5 факта за това как бирата помогна за развитието на науката (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 05 август 2022 в 00:00 28789 1

Д-р Клаудия Викърс от австралийския Институт за биоинженерство и нанотехнологии към Университета на Куинсланд изследва бирата.

Международният ден на бирата (IBD) се празнува всеки първи петък на август от началото си през 2007 г. в Санта Круз, Калифорния. Оттогава той се превърна от малко местно събитие в световен празник, обхващащ 207 места в 50 страни и 6 континента. 

По случай този празник днес ще ви разкажем за това как производството и потреблението на бира през цялата човешка история са допринесли за развитието на науката и технологиите. 

1. Изкуството на пивоварството е от зората на човешката култура

Някои археолози смятат, че хората се научили как да правят бира преди хляб - тоест бирата е в основата на човешката цивилизация.

Произходът на пивоварното изкуство е свързано с прехода от чергарство към заседналия начин на живот и отглеждането на зърнени култури за храна и напитки.

Смята се, че първите пивовари са от древните култури на Месопотамия, въпреки че не са оставили писмени доказателства. Това е станало преди около 10 000 г. пр. н.е. За това се съди по малцовите остатъци от ечемик в купичките за бира. 

Бирата има най-старата записана рецепта в света. Древните египтяни първи са документирали процеса на варене върху папирусни свитъци от около 5 000 пр.н.е. В тези първи бири са добавяни неща като фурми, нарове и местни билки и вероятно са доста груби по днешните стандарти. Египтяните са използвали бирата за религиозни церемонии, а фараонът е ръководил графика на пивоварната и разпространението на пивото сред масите.

Жителите на Поднебесната империя са знаели да правят бира преди около 5000 години.

По-късно започва конкуренция между бирата и виното. В достигналите до нас свидетелствата от древен Китай и Рим е много трудно да се определи кога става въпрос за вино и кога - на бира.

Във всяка култура, без изключение, може да намерим исторически или свещени източници, които се споменава вино или бира.

2. Развитието на микробиологията

От незапомнение времена хората използват микроорганизми, определени видове гъбички, които ферментират всякакви продукти. Но с течение на времето различните закваски, използвани за ферментация, стават огромно количество. Така са открити около 1500 вида дрожди.

Разбира се, идва моментът, в който те трябва да се изучат, да се систематизират и анализират.

С тази систематична работа се заемат биолози, химици, между които е Луи Пастьор, първият, който доказва, че микроотганизмите, които преработват и произвеждат алкохола в бирата, представляват живи гъбички, наречени дрожди. Този фактор обяснява естеството на силните колебания във физико-химичните и органичните параметри на бирата.

До този момент успехът в производството на бира се дължи на късмет и се разчита най-вече на различни религиозни ритуали за качеството на пивото. 

3. Появата на хладилниците 

Около 14-и век пивоварите са били силно притиснати от производителите на вино. За разлика от виното, производството и съхранението на бира са малко по-сложна процедура, защото бира е можело да се произвежда само през студените сезони.

За пивоварите е било нужно да измислят как да "произвеждат студ". Първите хладилни машини са били пробвани именно от пивоваритеПрез 1857 г. австралиецът Джеймс Харисън започва да използва хладилни помещения, работещи с компресорна техника в пивоварни.

Бързото развитие на хладилните машини се случва именно благодарение на пивоварството, тъй като е трябвало да се изстудяват огромни пространства, например мазета, където се съхранява пивото при температури от +12 градуса по Целзий и по-ниски.

Оттук идва и името на типа бира - лагер (от немски "лагер" - мазе).

4. Филтрация на водата

В древни времена бирата понякога е била по-безопасна алтернатива на водата, особено ако не се знае откъде идва водата - загряването по време на процеса на варене на бира унищожава повечето патогени.

Днес за съвременните пивоварни особено важна е чистата вода, защото без значение колко внимателно пивоварите настройват своите малц, хмел и щамове дрожди, в края на краищата, бирата е около 90% вода.

Строителството на пивоварни започна с търсенето на екологично чисти източници на вода, т.е. извори, ручеи с определени свойства на самата вода и на почвата (например не трябва да попада глина във водата).

За пивоварството е необходима вода с висока чистота и следователно, система за филтрирането ѝ. Може да се каже, че пивоварната промишленост е оказала положително въздействие върху развитието на технологиите за пречистване на вода.

5. Съвременни изследвания

Има наука, наречена зитология (Zythology), която се занимава с изучаването на пивото и характеристиките на неговото производство, включително и за ролята на специфичните му съставки в процеса на пивоварене.

Бирата е много сложен продукт - при формирането на букета участват над 1000 съединения. Тяхното изучаване постоянно представя нови открития. От 2005 г. насам са открити различни полифенолни съединения, които не отстъпват по своите антиоксидантни свойства на съединенията във виното.

Умерената консумация на бира намалява опасността от мозъчни заболявания, инсулт и умствени увреждания. Освен това пивоварните дрожди (използвани при производството на бира) съдържат много хранителни вещества, които остават и в крайния продукт: магнезий, селен, калий, фосфор, биотин и витамини. Поради тази причина, бира понякога се нарича "течен хляб".

В Япония през 2005 г. са проведени тестове, които откриват нови възможности на бирата за предотвратяване на някои видове рак. Поради различните съставки на бирата и техните свойства, напитката се използва активно в фармакологията и в някои диети. Противно на общоприетото схващане за "биреното коремче" не е следствие от консумацията на бира, а по-скоро от системно преяждане и липса на физически упражнения.

Бирата се използва и в козметиката, например, известните бирени вани в Чехия. Освен това от ечемик и малц се изготвят различни ензимни препарати, които се прилагат за здравословното функциониране на храносмилателния тракт.

И макар че умерената консумация намалява риска и от сърдечни заболявания, все пак да не забравяме, че ключовата дума е "умерена" за всички евентуални ползи от древната напитка.

Наздраве!

Източници:

How Beer Gave Us Civilization

History of Beer

Want great beer? You need clean water

The Microbiology of Malting and Brewing

Characterization of phenolics content and antioxidant activity of different beer types.

Mystery compound in beer fights cancer

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

04.08 2017 в 09:17

Според що-годе достоверна легенда, бирата има ключов принос в изобретяването на мехурчестата камера - едно от първите средства за онагледяване на траекториите на заредени елементарни частици