Вагинална бактерия действа като "естествен кондом" и предпазва от СПИН

Никола Кереков Последна промяна на 20 октомври 2015 в 15:24 8265 3

Кредит www.pbs.org

Учени са открили, че определен тип бактерия, която се съдържа във вагиналния секрет на някои жени, може да има предпазен ефект като прихваща вирионите на човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ).

Откритието може да обясни защо някои жени имат по-нисък риск за заразяване и предаване на полово предавани болести (ППБ) и да стане основа за нови методи за лечение, които да намалят или предотвратят предаването на ХИВ и ППБ.

"Мукозните повърхности, като бял дроб, гастроинтестинален тракт и женския репродуктивен тракт са основното място, където започват повечето инфекции," обяснява ръководителят на научната група Сам Лай (Sam Lai), който е доцент по фармация в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил, САЩ. "Нашите тела секретират повече от 6 литра мукус всеки ден и този секрет играе ролята на първата ни линия на защита."

Но линиите на защита при някои жени изглежда са по-силни, отколкото при други. Лай и екипът му са открили, че способността на вагиналния мукозен секрет да формира преграда срещу патогени може да варира силно при жените и дори варира при различните периоди при една и съща жена.

Как се случва това? Всичко се свежда до определени характеристики в бактериалния състав на вагиналния секрет. За да установят кои точно бактерии осигуряват по-добра естествена защита срещу ХИВ и ППБ, учените изолирали вагинални проби от 31 жени в репродуктивна възраст и използвали микроскопия с висока резолюция, за да проверят как функционират флуоресцентно белязани псевдовирусни ХИВ частици след въвеждане.

При експеримента, учените отграничили две различни популации в пробите - едната била значително по-ефективна в прихващането на ХИВ частиците в мукозния слой. Изолирайки бактериита във всяка проба, те открили, че вагиналните секрети съдържащи бактериите Lactobacillus crispatus били много ефективни при прихващането и обезвреждането на ХИВ частиците, докато други бактерии като например Lactobacillus iners или присъствието на други видове, включително Gardnerella vaginalis, означавали, че вагиналният секрет не е ефективен при прихващането на ХИВ.

Преди се е смятало, че наличието на който и да е вид от рода Lactobacillus е полезно за вагиналното здраве, но сега учените от екипа на Лай смятат, че това не е точно така - поне що се отнася до защитата от ППЗ.

"Бях наистина изненадан от това как малките разлики между отделните видове лактобацили може да доведе до съществена разлика в бариерните свойства на мукуса," разказва Лай.

Но какво прави Lactobacillus crispatus толкова по-добри в прихващането на ХИВ? Според учените, те правят вагиналния секрет лепкав, което дава възможност на мукуса да се прикрепя по-ефективно и да "арестува" ХИВ вирусните частици, а най-вероятно и други вируси.

Учените смятат, че вагиналният секрет може да се смята за нещо като "биологичен кондом", предпазните свойства на който може потенциално да се подобрят при всички жени, стига учените да намерят правилния подход за модифициране на вагиналната им микрофлора.

"Ако намерим начин да обогатим репродуктивния тракт при жени с Lactobacillus crispatus, то тогава ще можем да подобрим значително бариерната функция на техния вагинален секрет и така ще подобрим устойчивостта им на полово предавани заболявания," твърди Лай.

Изследването е публикувано в mBio.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.10 2015 в 11:45

Позволете ми да не се съглася със забележките по отношение на точността на превода. Специално термина "мукус" е широко използван в научно-медицинската терминология от десетилетия. Да не говорим, за доста погрешните асоциации, които създава думата "слуз". За лигавица пак съм склонен да се съглася макар че за термина "мукоза" важи същото като за по-горния.
Изключително интересно твърдение за връзката между състава и консистенцията на вагиналния секрет с репродуктивната успеваемост. Нямам идея дали е така - трябва да се тества. Но нека поразсъждаваме - въпросната бактерия явно променя консистенцията на секрета, и евентуалното му сгъстяване наистина би могло да затрудни движението на сперматозоидите, но това съвсем не е задължително или поне може да се окаже, че едва ли е значимо. Това вероятно е някакво приспособление на бактерията да се бори с конкуренцията на други бактерии. Но двигателния апарат на сперматозоидите е доста по-можен и ефективен при придвижване. Освен това вагиналните секрети по начало улесняват придвижването им. Освен това тук авторите само спекулират за причината - може да се окаже че тия бактерии синтезират нещо дето специфично потиска вируси, като средство за борба с фаги. Тогава пак едва ли ще повлияе. Но и аз само спекулирам разбира се ;)

21.10 2015 в 10:01

Mucus - слуз, mucosa - лигавица. Превеждайте по-внимателно :)

20.10 2015 в 23:03

Да се хванем ли на бас че това има отношение не само към заразите, но и към репродуктивните успехи?