Втора вълна на коронавирус в Сингапур. Скок на новите случаи

Ваня Милева Последна промяна на 13 април 2020 в 00:09 15413 0

Кредит: CC0 Public Domain

Сингапур, който по-рано бе сочен като модел за справяне с болестта, се бори сега с бързо развиваща се втора вълна от инфекции.

Градът-държава бе сред първите, които съобщиха за случаи на COVID-19, след като вирусът се появи в Китай, но държи огнището на коронавирус под контрол със строг режим на тестване и проследяване на контактите.

Този месец обаче Сингапур отбеляза рязък скок в случаите на заболяването, което накара правителството да наложи твърди мерки, на които преди не се решаваше, включително затварянето на повечето работни места.

В четвъртък здравните власти съобщиха за 287, а в петък 198 нови случая и още 2 смъртни случая до 11 април, като общият брой на заразените в става 2 299 и 9 смъртни случая до неделя включително.

Кредит: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/singapore/

Според глобалните стандарти тази цифра е ниска - общият брой на смъртните случаи в световен мащаб надхвърли 100 000 - но анализаторите смятат, че опитът на Сингапур е предупреждение към другите страни да бъдат нащрек, дори когато изглежда, че са минали пика на кризата.

Кредит: https://aatishb.com/covidtrends/?location=Singapore

Няколко азиатски страни, които успяха да овладеят случаите в ранните стадии на епидемията, сега са изправени пред втора вълна, тъй като се завръщат техни заразени граждани от чужбина, а се увеличи и локалното разпространение на вируса.

Огромните спални комплекси, в които се помещават предимно работници от Южна Азия, се превърнаха в горещи точки на епидемията в Сингапур, като досега там са регистрирани над 500 случая.

Властите поставиха под карантина няколко общежития, в които живеят десетки хиляди работници, и преместват голям брой в други жилищни сгради с цел да намалят вероятността от заразяване.

„Ние обръщаме голямо внимание на здравословното състояние на чуждестранните работници. Те дойдоха в Сингапур, за да работят за прехраната и да осигурят на семействата си обратно у дома", заяви в петък премиерът Ли Хсиен Лонг.

Източник:

Singapore sees jump in virus cases as second wave grows, MedicalXpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !