Предлагат изчезналата безкрила гагарка да се възроди чрез генно инженерство

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 август 2016 в 12:55 7166 0

Преди 200 години по бреговете на Великобритания, Ирландия, Норвегия, Гренландия, части на Испания и Нова Англия, са обитавани от хиляди безкрили гагарки (Pinguinus impennis). 

Тези нелетящи птици, които са изглеждали малко като пингвини, което им е дало тяхното погрешно название, са живяли в колонии на сушата. Неспособността им да летят ги е направила беззащитни и е допринесла за тяхното изчезване, а непрекъснатият безконтролен лов, в крайна сметка, ги е унищожил.

През 1785, по-малко от един век преди да бъдат обявени за изчезнали, английският изследовател Картрайт зловещо прогнозира бързата гибел на тези подобни на пингвини птици, разказва изданието Motherboard.

"Обичайно е в последните години, екипажите живеят през цялото лято на този остров с единствената цел да убиват птиците заради перата им. Опустошението, което правят, е невероятно. Ако не се спре скоро тази практика, цялата порода ще бъде унищожена".

Такава е съдбата на безкрилата гагарка, един вече изчезнал вид, чийто последен екземпляр е видян за последно жив през 1852 година. Кости, рисунки и исторически свидетелства рисуват една пъстра картина за външния вид на птицата, но в крайна сметка трябва да приемем, че никога няма да знаем със сигурност, как е изглеждала всъщност на живо.

Това е един от първите видове живи организми, които са напълно унищожени от човека. Сега учените искат да възродят този вид, използвайки най-новите постижения на науката. А именно - с помощта на генното инженерство.

Специалисти от изследователската биомолекулярна организация Revive & Restore представиха своя план за съживяване на тези унищожени преди много години птици. 

Планът е прост - да се извлече ДНК от фосили или тъканни проби от птици, които се съхраняват в хранилищата на някои музеи и да се използва ДНК за възраждане на вида. Специфични участъци от генома на безкрилата гагарка ще бъдат въведени в генома на относително най-близкия й вид - обикновената гагарка (кайра) (Alca torda). След това оплоденият ембрион ще се имплантира в друга птица, която може да снесе яйце с подходящия размер. Най-вероятно, това ще бъде обикновена гъска. Работата е там, че обикновените гагарки са твърде малки, за да износят яйцето, от което ще се излюпи пилето на безкрилата гагарка.

При успех учените искат да върнат безкрилата гагарка на островите Фарн, разположени край бреговете на Англия, известно местообитание на морски птици.

"Това е една от много малкото нелетящи морски птици в северното полукълбо и явно ще играе много важна роля в екосистемата на Северния Атлантик," заяви Мат Ридли (Matt Ridley), журналист, който се занимава с проекта пред The Telegraph . "Би било прекрасно да върнем този вид".

Постиженията на науката напоследък направиха "Джурасик парк" да не изглежда толкова фантастично вече. Теоретично, ако съществува достатъчно жизнеспособен генетичен материал, учените могат използвайки последователности ДНК на изчезналото животно чрез селективно размножаване или клониране, да го "възкресят" в жива версия на оригиналния вид.

Revive & Restore вече има планове да пресъздаде изчезналите вълнест мамут и гълъб-скитник.

Добре е да се опазва съществуващото биоразнообразие, но все пак, обнадеждаващо е да знаем, че някой работи по резервен план.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !