Учените напечатаха на 3D-принтер работещи яйчници

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 май 2017 в 08:46 7585 0

Кредит Shah et al., 2017

Материал за яйчниците отпечатан на 3D-принтер.

Феновете на 3D печата твърдят, че тази технология има потенциал да направи революция в медицината - те замислят да отпечатват на 3D-принтер кожа, уши, кости и сърдечни клапи. Сега трансплантираха на мишки отпечатани на 3D-принтер яйчници от желатин, които позволиха на гризачите да заченат и да родят здраво потомство, съобщи Science news.

Така изработени яйчници един ден може да бъдат използвани, за да помогнат за възстановяване на фертилитета на жени след химиотерапия или лъчетерапия.

Изследването е публикувано в списание Nature Communications.

Екип от Северозападния Университет в Чикаго под ръководството на Рамил Ша (Ramille N. Shah) изучава триизмерната структура на яйчниците на мишките и отпечатват на 3D-принтер аналогичен порест "скелет" от желатин, който се "посяват" с миши фоликули. След трансплантация на изкуствените яйчници на седем стерилизирани самки новите органи обрасват с кръвоносни съдове и мишките получават овулация и се образува жълто тяло

След обикновено чифтосване три на седемте животни забременяват и раждат здрави малки, които се отглеждат от майките им. Тези мишки също раждат здраво потомство. Както отбелязват учените, всичко това се случва без допълнителни хормони или  стимуланти за растежа на кръвоносни съдове или други репродуктивни технологии като присаждане на ембриона. След имплантирането на яйчниците целият процес протича по естествен начин.

Авторите на изследването се надяват, че с помощта на такива изкуствени яйчници един ден ще бъде възможно да се възстанови фертилността и нормалното функциониране на женската полова система, включително освобождаването на хормони, например, след лечение на рак, както при момичета, така и възрастни жени. На теория такъв яйчник с фоликули, взети от пациентката преди лечението, може да сработи до настъпването на менопаузата.

Наред с другите неща, учените успяха да докажат, че точната геометрия на напечатания "скелет" за яйчника има пряко въздействие върху процеса на узряване на фоликулите в него и като следствие, женския фертилитет. Както се отбелязва в пояснителните бележки към статията в списанието, предложеният метод работи само при мишки - човешките фоликули са много по-големи и много повече увеличават размера си в хода на съзряване, така че не е ясно дали за тях ще проработи разработеният "скелет".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !