Пневмонията в Китай: Всичко, което се знае досега за мистериозната болест

Необяснимите случаи на пневмония сред деца в Китай може да са резултат от обикновени респираторни инфекции, възобновяващи се след строгия локдаун на страната срещу Covid-19

Ваня Милева Последна промяна на 28 ноември 2023 в 00:00 8291 1

Болница в Пекин, Китай

Кредит Getty Images

Болница в Пекин, Китай

Ситуацията в Китай остава неясна след увеличаването на случаите на неизвестно заболяване, водещо до хоспитализиране на деца с пневмония.

Здравните служители смятат, че най-вероятно тези огнища се дължат на възобновяването на обикновените респираторни патогени след строгите коронавирусни локдауни в страната, а не са резултат от нова инфекция.

Ето какво знаем досега.

Какво е пневмония?

Пневмонията е общ термин за възпаление на белите дробове, което обикновено е резултат от инфекция. Симптомите могат да включват кашлица, задух, висока температура и болка в гърдите. Повечето хора се възстановяват за няколко седмици, но тези, които са особено уязвими, като бебета, възрастни хора и хора с определени здравословни състояния, може да се нуждаят от хоспитализация.

Кога и къде са забелязани за първи път случаите?

На 21 ноември мрежата за мониторинг на инфекциозни заболявания ProMED обобщи новинарски репортаж от Китай, в който се казва, че болниците в Пекин и другаде са "затрупани с болни деца" с недиагностицирана пневмония. Това предизвика безпокойство относно потенциална нова пандемия и накара Световната здравна организация да поиска повече информация от Китай на 22 ноември.

Какви са симптомите, наблюдавани в Китай?

Първата от две публикации на ProMED по темата цитира "гражданин на Пекин", който казва, че треската е основният симптом, който се проявява при деца, без кашлица, но много от тях развиват т. нар. белодробни възли. Нито една от публикациите на ProMED не споменава смъртни случаи.

Какво е белодробен възел?

Това е малка бучка в белия дроб, която се открива с рентгенова снимка или компютърна томография. Те се откриват при една трета от хората, чиито бели дробове са сканирани и обикновено са резултат от текущи или минали инфекции. Според Пол Хънтър (Paul Hunter) от Университета на Източна Англия, Великобритания, те обикновено са признак на бактериална, а не на вирусна инфекция и може да са резултат от развитие на бактериална инфекция след прекаран грипен вирус например.

Дали бактериалната инфекция е по-малък повод за притеснение от вирусната?

Въпреки че бактериалните инфекции могат да бъдат също толкова опасни, колкото и вирусните, когато става дума за пандемичен потенциал, те се считат за по-малка заплаха. Това е така, защото бактериите се възпроизвеждат и развиват много по-бавно от вирусите. Те обикновено могат да бъдат лекувани и с широкоспектърни антибиотици. С други думи, обикновено е по-лесно да се контролират огнища, причинени от бактериални инфекции.

Каква бактерия може да е причина за пневмонията?

Втората публикация на ProMED гласи, че през последните два месеца има съобщения за огнища, дължащи се на една често срещана бактерия, наречена Mycoplasma pneumoniae. Тя обикновено причинява леки инфекции на гърлото и трахеята, но също така е основната причина за пневмония при деца, хоспитализирани със заболяването.

Но белодробните възли, описани в Китай, не са типични за бактерията Mycoplasma според модератор на ProMED. Бактерията Mycoplasma обикновено причинява "неравномерни инфилтрати", както се вижда на рентгенови снимки, а не белодробни възли, въпреки че са възможни нетипични случаи, отбелязва модераторът.

Разпространила ли се е тази пневмонията в други страни?

В Южна Корея са докладвани повече от 200 случая на пневмония при деца в цялата страна. Всички те се дължат на Mycoplasma, така че или това е отделно от огнищата в Китай, или случаите в Китай също се дължат на Mycoplasma.

Южнокорейски вестник цитира болничния лекар Ма Санг-хюк, който казва, че в Южна Корея могат да се справят с епидемията. По време на епидемия от Mycoplasma в Южна Корея през 2019 г. 13 500 души са били хоспитализирани, пише вестникът.

Защо се случва сега?

Нормално е респираторните инфекции да нарастват през зимата. Нещо повече, това е първата зима в Китай след строгите локдауни там за предотвратяване на Сovid-19. Това означава, че ще има много по-голям брой деца от обикновено, които не са били изложени на определени вируси и бактерии преди и следователно нямат имунитет.

Освен това имунитетът на хора, които преди това са били заразени с тези вируси и бактерии, ще е избледнял донякъде. Това означава, че е вероятна голяма вълна от инфекции, както се случи в други страни след локдаун.

Това от своя страна означава, че случаите на пневмония, които обикновено се разпространяват с години, може да се появят наведнъж. Смята се, че това е причината да има повече от 1000 съобщения за остър хепатит при деца в световен мащаб през 2022 г., като рядко усложнение от излагане на обичаен вирус, който се появи след локдауните.

Значи ли, че няма да предизвика нова пандемия?

Със сигурност ще има друга пандемия, дължаща се на някаква инфекция, в крайна сметка, предвид броя на еволюиращите патогени. Но както посочва Хънтър, ако тези случаи в Китай са били причинени от нов патоген, би трябвало да се разболеят и много възрастни, тъй като те също не биха имали предишни срещи с патогена.

"Чувството ми е, че това няма да доведе до извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение, но не бих изключил напълно тази възможност, докато не получим окончателна диагноза", казва той в изявление, публикувано от Science Media Center във Великобритания.

Източник: Pneumonia in China: Everything we know so far about mystery illness, Michael Le Page, New Scientist  

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!