Бронзова лампа е определена като култов предмет, свързан с Дионис

Ваня Милева Последна промяна на 11 април 2024 в 00:00 3299 0

Eтруска лампа, свързана с мистериозния култ към Дионис

Кредит MAEC webpage, edited by R. Alburz

Eтруска лампа, свързана с мистериозния култ към Дионис.

Проучване на бронзова лампа, открита близо до град Кортона, Италия, разкри, че това е предмет, свързан с мистериозния култ към Дионис.

Лампата, открита в канавка през 1840 г., е била обект на академичен дебат от десетилетия и изчерпателното и задоволително обяснение за лампата не е окончателно.

Произхожда от етруската цивилизация от Древна Етрурия (днешна Тоскана и части от Умбрия), култура, която процъфтява между 900 г. пр. н. е. и 27 г. пр. н. е. в три конфедерации от градове: тази на Етрурия (Тоскана, Лациум и Умбрия), тази на Долината на По с източните Алпи и тази на Кампания.

Етруската цивилизация е погълната от разширяващата се Римска република в края на 4 век пр. н. е. в резултат на Римо-етруските войни.

Много малко примери за подобни предмети ("comparanda") са открити в етруското или древногръцкото изкуство, което затруднява сравнението за осигуряване на контекст или интерпретация.

Предишни проучвания на декоративните мотиви на лампата предполагат, че 16-те фигури с рога във формата на бик изобразяват гръцкия речен бог Ахелой. Но според новото проучване, публикувано в De Gruyter's Etruscan and Italic Studies, лампата произхожда от около 480 г. пр. н. е. и изобразява Дионис, древногръцкия бог на виното и удоволствията, често изобразяван с черти на бик.

Детайл от предмета. Кредит: R. Alburz

Тази интерпретация се основава на различни литературни източници и иконографски доказателства, тъй като култът към Дионис е бил силно свързан със сатири, кентаври и силени, а един от характерните символи на култа е бикът.

"Лампата вероятно е била предмет, свързан с мистериозния култ към Дионис. Неговата украса представлява Дионисиевия тиас*, вероятно участващ в култово представление в космоса на мистериите в чест на Дионис", обяснява водещият автор Ронак Албурц (Ronak Alburz).

*Тиас в древногръцката митология и религия се нарича група почитатели на божество, които го съпровождат по време на празник или ритуал.

Справка: A Re-Evaluation of the Iconography of the Etruscan Bronze Lamp of Cortona; Ronak Alburz and Gijs Willem Tol; 
From the journal Etruscan and Italic Studies; https://doi.org/10.1515/etst-2023-0019 

Източник: Bronze lamp revealed as cult object associated with Dionysus, Heritage Daily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !