Жените са по-доволни, когато са щедри, мъжете - когато са егоисти

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 октомври 2017 в 00:00 4448 0

Кредит University of Zurich

Жените се държат по-щедро, отколкото мъжете, когато разпределят парична сума.

Поведенчески експерименти показват, че жените са склонни да споделят парична сума по-щедро, отколкото мъжете.

При жените просоциалното поведение или алтруизмът предизвиква по-силен сигнал от т.н. система на възнаграждение (или чувството на удоволствие), а при мъжките системите за възнаграждение реагират по-силно на егоистичното поведение.

За да добият по-задълбочена представа за това поведение, невроучени от Университет Цюрих разглеждат областите на мозъка, които са активни, когато се вземат решения от този вид. Това е първото изследване, което показва, че мозъкът на мъжете и жените реагира по различен начин на просоциално и егоистично поведение, съобщава Neuro Science News.

Егоистичното поведение активира системата за възнаграждение по-силно при мъжете

"Системата за възнаграждение" е набор от структури на нервната система, способни да контролират поведението, причинявайки положителна или отрицателна реакция на определени действия. Важна роля в тази система играят невротрансмитерът допамин, свързан с чувство за удоволствие.

Екипът невроучени провежда два експеримента. В първия се включват 56 жени и мъже. За да научат как се свързва допаминът с пропосоциалното поведение, участниците са разделени на две групи. Първата група преди началото на играта взема невролептикан амисулуприд, блокиращ допаминовите рецептори, втората група получава плацебо. След това всички участници са поставени пред избора - да вземат много пари за себе си или да ги споделят с друг. Оказа се, че 51% от жените и по-малко от 40% от мъжете, приемащи плацебо, предпочитат да ги споделят. Но представителите на по-слабия пол, които приемат препарата, са сравними по егоизъм с по-силния пол - само 45% и 44%, съответно, са готови да споделят парите.


Стриатумът (Striatum). Wikimedia Commons

Във втория експеримент изследователите извършат функционална магнитно резонансна визуализация (Functional magnetic resonance imaging - fMRI) на мозъка на участниците в момента, когато решават дали да споделят парите. В него участват 40 мъже и жени.

Стриатумът, който се намира в средата на мозъка, е отговорен за оценката на наградата и е активен, когато се взема решение. Резултатите показват,че стриатумът по-силно се активира в женския мозък по време на просоциалните решения, отколкото по време на егоистичните решения. От друга страна, егоистичните решения водят до по-силно активиране на системата за възнаграждение в мъжкия мозък.

И двата експеримента потвърдиха, че именно системата за възнаграждение в мозъка принуждава жените да показват по-социално поведение, а мъжете да са по-егоистични.

Все още не е ясно дали тези различия са се появили в хода на еволюцията или се дължат на различия във възпитанието на момчетата и момичетата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !