Въпроси и отговори за бъдещето без дим

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 декември 2021 в 00:04 11888 0

Кредит PMI

Експерти от Филип Морис Интернешънъл обсъдиха основни въпроси около науката зад бездимните алтернативи на компанията на петото по ред виртуално събитие „Отворена наука във ФМИ“ (Оpen Science) в началото на ноември. Глобалното събитие е част от регулярните форуми за медиите, в което учените от компанията запознава обществото с новите изследвания и научни данни за бездимните продукти от портфолиото на ФМИ.

Четиримата панелисти в сесията на 4-ти ноември - експерти в различни области във ФМИ, дадоха отговориха на въпроси, свързани с последни проучвания за бездимните алтернативи и намаления риск спрямо цигарите и визията за бъдеще без дим на компанията.

Какъв бездимен продукт да избера и дали употребата на електронните устройства за нагряване на тютюн (СНТ) или електронни цигари носи по-малък риск от пушенето на цигари? – Това е въпрос, който много пълнолетни пушачи си задават, които търсят по-добра алтернатива на горимите цигари и не искат или не могат да спрат употребата на тютюн или никотин.

Кредит: PMI

''Нищо не е толкова лошо, колкото пушенето на цигари. И двата вида продукти – устройствата за нагряване на тютюн и електронните цигари – са значително по-добри алтернативи. Винаги ще е по-безопасно да се употребяват тези продукти в сравнение с продължителното пушене на цигари. Смятаме, че е важно пушачите да имат избор от различни продукти, за да изберат кое е подходящо точно за тях'', допълва и Морис Смит, старши научен съветник във ФМИ, припомняйки, че тези алтернативи са създадени само за пълнолетни пушачи, които иначе няма да спрат да пушат.”

Съществува цяла гама електронни цигари, всяка със своите характеристики, допълва експертът с уточнението, че въпреки отсъствието на тютюн при вейпинга, което може да означава по-малко образуване на вредни и потенциално вредни вещества (ВПВВ), съставът на течността, методът на нагряване и самите материали са фактори, които могат да повлияят на състава на аерозола. Важно е всички тези фактори да се вземат предвид за конкретния продукт, за да може да се направи по-точна оценка, коментира Смит.

По-важно е сравнението между състава на аерозола от електронните цигари и устройствата за нагряване на тютюн с цигарения дим. Няма място за съмнение, че двете бездимни алтернативи съдържат значително по-малко количество вредни и потенциално вредни вещества, заявява експертът.

Д-р Мойра Гилкрист: Целта за бъдеще без дим е постижима

Кредит: PMI

Вярваме, че е постижима целта за бъдеще без дим, в което по-голямата част от пълнолетните пушачи, които в противен случай биха продължили да пушат, ще преминат към бездимни алтернативи, категорична е д-р Мойра Гилкрист.

Филип Морис Интернешънъл се променя изключително бързо и докато преди е предлагала единствено конвенционални цигари като част от традиционния си бизес, през последните няколко години компанията преминава през мащабна трансформация, като разширява портфолиото си от бездимни алтернативи, които целят да намалят вредата от тютюна.

Голямата амбиция на ФМИ е да се осъществи пълен преход към бездимните продукти, разказва Гилкрист за визията за бъдеще без дим. Филип Морис Интернешънъл планира до 2025 г. да се превърне в предимно бездимна компания, като дори прогнозира над 50% от нетните приходи да се генерират от продуктите без дим, показват последните финансови резултати на компанията за 3-тото тримесечие на 2021г.
За да се осъществи тази цел за пълен преход към бездимните алтернативи и да се преустанови предлагането на конвенционални цигари, са необходими не само усилията на компанията, но и разбирането и подкрепата на регулаторите, медицинската общност и широката общественост, допълва старши вицепрезидентът. Само тогава пълнолетните пушачи, които иначе ще продължат да пушат, ще могат да преминат към по-добри бездимни алтернативи и да спрат цигарите.

Пример за работеща стратегия за намаляване на вредата от тютюна е Великобритания, където голям процент от пълнолетните пушачи отказват цигарите благодарение на бездимни алтернативи като електронните цигари.

Кредит: PMI

Япония е друг пример за успешно ускоряване на прехода към бездимните алтернативи на цигарите. Само за няколко години откакто устройствата за нагряване на тютюн на ФМИ са пуснати на пазарa в Япония през 2014 г., днес вече 22% от пълнолетните пушачи са избрали този тип бездимна алтернатива. Това означава, че когато пред пушачите съществуват алтернативи с нагряване, без горене, те са склонни да преминат към тях, споделя Пиерпаоло Маняни, глобален директор по поведенческите и регулаторните въпроси във ФМИ.

В Италия – втората страна след Япония, където бе пуснато устройството за нагряване на тютюн, проучванията показват, че процентът на пушачите, които искат да спрат употребата на никотинови изделия, остава непроменен през годините. За Маняни това означава, че преминаването към бездимните алтернативи не намалява желанието на пълнолетните пушачи да се откажат от упортебата на никотин изобщо.

„Помислете какъв път изминахме от първото излизане на устройството за нагряване на тютюн на пазарите в Япония и Италия досега. В Япония категорията на устройствата за нагряване на тютюн вече достигна 22% от общия пазар на продукти с тютюн и никотин. В Италия е почти същото - 10%. Виждаме, че пушачите вече разполагат с алтернативи – устройства за нагряване на тютюн и електронни цигари – и много от тях се преориентират от горимите цигари към тези нови категории“, допълва Маняни.

Как Филип Морис Интернешънъл осъществява връзка с медицинските среди, за да разпространи данните си? – На този въпрос отговори д-р Жизел Бейкър, глобален вицепрезидент по научните въпроси на компанията.

Кредит: PMI

За ФМИ е важно да споделя своите данни, затова и ги публикува редовно, и да представя стратегията за намаляване на вредата дори преди да се обсъждат конкретните продукти без дим.

„В света има над 1 милиард пушачи и се очаква този брой да се запази според прогнозите на Световната здравна организация. Трябва да се предприеме нова, различна стъпка, която да намали вредата за всички онези пълнолетни пушачи, които не могат или не искат да се откажат и в противен случай биха продължили да пушат“, казва д-р Жизел Бейкър, глобален вицепрезидент по научните въпроси на ФМИ.

Известно е, че в дима от една цигара се отделят над 6000 вредни и потенциално вредни вещества в следствие на горенето на тютюна. Именно затова, когато се премахне горенето и се замени с нагряване на тютюна, се намалява броят и концентрацията на тези вредни и потенциално вредни вещества (ВПВВ). При намаленото образуване, излагането на пушачите на ВПВВ също е намалено. За д-р Бейкър наистина е важно да се обяснят всички стъпки по тази верига, за да разбере смисъла на стратегията за намаляване на вредата от тютюна, с която може да се допринесе за подобряване на общественото здраве.

Предстоят още дългосрочни клинични проучвания, за да се потвърди напълно, че употребата на бездимни алтернативи намалява честотата на заболяванията, свързани с тютюнопушенето, тъй като дори при пълен отказ от тютюнопушене рискът не изчезва веднага, а са необходими години. При всички случаи най-добрият вариант за пушачите остава пълният отказ от употребата на тютюн или никотин.

За да разберат къде се позиционират бездимните продукти на ФМИ в диапазона между пълен отказ от тютюнопушене и продължаване на пушенето по отношение на въздействието върху здравето, учените от ФМИ проследяват нивата на различни биомаркери, свързани с възможността за риск от заболявания, причинени тютюнопушенето. Към момента оценката на риска от употребата на устройствата за нагряване на тютюн се доближава в значителна степен повече до тази при отказа от тютюнопушене, в сравнение с продължаващото пушене, т.е. изследваните биомаркери показват значително намален риск от изследвани заболявания, свъзани с тюютнопушенето.

Научните изследвания за обществените ползи от бездимните алтернативи тепърва ще стават по-конкретни, казва д-р Бейкър.

„Все още можем да проследим процесите до крайния резултат на заболяване. Но от нашата научна оценка на тези продукти знаем какво се случва, когато хората пушат година след година. Колкото повече пушат и колкото по-дълго пушат, толкова по-висок е рискът от развитие на заболяване, свързано с тютюнопушенето. Той не изчезва веднага и напълно, защото не са палили цигара, когато спрат. Необходимо е време и в зависимост от вида на заболяването, може да трябват 2-3 години, за да се намали с 50% рискът за сърдечносъдово заболяване и дори 10–15 години, ако става дума за заболявания като рак на белия дроб и ХОББ.“, допълва д-р Бейкър.

Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !