Жена започна да разговаря с Дева Мария след мозъчен тумор

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 февруари 2017 в 16:11 7207 0

60-годишна жена от Испания, страдаща от агресивна форма на рак, показа необичайни симптоми. Заболяването й е повлияло така, че без да е била особено религиозна преди, сега е обсебена от религията и вярва, че разговаря с Дева Мария, съобщи LiveScience.

Докладът за случая е публикувано в списание Neurocase.

Жената се описва като щастлив, позитивен човек, който не е особено религиозен. Но през последните два месеца, нейни приятели и роднини забелязват промени в нейната личност и поведение. Тя започва да избягва контакти, тъгува, а също така показва нарастващ интерес към Библията и други свещени писания, се казва в доклада.

Състоянието й ескалира като прекарва значителна част от деня си рецитирайки религиозни текстове.

Според учените от Университетската болница Morales Meseguer в Мурсия, тя е съобщила, че усеща, вижда и говори с Дева Мария.

Семейството й смята, че това са само признаци на депресия, но лекарите препоръчват да бъде взета в болницата за изследвания, за да бъдат сигурни.

Лекарите я преглеждат с MRI и виждат няколко увреждания в мозъка й. След вземане на биопсия, лекарите диагностицират мултиформен глиобластом - особено агресивна форма на рак на мозъка.

Туморите са твърде големи, за да лекуват с операция, така че на жената е предписана химиотерапия и лъчетерапия за рака. Лекарите й предписват също антипсихотични лекарства.

След петседмичното лечение на жената, религиозните й видения постепенно изчезват, се казва в доклада.

В случая на този пациент е "ясно, че религиозните преживявания са следствие на увреждане" и че "не се предхождат от постепенна промяна в нейното мислене и действия", отбелязват изследователите от болницата. "Нито пък има друга причина [за промяната на поведението] с изключение на болестта и по този начин може да се смята за очевидно патологичен случай", отбелязват те.

Не е ясно колко често хората изпитват "хиперрелигиозност" или други промени в поведението си като първи симптоми на мозъчен тумор, заявиха изследователите. Един преглед установява, че до 22% от всички мозъчни тумори може първо се появят заедно с психотични симптоми.

Само от този случай е невъзможно да се определи точно коя част от мозъка отговаря за религиозните преживявания, заявиха изследователите. Но те отбелязват, че десният темпорален лоб, мозъчна област, която преди това е била свързвана с развитието на мистични преживявания, също е поразена в случая на жената.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !