Проучване показва обещаващо лечение на шум в ушите

Ваня Милева Последна промяна на 07 юни 2023 в 00:01 3513 0

Устройство за бисензорно лечение и стимулиране

Кредит JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.15914

Устройство за бисензорно лечение и стимулиране. А. Устройството за домашно ползване е показано с електрически проводници (зелено) и аудиопроводник (черно). B. Пример за персонализиран спектър на лечение (синьо) е изчислен като подобие на тинитуса на субекта (червено), зададенопри 40 dB над прага на чуване на субекта (черно) в dB SPL. В. Показана е примерна форма на вълната на стимула за един бисензорен слухово-соматосензорен стимул.

Шумът в ушите, звъненето, бученето или съскането варира от леко дразнещ при някои до напълно инвалидизиращ при други. До 15% от възрастните имат шум в ушите, а близо 40% от тези страдащи имат хронично състояние и активно търсят облекчение.

Скорошно проучване на изследователи от Института за изследване на слуха към Университета на Мичиган показва, че облекчението е възможно.

Как мозъкът обработва бисензорната информация и как тези процеси могат да бъдат използвани за персонализирана стимулация за лечение на шума в ушите, се изследва от екип, ръководен от д-р Сюзън Шор (Susan Shore), почетен професор в катедрата по отоларингология на Мичиганската медицинска академия и катедрите по физиология и биомедицинско инженерство на Университета на Мичиган.

Резултатите на нейния екип са публикувани в JAMA Network Open.

Проучването, двойно сляпо, рандомизирано клинично изпитване, набира 99 души със соматичен шум в ушите - форма на състоянието, при която движения като стискане на челюстта или натиск върху челото водят до забележима промяна във височината или силата на изпитваните звуци. Близо 70 % от страдащите от шум в ушите имат соматична форма.

Според Шор в проучването могат да участват кандидати с досаден соматичен шум в ушите, както и с нормална до умерена загуба на слуха.

"След записването си участниците получиха преносимо устройство, разработено и произведено от in2being, LLC, за домашна употреба", разказва проф. Шор. "Устройствата бяха програмирани така, че да представят личния спектър на шума в ушите на всеки участник, който беше комбиниран с електрическа стимулация, за да се образува би-сензорен стимул, като се запази слепотата на участниците и на изследователския екип."

Участниците в изследването са разпределени на случаен принцип в една от две групи. Първата група е получила първо бисензорно (активно) лечение, а втората - лечение само със звук (контролно).

През първите шест седмици участниците са били инструктирани да използват устройствата си по 30 минути всеки ден. През следващите шест седмици участниците прекъснали ежедневната употреба, след което последвали още шест седмици на терапия, която не била получена в началото на изследването.

Шор отбелязва, че всяка седмица участниците са попълвали анкетите, наречени "Функционален индекс на шума в ушите "(Tinnitus Functional Index, или TFI) и "Инвентаризация на затрудненията при шум в ушите" (Tinnitus Handicap Inventory, или THI), които представляват въпросници, измерващи въздействието на шума в ушите върху живота на хората. През това време участниците оценяват и силата на шума в ушите си.

Екипът установява, че когато участниците са били подлагани на биосензорно лечение, те постоянно са съобщавали за подобрено качество на живот, по-ниски оценки на уврежданията и значително намаляване на силата на шума в ушите. Тези ефекти обаче не са били наблюдавани при получаването само на звукова стимулация.

Освен това повече от 60 % от участниците съобщават за значително намаляване на симптомите на шума в ушите след шестте седмици активно лечение, но не и след контролното лечение. Това е в съответствие с по-ранно проучване на екипа на Шор, което показва, че колкото по-дълго участниците са получавали активно лечение, толкова по-голямо е било намалението на симптомите на шума в ушите им.

"Това проучване проправя пътя за използването на персонализирана, би-сензорна стимулация като ефективно лечение на шума в ушите, давайки надежда на милиони страдащи от шум в ушите", заявява Шор.

Справка: Gerilyn R. Jones et al, Reversing Synchronized Brain Circuits Using Targeted Auditory-Somatosensory Stimulation to Treat Phantom Percepts, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.15914

Източник: Study shows promising treatment for tinnitus, University of Michigan

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !