Златните рибки правят алкохол, за да оцелеят в студените зими

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 август 2017 в 00:02 7899 1

Кредит Sky News

Разгадана е тайната на способността на златните рибки да оцеляват в покрити с ледена покривка езера, която блокира достъпа на кислород, съобщава BBC News.

Изследването е публикувано в списание Scientific Reports.

Още от 80-те години на миналия век учените знаят за тази способност на златните рибки и техните диви роднини, каракудите, да оцеляват. Хората и повечето гръбначни умират в рамките на няколко минути без кислород, но тези риби могат да преживеят месеци в замръзналите водни басейни в Северна Европа.

Защо?

Повечето животни имат един единствен набор от протеини, които пренасят въглехидратите до митохондриите, които са източник на енергия за клетките. При липса на кислород  употребените въглехидрати произвеждат млечна киселина, която златните рибки не могат да отделят и която ги убива в рамките на минути. За щастие, рибите, за разлика от всички останали, имат втори набор протеини, които започват работа когато няма кислород и превръщат млечната киселина в алкохол, който се извежда през хрилете.

"Вторият набор протеини се активира само при липса на кислород" - обяснява Майкъл Беренбринк (Michael Berenbrink) от Университета в Ливърпул, Великобритания. "Ледената покривка прекъсва достъпа на въздух за рибите, така че, когато езерото се покрие с лед, рибата употребява целия кислород и започва да произвежда алкохол".

Сега учените успяват да разберат как рибата го прави. Животните произвежда ензим, наречен перуватдекарбоксилаза, аналог на елемента, който е в дрождите на хмела. Това е първият ензим от тази група, който е открит в гръбначни. ДНК анализът показва, че у златните рибки, златния шаран и други способността да произвеждат алкохол се е развила преди около 8 милиона години.

Снимка: newsR

Колкото по-дълго рибите останат в безвъздушната среда на замвъзналото езеро, толкова е по-високо нивото на алкохола в рибите. "Ако се измери алкохола в кръвта на рибата, ще видите, че достига над 50 милиграма на 100 милилитра, което повече от допустимата граница в Шотландия и Северните европейски страни", - коментира Беренбринк.

Рибите се буквално са се напоили до хрилете с алкохол, но не етанолът ги убива. Ако зимата е твърде дълга, те изчерпват хранителните вещества, които съхраняват в черния си дроб и рибите умират.

Учените изчисляват на шега, колко време е необходимо за производството на алкохолна напитка от рибешки изпражнения. "Ако сте ги сложите в халба за бира и я затворите, ще ви трябват 200 дни, за да се повиши градусът на напитката до 4%," - разказва Беренбринк.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

15.08 2017 в 18:09

Аз познавам много хора, които правят алкохол за да оцелеят в студените зими. Пък вие за една рибка.