Волските птици предупреждават носорозите за заплахата от приближаващи хора

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 април 2020 в 00:42 4926 1

Кредит Wikimedia commons CC BY SA 3.0

Теренни експерименти, публикувани в списание Current Biology, са открили, че вид носорози с много слабо зрение разчита на шумните си съседи волски птици да ги известят, когато наблизо има хора. Това еволюционно сътрудничество позволява на носорозите да се скрият от хората и дори да имат предвид къде е най-вероятно да са те.

Черните носорози са застрашени от организирани криминални мрежи, които бракониерстват, за да търгуват с роговете им на черния пазар. Тази практика е незаконна, но трудна за проследяване и безконтролният лов е довел до сериозен спад в популациите им.

Отдавна е известно, че носорозите и волските птици си общуват. На суахили, червеноклюните волски птици са наречени Askari wa kifaru или "пазачите на носорозите", тъй като често се возят на гърбовете им, оглеждайки по-добре наоколо. Тези малки птици имат дълги червени клюнове, които използват, за да пощят кожата на носорозите от кърлежи, мухи и личинки, с които се хранят. Освен почистването, птиците имат полза да виждат по-надалеч от безопасната позиция на високо върху гърба на носорозите, но досега не беше ясно какво печелят носорозите от това положение на съседите си.

Носорозите имат много слабо зрение и често пропускат да забележат опасността дори в непосредствена близост. Но когато волските птици забележат заплаха, те надават остър писък, с който да ги предупредят.

За да изследват връзката между тях, учени от Университета на Виктория в Австралия решават да проследят черните носорози с и без червеноклюните волски птици на гърбовете им. 

На открито в равнината на природен парк в ЮАР, учените се доближават ходейки до 11 черни носорога (Diceros bicornis) 86 пъти. Екипът открива, че носорозите с червеноклюни волски птици на гърба си (Buphagus erythrorhynchus) са много по-добри в откриването на присъствието на хората

"Носорозите без волски птици на гърба си успяха да усетят приближаването ни само в 23% от случаите, докато тези с птици ни усещаха всеки път", обяснява д-р Роан Плотц (Roan Plotz) поведенчески еколог от Университета на Виктория. 

Освен това тези носорози, които слушат птиците, забелязват учените от 61 метра, което е почти два пъти по-далече, отколкото са успели самотните носорози.

Още повече, след като чуват сигнала на птиците, носорозите се изправят и навеждат глава надолу, избягвайки посоката, в която се намират хората и миризмата им. Броят на птиците също оказва въздействие върху това колко притеснени ще са носорозите, като по-големият брой птици им позволява да забележат наближаващия човек от по-голямо разстояние. 

Възможно е това поведение да е адаптивно, еволюирало, така че волските птици да запазят източника си на храна - носорога - от хищници. Носорозите имат полза оцелявайки ден след ден, а птиците не губят хранителните си запаси. Това изследване показва колко по-големи консервационни усилия са необходими в района, защото намаляването на популациите на волските птици поставя и носорозите под още по-голяма заплаха от бракониерите.

Смленият рог от носорог се счита за ключова съставка на тоници, лекуващи всичко от рак до махмурлук според източната медицина. Славата им на псевдо лечебна съставка наскоро нараства във Виетнам, където притежанието на рог от носорог се счита за символ на значително богатство. Много често животните са цел на преследване от ловци на трофеи.

"Докато не знаем дали повишаването на броя на птиците ще намали значително човешкото въздействие чрез лова, знаем със сигурност, че волските птици помагат на носорозите да останат незабелязани, което само по себе си е голяма полза", обяснява д-р Плотц. 

В своя труд учените предлагат: "Консервационните биолози може да обмислят въвеждането на повече волски птици в популациите от носорози или въвеждането на двата вида заедно в природни резервати, за да се утвърдят доказаните пазители на носорозите".

Източници: 

IFLSience - Oxpecker Acts As "Incoming Human" Alert For Visually Challenged Rhino

Science news - Hitchhiking oxpeckers warn endangered rhinos when people are nearby

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

14.04 2020 в 19:18

Абе, хора! Това изследване скоро има юбилей. Наесен ще навърши 10 години, откакто беше съобщено.
https://www.researchgate.net/publication/235356651_Red-billed_oxpeckers_really_do_increase_predator_awareness_in_bla ck_rhinoceros