Защо "Лекари без граници" отказаха дарение на ваксини за 1 милион от Pfizer

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 октомври 2016 в 15:02 9970 5

Кредит Doctors Without Borders

Организацията "Лекари без граници" заяви на фармацевтичния гигант, компанията Pfizer: не искаме вашата благотворителност. Това е повече от дребен каприз - в основата на този отказ се крие фундаменталната криза в съвременното здравеопазване, пише ZME Science

Като медицинска организация "Лекари без граници" има за цел да спаси човешки животи. Един милион ваксини за пневмония може да спаси много животи, така че защо организацията отказва помощта?

Медицински контекст

Пневмонията е най-опасната болест за децата, убивайки около 1,4 милиона деца всяка година. Процесът често е резултат от бактерия или т.н. стрептококова пневмония. Заболяването достига белите дробове и когато организмът се опитва да се бори, произвежда субстанция, която изпълва алвеолите и задушава децата. Когато имунната система реагира на инфекцията, може да се получи дори още по-голямо увреждане на белите дробове - имунната система на организма е основно отговорна за много от смъртните случаи.

Преди десетилетия медицински изследователи са намерили начин да изложат организма на децата на безвредни части на бактериите, научавайки на имунната им система как да ги унищожи, без риск за имунен отговор. С други думи, те са разработили ваксина. Съвременният вариант на тази ваксина Pfizer нарича PVC 13.

Пневмококова конюгатна ваксина (PCV13 или Превнар 13) се препоръчва за защити на бебета и малки деца по целия свят и тя е наистина ефективна. След въвеждането й в САЩ случаите на тежка пневмония при деца са спаднали с 88 процента. Подобни резултати са докладвани в други развити страни. Но в някои части на света, деца нямат достъп до тази (или друга) ваксина. В резултат на това, пневмонията често се опустошава цяла Субсахарска Африка и Югоизточна Азия.

Отказът на един милион за ваксини

В този контекст, отказът изглежда безсмислен. "Лекари без граници" всъщност осъждаща децата, вместо да ги спасява. Pfizer се съгласява. В имейл до Джеймс Хаблин (James Hablin) до Atlantic говорител корпорацията заяви, че Pfizer е посветена на правенето на ваксини, които да са разположение на възможно най-много хора. Говорителят добави, че "Лекари без граници" "действат нелогично".

Разбира се, хуманитарната организация смята, че даренията са много ценни. Но този път, те твърдят, че това просто не си струва. Като начало, тези дарения идват с много уговорки относно къде да бъдат прилагани ваксините и кои могат да ги получат. Това всъщност може да забави кампаниите за ваксинация и да ги направи по-малко ефективни.

На второ място, даренията са основно един голям PR чадър за корпорацията. Те могат да се използват като оправдание за по-нататък за по-малко похвални мерки и да представят напълно заблуждаващ имидж на компанията.

"Давайки ваксината за пневмония безплатно, фармацевтичните корпорации могат да използват това, за да обосноват защо цените остават високи за другите, включително други хуманитарни организации и развиващите се страни, които също не могат да си позволят ваксината. Държавите, които продължават да изразят своето недоволство срещу невъзможността да си позволят новите и скъпи ваксини, като например ваксината за пневмония, се нуждаят от по-ниски цени, както и да се защити здравето на децата, пише изпълнителният директор на "Лекари без граници" за САЩ Джейсън Кон (Jason Cone).


Основният проблем е цената на ваксината. Pfizer произвежда ваксината и има няколко патента - не само за крайния продукт, но и за процеса, чрез който се произвежда ваксината. Това по същество означава, че никой не може да направи подобна ваксина - и когато държиш патента за животоспасяващо лекарство, може да се направят много пари. Миналата година Pfizer спечели 13,1 милиарда долара за своите акционери и според Atlantic, само ваксината е генерирала 6,245 милиарда в приходите през последната година.

Снимка: Doctors Without Borders

Безплатното не винаги е по-добро, твърдят "Лекари без граници"

Може да изглежда нелогично на пръв поглед, но безплатното не винаги е по-добро и в дългосрочен план, ако се приеме дарението, това може да струва живота на повече хора, отколкото би спасило. Дарения като това, твърди д-р Кон, "подкопават дългосрочните усилия за увеличаване на достъпа до евтини ваксини и лекарства". Това се премахне стимулите за нови фирми да произвеждат ваксината и да навлязат на пазара. Това ще съдейства главно като инструмент, за да запази монопола и да гарантира допълнително печалби при запазване на висока цена.

Pfizer, разбира се, има интерес да се запази висока тази цена. Те също така са доста потайни относно данните.

"Фирмите наистина работят в условията на непрозрачност на данните за цените", обясни Кейт Елдър (Kate Elder), съветник по политиката по ваксините към "Лекари без граници". 

Дори не е ясно какви са разходите за единична доза от ваксината - но ценовата листа е доста висока. Предишно проучване на "Лекари без граници" определя, че единична доза (ваксината изисква четири дози) струва 63,70$ в Мароко и 67,30$ в Тунис и огромните 136$ в САЩ. Определянето на тази стойност е доста сложно, защото не само че Pfizer не оповестява тази цена пред обществеността, но според Елдър, отказва да даде на "Лекари без граници" правилната квота - и това е мястото, където става наистина интересно.

"Лекари без граници" не искат безплатни ваксини, те просто искат евтини ваксини. През 2009 г. Pfizer се съгласи да продаде ваксина на Глобалния алианс за ваксини и имунизации (Global Alliance for Vaccines and Immunization - GAVI), организация, която купува ваксини в насипно състояние от името на бедните страни, за $ 9,15 за курс. Това е точно същото, което искат "Лекари без граници", но не получиха тази сделка. Те не могат да купят евтини ваксини и дарението ще бъде само една несъвършена "кръпка", която да спре кървенето, без да разреши основния проблем.

Трудно, но вероятно правилно решение

Разбира се, отхвърлянето на дарението не е лесно нещо, но може да се окаже добро решение.

Световната здравна организация (СЗО), и други водещи световни здравни организации като УНИЦЕФ и GAVI имат ясни препоръки срещу офертите за дарения от фармацевтичните корпорации.

"Дарения на медицински продукти, като ваксини и лекарства, могат да се оказат добри "бързи решения", но те не са отговор на все по-високите цени на ваксините, събирани от фармацевтичните гиганти като Pfizer и GSK."


В крайна сметка, това е големият проблем. Някои компании имат монопол върху животоспасяващи лекарства и ги държат на много високи цени.

Така че, ако дарението ще бъде от полза на хората незабавно, в дългосрочен план, това може да доведе до още повече проблеми. За съжаление, много ваксини се правят само от един или двама производители и това поддържа цените толкова високи. Ако искаме цената на лекарствен продукт да спадне, се нуждаем от реална конкуренция, и дори даренията да помагат, трябва да се внесат промени, за да се намери по-устойчиво решение.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

26.10 2016 в 03:34

Има много лесен начин да видиш това. Пиши се доброволец в някоя мисия. Ще имаш възможност да обясняваш на колкото си искаш родители как за тяхното дете няма, даже и с пари, защото някой друг е взел безплатно.

Е да де, по-лесно е да оплюеш някого без да си разбрал.

15914

1

поп Дръвчо

24.10 2016 в 18:24

По същество са прави.

Нещо трябва да се направи с патентите вече. Има области в които те нищо добро не правят.