Учени откриха динозавър, страдал от рак на лицето

Туморът е доброкачествен, но може да причини фатално задушаване

Катя Димитрова Последна промяна на 08 юли 2016 в 13:00 3791 0

За първи път учени идентифицираха останки на дизановър, страдал от рак на лицето. Това показва подробна реконструкция на лицето на Телматозавър (Тelmatosaurus), диагностициран с амелобластом – доброкачествен тумор, изхождащ от зародишните структури на зъбния емайл, склонен към рецидиви, а понякога и към злокачествено израждане, пише Washington Post.

Д-р Брус Ротшилд (Bruce Rothschild) е експерт по древни болести. Той е изучавал туберкулоза при мастодонти и артрит при Тиранозавър Рекс. За рака сред изкопаемите обаче се знае много малко.

Ученият изучава челюстта на динозавърът с лице, подобно на патица, и открива върху лицето му огромен и странен растеж, срещан при някои видове бозайници и влечуги.

Ротшилд и неговите колеги описват обезобразената челюст на болния 67 млн. годишен динозавър. При поглед отвъре със скенер, те отворили челюстната кост и там намерили мрежа от празни кухини, почти като сапунени мехури – издайническия знак на амелобластома. Въпреки че само по себе си заболяването се счита за доброкачествено, то може да причини солидно подуване, което да доведе до фатално задушаване.

Telmatosaurus transsylvanicus, населявал днешна Румъния в трансилванската „Долина на динозаврите“, е от подвида хадрозаври – семейство динозаври с патешки лица, наречени „кравите на Креда“.

Според изследователите, тяхната имунна система била особено предразположена към тумори. Това може да се дължи на техния начин на хранене, състоящ се да голяма степен на канцерогенни иглолистни дървета. Смята се още, че този вид доживявал преклонна възраст и дори при „по-здравословно“ хранене, напредващите години също допринасяли за развитието на злокачествени образувания.

В този случай динозавърът е починал преди да достигне зряла възраст. За да се разбере какво го е убило, са необходими изследвания и върху други части от тялото му. Какво точно е причинило образуването на тумора, ще стане ясно при последващите проучвания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !