Видео: две акули в епична битка

Смъртоносен сблъсък между тигрова акула и акула чук е записан в Мексиканския залив

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 август 2016 в 16:29 13259 2

Студенти по време на риболов в Мексиканския залив за първи път успяха да заснемат на видео смъртоносната схватка между двете акули, разказва National Geographic.

Заснетото на 17 юли видео показва битката между тигрова акула (Galeocerdo cuvier) и акула чук (Sphyrna mokarran). Атаката продължава няколко минути, докато тигровата акула "захапа акулата чук близо до главата, прекъсна кордата и след това я повлече право надолу", разказва Райън Уилси (Ryan Willsea), който е направил клипа, заедно с брат си Аарон, на чиято въдица се е уловила акулата чук.

Уилси прекарал три дни в риболов в залива по време на почивка, като се надявал да хване риба тон. Той и неговите колеги рибари опитали късмета си на около 50 до 60 км разстояние от Венеция, Луизиана.

"Когато нещо захапа, първо помислих, че е още една голяма риба тон", споделя Уилси, който бил хванал вече две други риби тон по-рано същия ден. "Но след това видяхме, че това е акула чук."

Екипажът се опитва да умори голямата риба пет - десет минути преди тигровата акула да се появи, първо като тъмна сянка във водата, разказва Уилси.

Останалото може да видите на видеоклипа.

Тигровата акула е един от най-опасните видове за хората. Това са големи животни, чиито размери са сравними с тези на голямата бяла акула и могат да достигнат 5,5 метра.

Тигровите акули, които живеят в топлите води на световния океан, са "експерт по възползване от ситуацията, когато потенциалната плячка е изложена на риск", коментира случая Джордж Бърджис (George Burgess), който води програмата за изследване на акулите към Природонаучния музей на Флорида. "А нищо не прави едно животно по-уязвимо, отколкото забита кука в устата си и дърпано от лодка."

Тигровите акули често нападат други акули, особено когато са ранени. Всъщност репутацията на акулите като нападащи всичко в морето, се основава до голяма степен на този вид, обяснява Бърджис. Голяма и силна, тигровата акула е един от малкото видове, които нападат хора.

Акулите са на изчезване

Акулите намаляват по целия свят благодарение на прекомерния риболов заради перките им и поради случайно заплитане в ролята на "съпътстващ улов" когато целта са други видове като скариди или риба тон. Акулите чук са особено уязвими, тъй като се задушават бързо, ако попаднат в мрежи. Те трябва да продължат да се движат непрекъснато, за да премине достатъчно вода през хрилете им, за да могат да дишат.

Въпреки заплахите, броят на акулите се възстановява бавно в американски води, където има строги ограничителни мерки. Във водите на Луизиана е незаконен уловът на акула чук от 1 април до 30 юни, а през останалото време за един риболовен рейс е позволено хващането само на една акула.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12803

2

_az_

03.08 2016 в 08:10

До 1: Е как къде, в заглавието :):)

12603

1

r00t

03.08 2016 в 05:23

И къде по-точно беше битката, че чак и епична....?