Женската полова система сама отсява бавните сперматозоиди (видео)

По-тесни места в женската репродуктивна система могат да отстранят нежеланите ухажори

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 15 февруари 2019 в 00:00 5727 0

Снимка: pixabay

Женската полова система е трасе с препятствия, достъпно само за най-умелите плувци.

Ново проучване, публикувано в Science Advances, на Университета Корнел предполага, че стеснените участъци от половите пътища играят ролята на порти, през които бавните плувци не могат да преминат и така никога не достигат яйцеклетката. 

Използвайки устройство, наподобяващо женската полова система, учените изследват поведението на сперматозоидите в стеснени участъци, където плувците се изправят срещу силни насрещни течения. По-силните и бързи полови клетки започват да плуват напред по траектория, приличаща на пеперуда, придържайки се близо до стеснението, увеличавайки шансовете си да го преминат. Едновременно с това, по-слабите и бавни състезатели са отнесени от течението, съобщават от екипа. 

"Тесните възли по пътя могат да послужат като бариери" за слабите плувци, казва биофизикът съавтор Алиреза Абаспурад (Alireza Abbaspourrad). Резултатите предполагат, че по този начин жените избират най-здравия сперматозоид.

Сперматозоидите пътуват през репродуктивната система - влагалището, шийката на матката, матката и фалопиевите тръби, като плуват нагоре срещу течението, протичащo през трасето с различни скорости в различни зони. Предишни изследвания показват, че сперматозоидите се движат, следвайки стените на системата, за да се насочват към яйцеклетката, но не са изследвали какво влияние върху състезанието могат да окажат тесните участъци.

Посредством компютърни симулации и тестове на спермата, Абаспурад и колегите му откриват, че когато най-бързите сперматозоиди са спрени от течението в стеснените места, те могат да се върнат обратно към стената и да опитат отново. Повтаряйки, това движение очертава фигура като криле на пеперуда. В крайна сметка определящо за преминаването на сперматозоида се оказват скоростта на течността в стесненията и тази на самия него. 

Когато сперматозоидът се доближава до стеснена част от женската полова система, бързото течение на течността може да ги върне назад (червените стрелки). Най-бързите плувци достигат стените, движат се по тях (сините стрелки) и опитват да минат през стеснението

Повечето проучвания досега са използвали устройства с дълги прави плувни канали, които "тестват ефективната издръжливост" на сперматозоидите, казва Дейвид Синтън (David Sinton), инженер по механика в университета в Торонто, който не е бил част от проучването. Но в тесните места течността тече по-бързо, отколкото в широките, така че сперматозоидът трябва да спринтира, за да премине. Той казва, че изследването на движението на сперматозоидите в подобно устройство, тества едновременно издръжливостта и спринтирането и очаква и двете способности да са необходими при движението в женската полова система.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !