Лекция на тема: "България след Чернобилската ядрена авария". Предупреждение за бъдещето

Пенка Лазарова Последна промяна на 03 април 2024 в 13:23 3131 0

Четвърти енергоблок ЧАЕЦ след аварията.

Кредит Wikimedia Commons

Четвърти енергоблок ЧАЕЦ след аварията.

"България след Чернобилската ядрена авария" е поредната публична лекция от лекторията "Светът на физиката – на живо" с организатори Столична библиотека, списание "Светът на физиката" – печатен орган на Съюза на физиците в България (СФБ), и катедра "Физика" при Минно-геоложки университет (МГУ) "Св. Иван Рилски".

Събитието ще се състои на 9 април (вторник) в Американския център в Столична библиотека с лектор специалистът по атомната енергия и защита от природни и индустриални бедствия Атанас Кръстанов.

"На събитието няма да се говори за ядрената авария в Чернобилската атомна централа на 26 април 1996 г, нито за причините довели до нея и за подвига на пожарникарите и ликвидаторите. Лекцията няма да бъде просто исторически разказ за миналото, а предупреждение за бъдещето – едно предупреждение, което е насочено към бъдещите поколения, към политиците, които носят отговорността за бъдещето и сигурността на ядрената енергетика, и към учените и специалистите, които не бива да се подлагат на натиск, обусловен от конюнктурни, дребнополитически проблеми", казват организаторите.

Това е разказ, който да ни напомня, че вземането на решения по отношение на ядрената енергетика и безопасност изисква висок морал, честност и отговорност.

Политиците трябва да са отлично осведомени, а обществото трябва да е убедено за рисковете и последиците от техните действия в тази област, които не трябва да бъдат зависими от печалби или политически интереси. Учените и специалистите също трябва да запазят своята независимост и да се ръководят от научни факти и етични принципи, а не от външен натиск и интереси, различни от тези на българските граждани.

Лекцията е посветена преди всичко на хората – ядрени физици, радиохимици, военни медици. Техните имена може да са забравени днес, а истината отново да е заметена някъде в ъгъла на историята. Но ще припомним и за тяхната отдаденост на истината, за да се запази паметта за тях и за това, което са направили в името на човешкото здраве и безопасност.

Ще бъдат показани и кадри от документалния филм "Хроники за неудобната истина", посветен на "Българския Чернобил" – един проект на лектора Атанас Кръстанов, започнат през 2023 г., в който ще научим за влиянието на Чернобилската авария върху нашите съвременници. Сценарият на филма е изграден по спомените и с любезното разрешение на малкото останали живи свидетели на отминалите трагични събития.

Атанас Кръстанов е главен експерт в дирекция "Аварийна помощ и превенция" (от 2017 г.) и консултант в Столична община, където отговаря главно за разработване на планове, сценарии и техническа документация и указания за защита от природни и индустриални бедствия – наводнение, земетресение, радиационна и ядрена авария. Участва активно в обучението на деца, служители от общината и други групи за защита от бедствия, както и на полицаи, жандармерия и гранична полиция за действия като първи реагиращи в случаи на индустриални бедствия и аварии. През 1980 г., веднага след завършване на специалност "Физика на твърдото тяло" във Физическия факултет на СУ "Климент Охридски", започва работа в секция "Технологичен контрол и физичен анализ" на Института по микроелектроника и участва в разработката и производство на МОС интегрални схеми с последващо внедряване в Завода за полупроводници в Ботевград. От 1986 г. работи в Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели отначало като инспектор по радиационна безопасност, а впоследствие като ръководител на Авариен център за изпълнения на задълженията на България, произтичащи от Конвенциите за оперативно уведомяване при възникване на ядрена авария и за помощ в случай на авария в АЕЦ. След аварията в Чернобил организира редовното събиране на данни и информация за радиационната обстановка в страната и регулярни включвания по радио "Хоризонт" на БНР, предаването "12+3". Осъществява тясна връзка и сътрудничество с водещи журналисти за разясняване на терминологията и фактическата обстановка свързани с радиоактивните замърсявания. Разработва и използва първите модели за прогнозиране на разпространението на радиоактивните замърсявания в случай на авария, както и различни модели за оценка на дозовото натоварване и др., съгласно приетите конвенции на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). От 1990 до 2017 г. развива частен бизнес в областта на технологии, маркетинг и внедряване на различни приложения в индустрията и бизнеса. Има издадени книги в редица области, в които е работил. Написал е сценарий за обучителен филм "Правила за защита при радиационна авария".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !