Защо от всички динозаври оцеляха само птиците

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 април 2016 в 15:21 12392 1

Малко от динозаврите са оцелели при последното масово измиране - само предците на съвременните птици. 

Канадски палеонтолози от Университета в Торонто, водени от професор Дейвид Еванс (David Evans) смятат, че основната причина, която е позволила да оцелеят преките прародители на съвременните птици е била способността им да се хранят със семената на растенията.

Статията е публикувана в списание Current Biology.

"Малките подобни на птици динозаври от периода Креда, Maniraptora, не са много добре проучена група. Те са едни от най-близките роднини на съвременните птици, а в края на Креда повечето изчезнали, включително зъбатите птици - но групата, от която произлизат съвременните птици успели да оцелеят измирането", заяви д-р Дерек Ларсън (Derek Larson), член на екипа, от Музея на динозаврите Филип Дж. Кюри пред Sci-news.

"Защо e толкова различна съдбата им, след като тези групи са били толкова сходни?"

За изследването на подобните на птици динозаври, учените събират данни, описващи 3 104 фосилизирани зъби от четири различни семейства Maniraptora.

Според последните изследвания падането на астероида преди около 65 милиона години в бил само последният удар, който е доунищожил господстващите динозаври, но те са започнали да залязват много преди това.

Екипът обаче изследва и възможността изчезването в края на Креда да е рязко събитие. А фосилизираните зъби на дребните динозаври могат да дадат отговор кой от двата сценария е по-достоверен. 

Ако разликата между зъбите намалява с течение на времето, тази загуба на разнообразие би означавала, че екосистемите намаляват постепенно. Ако различията между зъбите се поддържа дълго време, което сочи богата и стабилна екосистема в продължение на милиони години, се предполага, че тези подобни на птици динозаври са били внезапно унищожени от едно събитие в края на Креда.

В крайна сметка, данните от зъбите са в полза на последната хипотеза.

"Динозаврите Maniraptora поддържат много стабилно ниво на вариации през последните 18 милиона години на периода Креда. Те рязко изчезват едва на границата", отбелязва д-р Ларсън.

Палеонтолозите подозират, че диетата може да е изиграла важна роля в оцеляването на предците на съвременните птици.

Учените са проследени родословието на 188 съвременни вида птици до последния им общ прародител - птицеподобен динозавър с вече лишен от зъби клюн, който му помага да се яде твърди семена.

При това роднините на тези динозаври, които са запазили зъбите си, бързо измрели след катастрофата, погубила голяма част от растителността, първо изчезнали тревопасните животни, а след това и хищниците, които се хранят с тях. Анализът на фосилите потвърждава тази версия, показвайки, че в периода, предхождащ масовото измиране, все по-често срещат видовете, при които зъбите постепенно намаляват. На фона на изменението на климата в навечерието на бедствието, това показва, че тази група динозаври, специализирала се да се храни със семена е била готова за падането на метеорита и процъфтява и до днес, усвоявайки и много други хранителни източници.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

1

vmv

26.04 2016 в 09:43

Времето (климат) при динозаврите е топло (ИЧ-лъчи) и влажно (проводимостта им е осигурена) - в елмагн. земен фон преобладават дългите елмагн. вълни, съответно - устойчиви са структурите които са едри, големи. И растения, и животни, и ... храната им е едра.
След катаклизмите - преобладаващият фон на лъчения се измества към по-къси елмагн. вълни и ... устойчивите структури са по-дребни, но "запазващи" изначалният генетичен фонд. Еволюцията на живото, следва еволюцията на неживата Природа, по известните физически закони.