Жена с особена аномалия роди близнаци с 11 седмици разлика

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 28 август 2019 в 09:30 6246 0

Кредит Облздрав Уральск/Facebook

Близнаците Лия и Максим, родени с 11 седмици разлика

Близнаците често се раждат с разлика от минути един след друг. Но понякога закъснението между ражданията може да стане часове, дни или дори седмици. 

Изключително рядък случай на подобна разлика преживява майка от Казахстан, раждайки близнаците си с почти три месеца разлика - 11 седмици между раждането на момиченцето Лия на 24 май и на братчето й Максим на 9 август.

Майката Лилия Коновалова на 29 години и двете бебета са в добро здраве, но от казахстанското Министерство на здравеопазването, които разпространяват новината в социалните медии, шансът да се случи подобно нещо е едно на 50 милиона.

Един от факторите за необичайния интервал е фактът, че Лия е родена недоносена с тегло едва 850 грама в 25-та гестационна седмица. Докато Максим се ражда почти три месеца по-късно и има нормално тегло от 2,9 килограма.

Преждевременното раждане на Лия е само част от историята. Основната причина за голямата разлика в раждането на близнаците е изключително рядкото анатомично състояние, наречено uterus didelphys или двойна матка, малформация, която разделя матката на две части. 

Когато това рядко състояние се случи, всеки плод се развива в отделна матка, но заради малформацията често се случва преждевременно раждане или аборт.

Майката с едното от близначетата си. Кредит: Облздрав Уральск/Facebook

За щастие в случая на Лилия, която има и седемгодишна дъщеря, усложненията не са фатални. Лия се ражда с много малък ръст и тегло, но вече се развива нормално. 

"Синът ми не бързаше да се роди", разказва Лилия пред местни медии. "Благодарение на лекарите успяхме, те сътвориха чудо. Децата ми сега тежат около 3 кг. и се подготвяме за изписване от болницата."

Често жените с uterus didelphys не знаят за състоянието си или когато забременеят, че всъщност са бременни с близнаци.

Подобен е и случаят на жена от Блангладеш, която ражда близнаци с разлика от 26 дни, което за лекарят й е първи такъв случай в 30-годишната му кариера.  

Източник: Science alert - Extremely Rare Case Sees Woman Give Birth to 2 Babies Born 11 Weeks Apart

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !