Забулените сови споделят храна с младите си събратя в замяна на пощене (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 18 юни 2020 в 11:56 5002 0

Кредит Wikimedia commons CC BY SA 2.0

Ако имаше състезание за добри взаимоотношения между братя и сестри при животните, забулените сови (Tyto alba) сигурно щяха да го спечелят. По-големите птици понякога отделят от храната си за малките си събратя, поведение, наблюдавано при възрастни нечовекоподобни примати и птици, но не и при младите, се съобщава в нова публикация в American Naturalist

"Не познавам никой друг вид, при който можете да го видите", обяснява Полин Дюкуре (Pauline Ducouret), еволюционен биолог от Университета на Лозана в Швейцария. Но учените още не са сигурни кое кара птиците да споделят храната си. Новите наблюдения на гнездата показват, че по-големите забулени сови дават на от храната си на по-малките си братя и сестри, в замяна на пощене. 

Забулените сови отглеждат средно по шест пиленца в едно люпило, понякога и до девет. Но не всички те се излюпват едновременно, което значи, че по-възрастните пилета обикновено са по-здрави и по-големи от по-младите си братя и сестри. Пилетата са изцяло зависими от родителите си за храна, която често е малки гризачи като мишки или земеровки, които не могат лесно да бъдат поделени. Затова при едно връщане в гнездото, родителите могат да нахранят само едно птиче. При много видове по-възрастните птици биха надвили останалите, но не и в случая на забулените сови. 

За да разберат причината за тази щедрост, Дюкуре и екипът й наблюдават 27 люпила на забулени сови в провинцията в Швейцария. Учените записват видео на всяко гнездо в продължение на два поредни дни и нощи, за да разберат как си взаимодействат птичетата и поставят малки ранички с микрофон на гърба на всяко пиленце, за да разпознаят индивидуалните сигнали.  

Екипът открива, че по-възрастните сови предпочитат да споделят храната си с по-младите си събратя, които ги пощят интензивно. А по-младите като цяло пощят по-възрастните по-често, отколкото обратното, "вероятно, за да увеличат възможността да бъдат нахранени в замяна". В някои случаи по-възрастните птици предлагат храна и на най-нуждаещото се братче или сестриче, което повика за помощ, без значение дали е пощило или не. 

Споделянето на храната се случва обаче само когато учените осигуряват допълнително количество. Така че по-възрастните сови не рискуват оцеляването си, за да нахранят по-младите. Но когато има достатъчно храна, по-големите братя и сестри предпочитат да я споделят, вместо да я трупат. 

"Това е интересно проучване с голяма извадка и добри техники за наблюдение", обяснява Роналд Нои (Ronald Noë), пенсиониран поведенчески еколог от Нидерландия, който не е част от проучването. "Обикновено четем за съревнование между братята и сестрите и дори убийство".

Дюкуре обяснява, че това поведение на споделяне на храната може би е еволюирало защото по-възрастните събратя извличат и пряка и непряка полза. Честото пощене им носи защита срещу паразити като въшки и бълхи. Пощетено може да намали и конфликтите и социалното напрежение между птиците. И така помагайки на братята и сестрите си, по-възрастните птици осигуряват повече от собствените им гени да останат в генетичния басейн и така индиректно да си осигурят еволюционно дълголетие. 

Източник: Science news - Barn owlets share food with their younger siblings in exchange for grooming

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !