Близкия Изток може да стане необитаем до края на века заради жегата (видео)

Никола Кереков Последна промяна на 06 ноември 2015 в 16:44 9774 1

Кредит ADTeasdale/Flickr

Дубай - един от най-бързо разрастващи се и развиващи се градове в района на Персийския Залив е едно от местата което до края на века може да стане толкова горещо, че да не може да се обитава от хора.

Конференцията за изменията в климата 2015 (Climate Change Conference 2015) организирана от ООН трябва да се открие в Париж малко по-късно този месец и докато голяма част от вниманието на света е фокусирано върху опасностите от покачващите се нива на океана, самата причина за покачването на океанските нива - жегата - се очаква да има смъртоносни ефекти в някои части на света.

Ново изследване, свързано с моделиране на покачването на температурите в Персийския Залив, показва, че ако нищо не бъде сторено за намаляване не емисиите на парникови газове, екстремният климат в района може да достигне смъртоносни нива до края на този век. Все пак, ако международната общност успее да въведе сериозни промени в обичайните практики, понижаването на емисиите може значително да забави проявата на опасните жеги.

Откритията, публикувани в Nature Climate Change, показват в детайли как комбинацията от жега и влажност в Персийския Залив правят района изключително податлив на опасностите от повишаващите се температури. Специалистите наричат района "специфично регионално огнище на климатични промени, което при липса на радикални мерки е вероятно да повлияе значително човешката обитаемост в бъдеще."

Използвайки различни версии на стандартни климатични модели с висока разделителна способност, учените от Масачузетцкия технологичен институт и Университета Loyola Marymount са открили топлинни пикове в няколко градове в Близкия Изток - включително столицата на Катар Доха, Абу Даби и Дубай в Обединените Арабски Емирства и Бандар Абас в Иран - които могат да надминат wet-bulb температура от 35 градуса по Целзий до края на този век.

Web-bulb температурните показания взимат предвид и влажността освен стандартната температура и 35 градуса по Целзий по тази скала се смята за лимита на преживяемост при хората, тъй като високата влажност при тази температура пречи на ефективното охлаждане на човешкото тяло чрез потене. Хората могат да оцеляват при такава жега, но само за няколко часа.

Доколкото е известно на учените, тази граница на web-bulb температурата от 35 градуса Целзий не е била преминавана до сега на Земята, въпреки че сме били много близко. В Бандар Машрах (Bandahr Mashrahr), в Иран, е регистрирана wet-bulb температура от 34,6 градуса по Целзий по-рано през годината по време на особено тежка гореща вълна, траеща повече от седмица.

Ако откритията на учените се окажат верни, този тип топлинни пикове може да станат все по-чести в Персийския Залив до края на 21-ви век, ако не се вложат значителни усилия в понижаване на въглеродните емисии.

Възможно е хората в сравнително богатите и добре развити градове като Дубай и Абу Даби да могат да преживеят екстремните топлинни вълни в климатизираните си сгради, но за останалите - хората без достъп до комфорта на климатиците, включително всички по-бедни жители - се очаква топлинните вълни в Персийския Залив да имат катастрофални последствия. Това може да доведе и до нови вълни на мигранти, за които някои специалисти вече въведоха термина климатични мигранти.

Да се надяваме, че държавните лидери по време на предстоящата среща в Париж ще вземат предвид тези ужасяващи възможности, докато договарят новото споразумение за климата от името на народите по света.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8005

1

Ani Miteva

27.09 2017 в 14:43

Вярно е