Във Великобритания вече не се насърчава естественото раждане

По-добре живо бебе, отколкото естествено раждане

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 август 2017 в 10:15 12320 1

Кредит Pinterest

Едно скорошно проучване установи, че три четвърти от 1136 бебета, които са починали или са били с увреден мозък по време на раждане във Великобритания през 2015 г., е можело да бъдат спасени, ако не се даваше предимство на "естествеността" на раждането пред безопасността на детето и майката, пише NewScientist.

В продължение на десетилетия, жените са били насърчавани да раждат по естествен начин - без всякакви лекарства и интервенции, включително и непрекъснат мониторинг на сърдечната честота на бебето и цезарово сечение.

Но сега като че ли мнението на акушерките се обръща в друга посока.

През май Британският Кралски колеж за акушерки (RCM) тихо отмени 12-годишната си кампания за насърчаване на естествените раждания. Отделно от това, лекарите започват свой собствен активен подход към осигуряване на интервенции в случай на необходимост. Активисти са сформирали нова група за натиск, наречена "Maternity Outcomes Matter", която да гарантира, че всички здравни работници ще дадат приоритет на безопасността пред начина на раждане.

Какво стои зад тази внезапна реакция? Не е ли добре да се ражда естествено?

Въпреки че е разумно да се избегва медицинска намеса, когато е възможно, този подход отиде твърде далеч и раждането става все по-опасно, което води до поява на бебета с увреден мозък и предотвратими смъртни случаи.

В някои от тези случаи, жените са били лишени от цезарово сечение, дори след като са помолили за него.

Движението за естествено раждане във Великобритания се поддържа главно от акушерки, които се грижат обикновено за жени с нисък риск от усложнения. Това означава, че акушерките често са тези, които решават дали да се обадят на лекар, когато раждането тръгне зле. Ако акушерката, която се грижи за вас, е убедена в предимствата на естественото раждане, в противоречие със собствените ви възгледи, нейните могат да вземат връх.

Изчакай и виж?

Като част от кампанията за естественото раждане, интернет страницата на RCM доскоро съветваше акушерките, че по време на ражданията трябва "да изчакат и да видят - нека естествената физиология си свърши работата", а ако са несигурни, трябва да "се доверят на интуицията си".

Тези политики са в пряко противоречие с указанията за безопасност често да проверяват пулса на бебето, например, и да търсят второ мнение, за да се уверят, че не са пропуснали някакви тревожни симптоми.

Пренебрегването на тези насоки може да бъде опасно. Едно скорошно проучване установи, че три четвърти от 1136 бебета, които са починали или са били с увреден мозък по време на раждане във Великобритания през 2015 г., е можело да бъдат спасени с по-добри грижи.

За щастие, лошите съвети на RCM вече е свалени, макар че лидерите на акушерките този позор се опитват да тихо да заметат под килима.

Свалянето на препоръките бе забелязано от активиста по безопасността Джеймс Титкомб (James Titcombe), чието собствено бебе почина в британска болница през 2008 г., в която разследване установи, че акушерки, приели за на-важен приоритет естественото раждане, са причинили 12 предотвратими смъртни случаи.

Тихата смяна на курса означава обаче, че тази новина ще се разпространи по-бавно до всички акушерки и училища за акушерки. Има големи различия в практиката, и докато има много отлични акушерките, които дават приоритет на безопасността, има и такива, които могат да се противопоставят на измененията.

Ако от RCM искрено искат да намалят предотвратимите загуби на човешки живот, трябва да оповестят гръмогласно за тази промяна. Повечето хора мислят, че медицината е област, в която решенията се ръководят от доказателства, а не от идеология. Това би трябвало да е вярно и за ражданията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8005

1

Toni Kalushkova

17.08 2017 в 14:02

Моля, посочете източника на тази информация!
Така написана статията звучи, все едно естественото раждане е заплаха за живота на жените!