9 по-малко известни архитектурни чудеса, изгубени с времето

Ваня Милева Последна промяна на 05 април 2024 в 00:00 6097 0

От плаващите къщи в блатата на Ирак до средновековните кули, които някога са изпъстряли силуета на Болоня, Италия, тези изгубени архитектурни чудеса предлагат поглед към разнообразните начини, по които хората са оформяли своята среда.

1. Старият Лондонски мост


Илюстрация на стария лондонски мост Картина на моста от 1577 г. от Питър Джаксън.

Старият Лондонски мост, построен през 12 век, е чудо на средновековното инженерство и една от най-значимите строежи в историята на Лондон. Изграждан е в продължение на 30 години.

Той е направен по времето, когато Лондон е бил опустошен от пожари и дори ударен от торнадо, и тези бедствия са повредили предишния мост. Ето защо новият мост е различен. Основата му е изградена с огромни дървени колове, забити в коритото на реката и запълнени с развалини. Издигнати са няколко колони, които поддържат същинския мост, който е бил дълъг 282 метра.

Но това не е бил само мост, а цял квартал.


Старият Лондонски мост Детайл от Стария Лондонски мост в картината с маслени бои от 1632 г. "Изглед към Лондонския мост" от Клод де Джон, в Центъра за британско изкуство на Йейл. Кредит: Yale Center for British Art.

За отбелязване е, че мостът е украсен с къщи и магазини, което го прави оживена пътна артерия и жилищен район. Неговата уникална характеристика е била поредицата от 19 арки, които, макар и впечатляващи от архитектурна гледна точка, са били пречка за речния трафик и допринасят за прословутото му "падане", както се споменава в известната детска песен (London Bridge Is Falling Down). За 17-ти век вече се смятал за старомоден

Мостът е стоял повече от 600 години, преди да бъде заменен през 19-ти век поради влошеното му състояние и необходимостта от по-широко платно, за да поеме разрастващия се град.

2. Университетът Наланда, Индия

Наланда Представете си какво би било това място в разцвета му. Кредит: Wikimedia Commons.

Университетът Наланда е древен център за висше образование в Бихар, Индия. Това е един от първите университети в света, датиращ от 5-ти век и фокусиран върху будистките учения.

Университетът е бил известен с огромната си библиотека Сарипутра и е привличал учени и студенти от Тибет, Китай, Корея и Централна Азия. В своя разцвет Наланда приютява над 10 000 студенти и 2000 учители, предлагайки обучение по теология, граматика, логика, астрономия и медицина.

Наланда Наланда е основан от императорите Гупта в началото на 5 век и след това се разширява през следващите 7 века. Кредит: Wikimedia Commons.

Университетът е бил символ на знанието и образованието, докато не е бил унищожен от армия под командването на Бахтияр Хиджи, афганистански генерал, който ръководи мюсюлманските завоевания на източните индийски региони през 12 век. Това събитие бележи началото на упадък в будисткото образование в Индия и руините на Наланда са забравени до преоткриването им през 19 век.

3. Кристъл Палас, Лондон


Кристал Палас Кристалният дворец е построен през 1854 г.

Не всички архитектурни чудеса са древни или средновековни.

Кристалният дворец е конструкция от стъкло и желязо, първоначално построена в Хайд Парк, за да приюти Голямата изложба от 1851 г., показваща чудесата на индустриалната епоха. Имал е 60 000 стъкла, за да прониква светлината през стените и таваните му.

Кристалният дворец след преместването му.

Проектиран от сър Джоузеф Пакстън, неговата модулна конструкция и използването на сглобяеми части са  били новаторски, повлиявайки съвременните архитектурни и инженерни практики. След изложбата дворецът е преместен в Sydenham Hill, където остава, докато не бъде унищожен от пожар през 1936 г. Кристалният дворец е не само символ на индустриалните и културни постижения на викторианската епоха, но и предшественик на съвременните архитектурни проекти, които подчертават светлината и пространството.

Всъщност е бил толкова въздействащ, че районът, в който се е намирал, все още се нарича Кристъл палас и до днес.

4. Изгубените плаващи къщи в Ирак

Арабското село Марш Блатата, близо до Насирия, Ирак. Кредит: Nik Wheeler.

Блатата на Южен Ирак някога са били осеяни с плаващи домове, уникална адаптация към водната среда на реките Тигър и Ефрат. Тези тръстикови къщи, наречени мудъф (араб. مُضِيف [mu'ḍīf]‎), са построени от "арабите от блатата" или маадани. Те са изградени изцяло от тръстика, събрана от блатата, демонстрирайки живот в хармония с околната среда.

Тази общност е процъфтявала в продължение на хилядолетия, развивайки култура, дълбоко преплетена с влажните зони. Въпреки това, блатата и техните плаващи домове са били изправени пред почти пълно унищожение през 90-те години на миналия век поради проекти за отводняване, инициирани от иракското правителство. Оттогава са положени усилия за възстановяване на блатистите зони, доказателство за устойчивост и важността на екологичното и културно опазване. Но успехът е ограничен.

Интериор на мудъф. Кредит: Wikimedia Commons.

...и екстериор на мудъф в Несерия в Ирак. Кредит: Wikimedia Commons.

5. Средновековните кули на Болоня

Може би ще се изненадате, но средновековният град Болоня, Италия, е имал силует, който прилича на небостъргачите на Манхатън.

Средновековна Болоня Средновековна Болоня, пълна с кули, както си го представя модерният гравьор Тони Пекораро (р. 1958 г., Агридженто, Сицилия).

Болоня, Италия, някога е била известна с многото си кули, построени през 12-ти и 13-ти век от богати семейства за отбранителни цели и като символи на статут и власт. Смята се, че по време на разцвета си Болоня е имала до 180 кули - някои високи до 100 метра.

Днес са останали само около 20 от тези структури, като кулите Асинели и Гаризенда са най-известните оцелели. Тези средновековни небостъргачи са били отличителна черта на силуета на града, а техните строителни техники и цели дават представа за социалната и политическата динамика на средновековните италиански градове-държави.

Средновековен болонски модел Снимка на средновековния град в Музея на комуната, показваща как може да е изглеждала Болоня, когато броят на кулите е бил в своя пик.

6. Катедрален храм "Христос Спасител", Киев, Украйна

Оригиналният храм "Христос Спасител" в Киев, Украйна, е бил монументален проект.

Създаден през 19 век, той е предназначен да бъде голяма катедрала, която да съперничи на тези в Западна Европа, символизираща духовното възраждане и силата на православната църква.

Изглед към катедралата Христос Спасител в Борки (архитект RR Marfeld). Кредит: Алексей Иваницки.

Въпреки това, след Първата световна война и Руската революция от 1917 г., по-голямата част от украинския регион става република на Съветския съюз. Съветите налагат серия от антирелигиозни мерки, като систематично унищожават много църкви. Сталин избира мястото на украинската катедрала за паметник на социализма.

Историята на тази катедрала отразява бурната история на Украйна и сложното взаимодействие между религия, политика и идентичност в Източна Европа.

7. Кръглият град Багдад, Ирак

Основан през 762 г. от абасидския халиф Ал-Мансур, кръглият град Багдад е чудо на ислямската архитектура и градоустройство. Градът е проектиран като идеален кръг, със стени, оформящи обиколката му, а дворецът на халифа и Голямата джамия в центъра му. Този радиален дизайн повлиява на по-късната градска архитектура в ислямския свят и извън него.

Генерирано от AI изображение на кръглия град Багдад.

Кръглият град е бил център на образованието, културата и властта в средновековния свят, приютявайки прочутия Дом на мъдростта. В продължение на векове оригиналното оформление е било почти напълно изгубено заради нашествия и развитието на модерния град, оставяйки малки следи от някогашния революционен дизайн.

Градът е бил де факто център на ислямския свят от 766 г. до унищожаването му от монголите през 1258 г. Това събитие е било толкова разрушително, че по същество води до края на ислямския Златен век.

8. Мостът Neue Elbbrücke, Хамбург

Neue Elbbrücke в Хамбург, Германия, е архитектурен подвиг за своето време, символизиращ индустриалния растеж и модернизацията на града в края на 19 век.

Кредит: Reddit.

Този мост улеснява транспорта и търговията, свързвайки различни части на града през река Елба. Неговият новаторски дизайн и инженерни техники са били емблематични за технологичния напредък на епохата. Но е бил и естетически символ с два неоготически портала.

Но не е разрушен от бомби. Съборен е през 1959 г., за да се добави допълнително платно за автомобили.

9. Порцелановата кула на Нанкин

Порцелановата кула на Нанкин Илюстрация на художник на порцелановата кула преди нейното унищожаване, базирани на модела, изложен в музея в Нанкин. Кредит: Wikimedia Commons.

Порцелановата кула в Нанкин, известна още като Бао'енси, е била пагода от 15-ти век, известна със своята спираща дъха красота и сложния си дизайн, с порцеланови плочки, които блестят на слънцето.

Построена по време на династията Мин, тя е смятана за едно от седемте чудеса на средновековния свят. Кулата е  била висока приблизително 79 метра и е била украсена с будистки изображения и надписи. Тя е била до голяма степен разрушена по време на Тайпинското въстание през 19-ти век и въпреки че са полагани усилия да бъде реконструирана, великолепието и значението на оригиналната кула като символ на културната и религиозна история на Нанкин остават несравними.

Тези девет архитектурни чудеса, забулени от пясъците на времето, подчертават важността на опазването на това, което е останало от нашето културно наследство, не само заради неговата историческа и естетическа стойност, но и заради уроците, които може да даде на бъдещите поколения. Правейки това, ние почитаме не само миналото, но и бъдещето, гарантирайки, че чудесата на нашето време и тези от отдавна отминали времена продължават да вдъхновяват, образоват и учудват идните поколения.

Източник: 9 lesser known architectural wonders we lost to time, ZMEScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !