Вегетарианците живеят по-дълго? Може би, но не защото са вегетарианци

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 февруари 2017 в 13:36 9121 0

През последните няколко години вероятно сте забелязали, че все повече и повече хора около вас се отказват от месото - вегетарианството и неговият по-строг братовчед, веганството, стават все по-популярни.

Ако попитате някой, защо е вегетарианц, вероятно ще получите много различни отговори. Причините включват околната среда, хуманното отношение към животните и етични проблеми, религиозни убеждения и разбира се, здравни съображения.

Точно последният фактор се разглежда от Мелъди Динг (Melody Ding), старши научен сътрудник по обществено здраве от Университета на Сидни в сайта The Conversation.

Съществуват няколко съществуващи изследвания за въздействието на вегетарианството върху здравето, но резултатите са смесени. Едно проучване от 2013 г., което проследява повече от 95 000 мъже и жени в Съединените щати от 2002 до 2009 г., устанопвява, че при вегетарианците рискът от смърт от всякакви причини е с 12% по-нисък от невегетарианци.

Тези резултати предизвикаха много дискусии, а застъпниците на вегетарианството приветстваха проучването.

"Ние решихме да проверим тези констатации, за да разберем дали вегетарианството води до по-нисък риск от преждевременна смърт в австралийското население" - заяви Динг. "Австралия е място на най-голямото в южното полукълбо проучване на здравето на възрастното население от Института Сакс "45 and Up Study". То обхваща повече от 260 000 мъже и жени на възраст 45 и повече в нов Южен Уелс".

Екипът изследва общо 267 180 мъже и жени средно шест години. По време на изследването умират 16 836 от участниците. Когато сравняват риска от преждевременна смърт за вегетарианци и невегетарианци, контролирайки редица други фактори, не е намерена никаква статистически значима разлика.

"Казано по-просто, когато смляхме данните, открихме, че вегетарианците не са имали по-малък риск от преждевременна смърт в сравнение със сънародниците им месоядци" - отбелязва Мелъди Динг.

Тази липса на "предимство при оцеляването" на вегетарианци в публикацията на екипа на Динг в Preventive Medicine не бе изненада. Проучване от 2015 г. за Великобритания заключи, че вегетарианците имат сходен риск от смърт с невегетарианците. Това е обратно на констатациите на проучването в САЩ.

Означава ли това, че трябва всеки да зареже салатите и да се натъпче с пържоли и бургери? Не е задължително.

Други "здравни" фактори

Стандартна практика при епидемиологичните проучвания е да се направи статистически контрол на различните фактори, които биха могли да объркат взаимовръзките. "Ние контролирахме редица фактори, за да получим истинска здрава преценка за това дали вегетарианството само по себе си намалява риска от смърт" - обяснява Динг.

Важно да се има предвид, че в повечето проучвания вегетарианците са най-често хора, които "се грижат за своето здраве", с по-здравословен като цяло начин на живот, отколкото един средностатистически представител.

Например според Института Сакс вегетарианците е по-малко вероятно отколкото невегетарианците да пушат, пият прекомерно, да имат недостатъчна физическа активност и наднормено тегло или затлъстяване. Те също е по-малко вероятно да имат сърдечни или метаболитни заболяване или рак, докладвани в началото на проучването.

В повечето предишни проучвания вегетарианците е отчетен по-нисък риск от преждевременна смърт от всякакви причини, но аналисът им е некоригиран. Обаче след контролиране на другите фактори на начина на живот като тези, изброени по-горе, отчетеното намаляване на риска от се снижава значително (или дори напълно изчезва).

Това подсказва, че други характеристики извън въздържането от консумацията на месо може да допринася за по-доброто здраве на вегетарианците. Просто това е свързано с по-здравословното поведение, което обикновено идва с вегетарианството - един вегетариец не пуши, поддържа здравословно тегло, тренира редовно - това обяснява защо вегетарианците показват по-добри резултати, отколкото невегетарианците.

"В отделно изследване, което проведохме, използвайки данни от същото проучване, намерихме хора, които ядат повече плодове и зеленчуци, особено такива, които ги употребяват седем или повече пъти на ден, имат по-нисък риск от смърт от тези, които консумират по-малко, дори когато са отчетени и другите фактори" - подчертава Динг.

И въпреки че няма ясни доказателства вегетарианската диета води до дълголетие, проучванията показват други ползи за здравето. Например вегетарианската диета е свързана с намаляване на риска от високо кръвно налягане, диабет тип 2 и затлъстяване.

Мета-анализ (статистически анализ, който комбинира данни от множество изследвания) от 2012 г. заключава, че вегетарианците имат 29% по-нисък риск от преждевременна смърт от сърдечно-съдови заболявания и 18 % по-нисък риск за рак.

Важно е да се има предвид, че Международната агенция за изследване на рака, Агенция за изследване на рака към Световната здравна организация, класифицираха консумацията на преработени меса като канцерогенни и червеното месо като вероятно канцерогенно за човека.

И така, какво означава всичко това?

Не може да се каже, че ако си вегетарианец ще живееш по-дълго, но е сигурно, че един добре планиран балансиран режим на хранене с достатъчно плодове и зеленчуци е здравословен избор.

Известно е също, че достатъчната физическа активност, контролираната консумация на алкохол и избягването на тютюнопушенето са ключови фактори за дълголетието. И нарастващото количество доказателства показва, че вегетарианците е по-вероятно да имат тези здравословни навици.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !