Защо жегата ни кара да се чувстваме уморени?

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 август 2017 в 12:41 15571 0

Кредит Pixabay

Ако сте навън в летен ден, вероятно няма да мине много време и ще се почувствате уморени и мудни. Но защо горещината ни действа така?

Причината за тази летаргия е проста - тялото ни работи усилено, за да ни охлади, а този допълнителен труд ни кара да се чувстваме уморени, разказва пред Live Science д-р Микеле Кейси (Michele Casey), регионален медицински директор в Duke Health в Северна Каролина.

"Нашето тяло, особено на слънце, трябва да работи усилено, за да поддържа постоянна нормална вътрешна температура", обяснява Кейси.

В горещ ден организмът ни прави няколко корекции, за да поддържа температурата си. Например, той разширява кръвоносните съдове, процес, известен като вазодилатация, който позволява повече кръв да тече близо до повърхността на кожата. Това позволява топлата кръв да се охлади, освобождавайки топлината, докато преминава близо до кожата, разказва Кейси.

Това увеличаване на притока на кръв близо до кожата обяснява защо някои хора изглеждат по-червени, когато им е горещо, споменава BBC News.

Освен вазодилатацията, тялото отделя пот от кожата. Тази пот след това охлажда кожата, защото се изпарява, казва Кейси. Но за да извърши тази допълнителна работа, се увеличава сърдечната честота и се ускорява метаболизмът ни (количеството калории, които трябват на тялото ни, за да функционира), отбелязва специалистът.

"Цялата тази работа - увеличаването на сърдечната честота, метаболизмът - в крайна сметка ни кара да се чувстваме уморени или сънливи", обяснява Кейси.

Освен това повечето хора леко се обезводняват. Състоянието да си загрят и потен само влошава дехидратацията и симптомите на обезводняване изтощават.

"Слънчевите изгаряния на кожата могат също да увеличат дехидратацията. Излагането на кожата ни на слънчевите лъчи може да доведе до промени в пигментацията, бръчки и изгаряния. Тези химични промени също причиняват умора, разказва Кейси. - Това е така, защото тялото ни работи за оправяне на щетите."

Слънчевите изгаряния влошават способността на организма да регулира температурата си. Нещо повече, когато изгорим от слънцето, организмът ни отклонява течностите от останалата част на тялото към изгореното в опит да излекува кожата. Това отклонение означава, че остава по-малко течност за пот, което може да доведе до още повече дехидратация и умора.

Снимка: Pixabay

Какво да правим

Често хората се опитват да се разхладят със студена алкохолна напитка. Но алкохолът е диуретик, което означава, че може само да увеличи дехидратацията, подчертава Кейси. Кафето, от друга страна, всъщност не е диуретик според скорошни проучвания. Но най-добрият начин да се борим с дехидратацията е с вода и солена храна като печени картофи, обяснява Кейси.

Специалистът съветва хората да са наясно със симптомите на изтощение от горещината:

  • силно изпотяване,
  • бърз пулс;
  • чувство на слабост или сънливост.

"Ако това се случи, препоръчваме ви да се охладите някъде, да пиете вода и да посетите лекар, ако симптомите не се подобрят в рамките на около час", отбелязва Кейси.

Топлинният шок е по-сериозно състояние, при което в тялото температурата е 40 градуса по Целзий и повече. Това състояние изисква спешно лечение, тъй като може да доведе до увреждане на мозъка, сърцето, бъбреците и мускулите. Симптомите включват висока телесна температура, гадене, повръщане, главоболие и промени в поведението като объркване, възбуда или раздразнителност. Други симптоми са завален говор, гърчове или кома.

За да се охладите, Кейси съветва да се отиде в по-хладна среда като сянка или климатизирана зона, особено в най-горещите часове между 10:00 и 14:00 часа. Също така е важно да останете хидратирани.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !