Учените планират да възкресят каспийския тигър

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 януари 2017 в 16:05 9792 0

Кредит Wikimedia Commons

Каспийският тигър, Panthera tirgris virgata, е подвид на тигъра, който е изчезнал през 60-те години на миналия век. Тези животни, които понякога са достигали 136 кг, са сред най-големите котки, живели някога, пише IFLScience.

Но едно ново проучване в списание Biological Conservation предполага, че може ефективно да се възкреси този вид, благодарение на друг подвид на тигъра, открит в слабо населени и студени области на Русия.

Международен екип от учени, финансиран частично от Световния фонд за дивата природа (WWF), има амбициозния план да улови няколкогенетично подобни на каспийските тигри екземпляра и да ги върне отново обратно в Централна Азия.

Каспийският тигър бе обречен от момента, в който Русия колонизира Туркестан, област, включваща части от Русия, Монголия, Китай, Казахстан, Ирак, Афганистан, както и няколко други централни азиатски държави.

Не само че местообитанията им бързо са превърнати в обработваеми земи, но и систематично са унищожавани за забава и спорт. Дивите прасета, които са обичайната им плячка, измират масово в началото на 20 век заради лов, природни бедствия и болести.

Неочаквано един съвременен генетичен анализ на друг подвид тигри, Сибирския или Амурски вариант, обитаващи Русия, разкри, че двата подвида са се отделили от общ прародител сравнително наскоро. Важно е, че сибирският тигър е все още жив и въпреки че е класифициран като "застрашен", може да бъде намерен в планински области в руския Далечен Изток.

Този генетичен проект за картографиране открива, че общият прародител на двата подвида е завзел Централна Азия по Пътя на коприната от източен Китай преди около десет хиляди години, в края на последния ледников максимум. Някои тигри са останали в Туркестан и са се превърнали в Каспийски тигър, докато друг население се премества в руския Далечен Изток и се превърна в Сибирския тигър.

Въпреки някои много малки физиологични различия, Каспийският и Сибирският тигри са почти неразличими на генетично ниво. По този начин, съществуващата популация в Русия се смята за идеален начин да се "възкреси" отново Каспийския тигър.

Казахстан е определен като подходящо местообитание за популация от 100 тигри в следващите 50 години. Проектът изглежда има зелена светлина от регионалните природозащитни организаци и правителствените агенции.

Видовете, които ще служат като масова плячка за тигрите като елени и диви прасета, също ще бъдат развъдени отново в района, а водата в естествените водоеми ще бъде внимателно регулирана и пазена.

Наистина, много трябва да се направи, но пък може да се върнат тези красиви хищници обратно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !