Въпреки прогнозата, ледът в Арктика не е изчезнал, а се е увеличил (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 октомври 2016 в 09:00 17562 1

Професорът от Кеймбридж Питър Уедемс (Peter Wadhams), чийто прогнози не се сбъднаха.

Прогнозата, че Арктика ще загуби изцяло морския си лед до септември тази година, се оказа неоснователна, тъй като според нови сателитни снимки, ледът около Северния полюс е много повече, отколкото през 2012 година, пише Сара Наптън (Sarah Knapton) в The Тelegraph.

В началото на юни, тази година професорът от Кеймбридж Питър Уедемс (Peter Wadhams) заяви пред Independent, че още през 2016-та в Арктика може напълно да изчезне морският лед, което не се е случвало през последните 100 хиляди години. 

Професор Уедемс наскоро публикува книга, наречена "Сбогом на леда" (A Farewell To Ice), в която повтаря твърдението си, че в полярните области ще изчезне ледът в средата на нашето десетилетие и дори това лято през септември Арктика ще остане без лед.

Но ето че Националният център за изучаване на снега и леда (NSIDC) съобщи, че при сезонния минимум на 10 септември морският арктически лед е 4.14 милиона квадратни километра и се увеличава с бързи темпове. А това е с 21% повече от 2012 година. 

За целия месец септември ледът е с 31% повече, отколкото през 2012 година, става известно в началото на октомври по данните, получени от NSIDC. Това е около 1.09 милиона кв. км морски лед и се оказва, че този месец в списъка с минимуми на количество лед от началото на измерванията се нарежда едва на пето място.

С червено е означено средното количество лед от 1981 г. насам. Един бърз поглед към данните показва несъмнена тенденция за намаляване на количеството на леда през последните 35 години, но учените обвиниха професор Уедемс и други за паникьорските им настроения и че са навредили на информацията за климатичните промени със своите "драматични", "фалшиви" и "заблуждаващи" прогнози.

The Тelegraph разказва анекдотичния случай как канадски учени, изучаващи влиянието на климатичните промени върху арктическия лед от ледоразбивач, били принудени да преустановят изследванията си, защото техния кораб е трябвало да вика за помощ други кораби, блокиран в най-дебелия летен лед, невиждан в залива Хъдсън от 20 години.

Доктор Ед Хокинс (Ed Hawkins), доцент в катедрата по метеорология в Университета Ридинг, заяви:

"Имаше един виден учен, който редовно правеше драматични и лъжливи, по мое мнение, предсказания, че днес няма да има лед. Топенето на леда в Арктика и климатичните промени представляват сериозен риск, но ние няма да служим добре на общество, ако ги преувеличаваме. Скоро ще стигнем лятото, когато арктическият лед ще изчезне, но паниката е опасна и безполезна.

С увеличаването на глобалните температури ще видим намаляване на морския лед в Арктика, въпреки че това няма да се случи плавно, а подобно на топка, което се спуска подскачайки по хълм. Без значителни промени в емисиите на парниковите газове топката ще достигне подножието на хълма, тоест, в Арктика няма да има лед за периоди, вариращи от няколко дни, след това няколко седмици, а след това все по-дълги периоди, в продължение на няколко десетилетия."

Това е най-скорошният пример за неизпълнени тревожни прогнози на експерти. По-рано обвиниха защитници на околната среда в измама на обществеността за "Голямото тихоокеанско петно от боклук", след като въздушни снимки показаха, че такъв "остров от боклук" в средата на океана не съществува. Това потвърди и Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA).

А през юни бяха опровергани прогнозите, че дупката в озоновия слой никога няма да се затвори.

Учени предупреждават, че такива заявления отклоняват от истинските проблеми. Загубата на арктическия лед е сериозен проблем, защото той отразява до 70 % от слънчевата светлина, а откритите води - само 10 % от светлината, останалата част се поглъща от планетата, което ускорява глобалното затопляне. Масовото топене на прясна вода може да повлияе на океанските течения и да промени метеорологичните условия.

Преди повече от десетилетие учените стигнаха до единното мнение, че Арктика ще загуби леда си до 2050 г. и Междуправителственият комитет по изменение на климата (IPCC) изчисли, че в средата на века, в случай, че ежегодно се увеличават емисиите, вероятността да изчезне ледът е 66%.

Но през 2007 година професор Уедемс прогнозира, че ледът ще изчезне към 2013 г., след като количеството му спадна с 27% за година. Но към 2013 година площта на леда всъщност се е увеличила с 25% в сравнение с това, което бе преди шест години. През 2012 г. Уедемс промени датата в прогнозата си до 2016.

Но тази година положението е далеч от рекордно ниските показатели. Скоростта на нарастване на леда в Арктика бие рекордите и неговата площ се увеличава с 1.05 милиона кв. км само за три седмици от минимума на 10 септември.

Датският метеорологичен институт съобщава, че нарастване на леда се случва с най-високата скорост от началото на наблюденията им през 1987 година.

Андрю Шепърд (Andrew Shepherd), професор по наблюдения на планетата от университета в Лийдс, коментира, че днес в научните среди е постигнат "пълен консенсус", че арктическият лед ще изчезне през следващите десетилетия, но предупреждава, че по-ранните прогнози се основават на неправилна екстраполация.

Професор Джонатан Бамбър (Jonathan Bamber) от Университета в Бристол, заяви:

"Минимумът тази година е втори в списъка с рекорди и не е толкова малък, както в 2012 година. Но всяка част от климатичната система винаги е променлива, така че не очаквайте монотонен спад година след година, независимо от това какво се случва. Намаляването на площта на арктическите ледове е вероятно един от най-ярките сигнали на промените на климата.

Това не означава, по подразбиране, че това е работа на хората, но няма съмнение, че обемът на Арктическия лед през последните 40 години намалява и че всички климатични показатели и данни от сателити показват, че това намаляване ще продължи."

В интервю за The Telegraph проф. Уедемс призна, че прогнозата му за бързо намаляване на количеството на леда не се сбъдна. Но той все още вярва, че изчезването на леда ще настъпи "след много малко години".

"Аз смятам, че трендът на количеството на летния лед неумолимо отива надолу толкова бързо, че неговия обем (и по този начин площ) ще стигне до най-ниската си стойност в най-скоро време," - заяви той. - "Това е в рязък контраст с много странните прогнози от компютърните модели, които твърдят, че ледът ще се запази до втората половина на този век. То е абсолютно невъзможно".

Графиката показва размера на морския арктически лед на 4 октомври, 2016, заедно с данните за предходните четири години. 2016 е в синьо, 2015 г.  - в зелено, 2014 - в оранжево, 2013 г. - в кафяво и 2012 г. - в лилаво. Средната стойност за 1981-2010 е в тъмно сиво. Сивата зона около средната линия показва стандартното отклонение на обхвата на данните. Sea Ice Index datа

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12247

1

al-ien4

24.10 2016 в 11:25

Некоректно заглавие и изключително волеви заключения на база - МИНИМАЛНОТО количество (най-общо) лед...
Флуоровъглеводородите ще играят своята роля поне до края на този век, когато ще станат ясни и крайните щети, които са нанесли на атмосферата въпреки забраната им. Жалко, че никой "климатолог" или конспиратор няма да е останал жив за да му се търси отговорност за "изследванията".