Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Жирафите влязоха в списъка на застрашените видове (видео)

Георги Гърков Последна промяна на 08 декември 2016 в 16:44 12069 1

Популацията от диви жирафи в Африка е намаляла драстично и е застрашена от изчезване, показва нов доклад на природозащитна организация.

Според новото издание на Червената книга на застрашените видове, популациите от жирафи са намалели с около 40% през последните 30 години. Техният брой е спаднал от 163 000 през 1985 г. до 97 000 за миналата година, съобщава CNN.

Към настоящия момент Червената книга включва 85 604 вида, от които 24 307, или повече от една трета, са застрашени от изчезване.


Тихото изчезване

Значителното намаляване на броя на дивите жирафи подтиква групата да премести животните от категорията "най-малък риск" към "уязвими" в доклада.

Докато жирафи могат често да бъдат забелязани по време на сафари, в медиите или зоологическите градини, хората - в това число и консервационистите, не осъзнават, че тези животни са в процес на тихо изчезване", коментира съпредседателят на IUCN Джулиан Фенеси.

От девет подвида жирафи, популациите на пет от тях намаляват, докато при три се наблюдава нарастване и една е стабилна.

На езерото Виктория се отдава специално внимание в доклада. Всички видове сладководни мекотели и риби, както и раци и водни кончета са включени в червения списък.

"Ключовите заплахи за езерото Виктория, познато още като езерото на Дарвин поради голямото си биоразнообразие, включват агресивни видове като нилския костур, свръхулов, седиментация поради дърводобив и агрикултура, както и замърсяване на водата от пестициди и хербициди", пише в доклада.

Сред застрашената флора попадат 233 диви култури - сред които ечемик, овес и слънчогледи.
Четири вида манго са сложени в "застрашената" категория и един от тях - калимантанско манго е преместен в категорията на "изчезнали в дива среда".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12022

1

gentech

09.12 2016 в 22:00

Много други ще ги последват,накъдето е тръгнало