Открити са най-фините фрески, разкривани досега в Помпей

Ваня Милева Последна промяна на 15 април 2024 в 00:00 2859 0

Парис и Елена.

Кредит POMPEII

Парис и Елена.

Колекция от фрески, открита наскоро в римския град Помпей, е описана като една от най-хубавите откривани от археолозите.

Помпей е римски град, разположен в съвременната община Помпей близо до Неапол, Италия.

Помпей, заедно с римския град Херкулан, са били погребани под 4 до 6 метра вулканична пепел и пемза по време на изригването на Везувий през 79 г. сл.н.е.

Фреските са разположени по стените на голяма банкетна зала, част от аристократичен дом, съседен на Vicolo Orientale и Vicolo occidentale в Regio IX.

Фреските изобразяват гръцки митични фигури и членове на гръцкия пантеон на боговете.

В една сцена се вижда как Аполон се опитва да съблазни Касандра, троянска жрица, прокълната от него да изрича пророчества, но никога да не ѝ се вярва. Друга сцена показва как Парис отвлича Елена от Троя, като по този начин предизвиква Троянската война от Омировата Илиада.

Аполон и Касандра. Кредит: POMPEII

Честото присъствие на митологични фигури в картините на жилищна и празнична среда на римските домове е имало социалната функция да забавлява гостите и вечерящите, давайки идеи за разговор и размисъл за съществуването.

"Разкопките в Regio IX, проектирани като част от проекта Great Pompeii ("Великият Помпей") и проведени под ръководството на Габриел Цухтригел, са демонстрация на това как добре направените разкопки в погребания от Везувий град могат да продължат да увеличават знанията за едно от най-важните места от древността. Нови и непубликувани картини, нови данни за огромната строителна площадка, която е била Помпей по време на изригването, нови открития за икономиката и формите на производство. Изключителна маса от данни, които променят предишния кодиран образ на древния град. Аплодисменти за целия интердисциплинарен екип, който провежда изследването със страст и професионализъм“, добавя генералният директор на музеите Масимо Осана.

Инсула 10 на Regio IX. Кредит: POMPEII

"Стените са черни, за да не се виждат саждите от лампите по стените. Тук се събрахме да пируваме след залез слънце, трептящата светлина на лампите караше образите да изглеждат сякаш се движат, особено след няколко чаши добро вино от Кампания", коментира директорът на Археологическия парк на Помпей, Габриел Цухтригел (Gabriel Zuchtriegel).

Леда и Зевс под формата на лебед. Кредит: POMPEII

"Митичните двойки са давали идеи за разговор за миналото и живота, само очевидно от чисто любовен характер. Всъщност те говорят за връзката между индивида и съдбата: Касандра, която може да види бъдещето, но никой не й вярва, Аполон, който застава на страната на троянците срещу гръцките нашественици, но въпреки че е Бог, той не е в състояние да осигури победа, Елена и Парис, които с политически некоректната си любов са причината за войната, а може би просто претекст, кой знае. Днес Елена и Парис сме всички ние: всеки ден можем да избираме дали да се интересуваме само от интимния си живот или да изследваме как този наш живот е преплетен с великата история, като мислим например, освен за войните и политиката, за околната среда, но и на човешкия климат, който създаваме в нашето общество, общувайки с другите на живо и в социалните медии".

Касандра (детайл). Кредит: POMPEII

Залата е с размери приблизително 15 метра дължина и 6 метра ширина и се отваря към вътрешен двор, който изглежда като открит сервизен коридор, с дълго стълбище, водещо до първия етаж, лишен от декорация.

Под сводовете на стълбището е намерена огромна купчина строителни материали. Някой е бил нарисувал с въглен върху грубата мазилка на арките на голямото стълбище, две двойки гладиатори и нещо, което изглежда като огромен стилизиран фалос.

Аполон (детайл). Кредит: POMPEII

Изкопните дейности в инсула* 10 на Regio IX са част от по-широк проект за осигуряване на периметъра на фронта между разкопаната и неизкопаната зона, за подобряване на хидрогеоложката структура, насочена към осигуряване на по-ефективна и устойчива защита на огромното помпейско наследство (повече от 13 хиляди стаи в 1070 жилищни единици и още обществени и свещени пространства).

Инсула се нарича застроеното с жилища правоъгълно пространство, очертано от пресичащите се под прав ъгъл градски улици.

За да предпазят стенописите от природните стихии и срутване, археолозите шприцоват мазилката със специално лепило, а зидарията в момента се закрепва с временно покритие и скеле.

Разкопките в района досега са открили две къщи, свързани помежду си, къща с пекарна и фулоника (пералня), която гледа към Via Nola и чиито фасади вече са извадени на бял свят в края на 19 век. Зад тези две къщи в тази фаза на разкопките се появяват разкошни дневни с фрески, също в този случай засегнати от основен ремонт по време на изригването.

Източник: 

Frescos discovery among the finest uncovered at Roman Pompeii, heritagedaily

Pompei, dai nuovi scavi emerge un salone decorato con soggetti ispirati alla guerra di Troia, POMPEII

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !