Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Злоупотребата с канабис състарява мозъка с 3 г.

Най-мащабното проучване определи кои фактори допринасят за стареенето на мозъка

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 август 2018 в 00:00 8068 1

Фактори за стареенето на мозъка. Кредит:Daniel G. Amen

Най-голямото досега изследване на мозъка бе проведено от учени от Google, Университета Джонс Хопкинс, клиники Амен и Калифорнийските университети в Лос Анджелис и Сан Франциско

Те оценяват 62 454 мозъчни сканирания на над 30 000 човека на възраст от 9 месеца до 105 години, за да изследват факторите, които ускоряват застаряването на мозъка и определят как различни заболявания влияят на кръвния поток в над 100 различни области в мозъка, съобщава Science Daily.

Учените изследват 31 227 души с помощта на еднофотонна емисионна компютърна томография (SPECT) и сравняват прогнозната възраст на мозъка (brain estimated age) на участниците с тяхната реална възраст, за да разберат кои фактори допринасят за застаряването. Работата е публикувана в списание IOS Press.

Позовавайки се на предишни изследвания, учените посочват, че стареенето на мозъка е свързано с намален мозъчен кръвен поток. Тази характеристика им помага да изчислят прогнозната възраст на мозъка след сканиране със SPECT. SPECT открива радиоактивното лъчение от разпадането на радиоизотопни маркери в препарати, вкарани в кръвта. Този метод позволява да се създаде 3D модел на изследвания обект. При съставянето на прогнозата са взети под внимание 128 области на мозъка.

Широката възрастова извадка - от девет месеца до 105 години - помогна на изследователите да проследят целия път на застаряване на мозъка. Тъй като повечето от субектите са пациенти от психиатричната клиника, учените се фокусират върху съответните заболявания като основни фактори на въздействието.

Сравнявайки прогнозната възраст с реалната, учените установяват какви заболявания стимулират стареенето. Така шизофренията причинява 4 години преждевременно стареене, биполярното разстройство - 1,6 години, нарушението дефицит на вниманието - 1,4 години. Освен заболяванията са взети под внимание и зависимостите: злоупотребата с канабис добавя 2,8 години, а алкохолът - 0,6 години. Учените обаче не забелязват ускорено стареене при депресия и деменция.

Модели на сканирания с усреднен церебрален кръвоток за всяка възрастова група / IOS Press

"Тази статия представлява важна стъпка напред в разбирането ни за това как функционира мозъкът през целия живот. Резултатите показват, че може да се определи възрастта на човек въз основа на церебралния кръвен поток. Освен това видяхме, че психиатричните разстройства могат да ѝ повлияят”, коментира сътрудникът на Google, участвал в проучването, Сачит Еган (Sachit Egan).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6036

1

heavymetalman

04.09 2018 в 19:12

МИ ЧАК ВРЕДЕН ......