Тимусът може да спасява животи. Той не е излишен

Изследването показва, че определен орган има решаваща роля за имунното здраве, особено за превенцията на рака.

Ваня Милева Последна промяна на 07 август 2023 в 00:01 4655 0

 Изследването показва, че определен орган има решаваща роля за имунното здраве, особено за превенцията на рака.
Изследването показва, че определен орган има решаваща роля за имунното здраве, особено за превенцията на рака.

Органът тимус играе важна роля в поддържането на имунното здраве и предотвратяването на рака при възрастните, показва ново изследване, ръководено от Университета в Харвард.

Проучването установява, че тези, на които е отстранен тимусът, са изложени на значително по-висок риск от смърт по различни причини, включително двукратно увеличение на риска от рак.

Много хора не биха могли да кажат къде се намира тимусът им или какво прави, а дори лекарите отдавна го смятат за излишен при възрастните. Скорошно изследване, ръководено от Харвард, обаче показва, че този орган, подобен по размер на орех и разположен в гръдния кош, е от съществено значение за поддържане на имунното здраве с напредването на възрастта, най-вече за предпазване от рак. особено в превенцията на рака.

В изследването са оценени данни от лица, на които е извършено отстраняване на тимуса, и са сравнени с тези, на които не е извършено. Резултатите разкриват, че рискът от смърт по различни причини, включително рак и автоимунни заболявания, е почти три пъти по-висок при лицата, на които е отстранен тимусът. По-конкретно, рискът от рак се удвоил, а рискът от автоимунни заболявания се увеличил незначително.

"Големината на риска e нещо, което никога не бихме очаквали", разказва Дейвид Скадън (David Scadden), професор по медицина в катедрата по стволови клетки и регенеративна биология, който ръководи връзката с изследването, публикувана в The New England Journal of Medicine в сътрудничество с изследователи от Масачузетската универсална болница.

"Основната причина, поради която тимусът оказва влияние върху цялостното здравословно състояние, изглежда е като начин за предпазване от развитието на рак".

Според Скадън тимусът е най-бързо стареещият орган. Най-активен в производството на Т-клетки в ранна детска възраст, той започва да атрофира в мастна тъкан около пубертета. Ето защо в продължение на много десетилетия учените приемаха, че той има ограничено предназначение в зряла възраст. Обикновено той се отстранява поради проблеми със самия орган, като например рак на тимуса, или по време на други кардиоторакални операции, тъй като се намира пред сърцето и често пречи на хирурга.

Но през последните години учените започват да подозират, че тимусът играе огромна роля за здравето ни с напредването на възрастта, като продължава да произвежда Т-клетки, които допринасят за разнообразието на общата популация от Т-клетки в организма.

"Това изследване показва колко жизненоважен е тимусът за поддържане на здравето на възрастните", заявява Скадън.

Първият автор Камерън Кушеш (Kameron Kooshesh) е заинтригуван от отворените въпроси за тимуса при възрастните по време на лекция по неврология във втори курс на Медицинския факултет на Харвард. Той научава, че хирургичното отстраняване на тимуса се препоръчва при пациенти с автоимунното заболяване миастения гравис като начин да се спре имунното разрушаване на нервните окончания, предизвикано от Т-клетките. "И все пак клиничните инструкции в хирургичните отделения ме научиха, че тимусът се смята за излишен при възрастните", разказва Кушеш. "Тези две философии изглеждаха диаметрално противоположни и аз копнеех да науча повече."

За целите на проучването Кушеш използва данни от 1146 възрастни пациенти, на които е отстранен тимусът, както и от контролни пациенти, които са претърпели подобни операции, но са запазили тимуса си. 

При анализа, включващ всички пациенти с повече от пет години проследяване, процентът на смъртност е по-висок в групата на тимектомираните, отколкото в общото население на САЩ - 9 % спрямо 5,2 %, както и смъртността вследствие на рак, или 2,3 % спрямо 1,5 %.

В подгрупата пациенти, при които е измерено производството на Т-клетки, тези, на които е отстранен тимусът, са имали по-малко ново производство на Т-клетки, включително помощни и цитотоксични Т-клетки. Тези пациенти са имали и по-високи нива на провъзпалителни цитокини, които са малки сигнални протеини, свързани с автоимунитета и рака, в кръвта си.

"Най-голямата изненада за мен беше размерът на смъртността и раковите заболявания при пациентите, които са претърпели тимектомия", споделя Кушеш. "Колкото повече ровехме, толкова повече откривахме: Резултатите ни подсказаха, че липсата на тимус изглежда нарушава основни аспекти на имунната функция."

Анализът е улеснен от последните постижения в бързото генетично секвениране на Т-клетъчните рецептори (TCR). 

Технологията, наречена TCR секвениране, дава достатъчно детайли, за да позволи на учените не само да идентифицират различни типове Т клетки, но и да измерват тяхното разнообразие като популация като цяло.

Справка: “Health Consequences of Thymus Removal in Adults” by Kameron A. Kooshesh, Brody H. Foy, David B. Sykes, Karin Gustafsson and David T. Scadden, 3 August 2023, New England Journal of Medicine.
DOI: 10.1056/NEJMoa2302892

Източник: Not Just a “Disposable” Organ: Your Thymus May Be Saving Your Life, Harvard University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !