Защо страдаме, когато сме далеч от любимия човек?

Никола Кереков Последна промяна на 22 декември 2015 в 09:00 19337 2

Всички знаем, че никак не е забавно да си далеч от скъпия човек. Различни изследвания, използващи непреки свидетелства, са показали, че дълготрайното отделяне от романтичния партньор може да доведе до повишена тревожност и депресия, както и други проблеми, като разстройства на съня.

Сега учени са идентифицирали неврохимичните механизми, които стоят в основата на тези поведенчески и физиологични ефекти.

При изследване, публикувано преди няколко години, учени са показали, че мъжките прерийни полевки (моногамен вид) отделени от техните женски партньори за 4 дни - много по-кратък период от време, отколкото учените преди са смятали, че може да повлияе тяхната физиология - проявили депресивно поведение и имали повишени нива на кортикостерон, техния аналог на човешкия стресов хормон кортизол. Мъжките, които били отделени от други познати мъжки не показали нито един от тези симптоми, което показва, че отговорът е обвързан специфично с раздялата с брачния партньор, а не само със социалната изолация. Когато животните получили вещество, което блокира отделянето на кортикостерон, те вече не проявявали депресивно поведение след отделяне от партньора, което потвърждава, че стресовите хормони са в основата на този отговор.

По много неща, раздялата силно наподобява на наркотичната абстиненция. Различни изследвания са показали, че при моногамните животни съжителстването и чифтосването повишава нивата на окситоцин и вазопресин - хормони, които медиират емоционалната привързаност - и активират участъци на мозъка свързани с възнаграждението. В резултат на това, когато прерийните полевки са разделени от партньорите си дори за кратко, те изпитват подобни на абстиненция симптоми, твърди Лари Йънг (Larry Young), специалист по неврофизиология на поведението в Националния център за изследвания с примати "Yerkes" към Университета Емъри и съавтор в това изследване. "В краткотраен план, този механизъм причинява агресивно състояние, при което животните се стремят да открият партньора си, за да поддържат връзката си с тях," разказва Йънг.

В друго проучване с човешки двойки, социалният психолог Лиза Даймънт (Lisa Diamond) от Университета на Юта наблюдавала леки, подобни на абстиненция симптоми, като раздразнителност и разстройства в съня, както и повишаване на нивата на кортизол при хората, които били разделени един от друг за 4 до 7 дни. Участниците, които докладвали високо ниво на безпокойство за тяхната връзка имали и най-високото покачване в нивата на кортизол, но дори тези, които докладвали ниски нива на стрес и безспокойство, по време на периода на изолация изпитали известно покачване на кортизола и на физиологичния дискомфорт. Тези резултати, както и тези от изследването на Йънг, показват конкретна връзка между раздялата и повишения кортизол, което показва, че медикаменти, блокиращи действието на кортизола, могат да се използват също и при хора, които трудно се справят с раздялата с партньор. 

Учените смятат, че връзката в една двойка е еволюирала от връзката родител-дете, което може да обясни защо изпитваме толкова силна романтична привързаност към партньорите си. Същите невромедиатори - окситоцин, вазопреси и допамин - са свързани и с двата типа отношения, а поведенческите модели свързани с формирането на родителските и романтичните връзки също са доста сходни. "Обикновено разглеждаме отношенията родител-дете и романтичните връзки между възрастните като фундаментално различни," обяснява Даймънт, "но всъщност се оказва, че всичко се основава на същата фундаментална цел: създаването на психологична мотивация да си близо до другия човек, да искаш да се грижиш за него и да се съпротивляваш при опит да бъдете разделени."

Бъдещите проучвания за романтичната привързаност най-вероятно ще се фокусират върху използването на откритията от изследвания, като тези на Йънг и Даймънт, за да се разработят нови начини за справяне със страданието от раздялата с партньор и със състояния, свързани със социални разстройства, като шизофрения и аутизъм.

Източник: Scientific American

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.12 2015 в 08:51

Човек и да иска да прочете нещо от този сайт,след този изключително тъп начин на реклама,просто ще ви подминава като запустяла гара!wv

22.12 2015 в 19:32

Отворих линка, не защото ми е интересна вашата статия, а защото исках да прочета края на един виц...
Хора, моля ни спрете по такъв левашки начин да генерирате трафик към собствените си страници