Разкрито е откъде идват "магическите" свойства на пещерата на дяволската църква

Ваня Милева Последна промяна на 30 ноември 2023 в 00:00 5371 0

Входът на Дяволската църква

Кредит Julia Shpinitskaya.

Входът на Дяволската църква.

Пещерата "Рирункирко" в източна Финландия, място, чието име в превод означава "Дяволската църква", е използвана от шамани и лечители от векове. Наскоро изследователи разкриват, че необичайната акустика на мястото може да обясни "магическите" му свойства.

Новото изследване включва откриването на специфична звукова честота, използвана от съвременните шамани в техните целебни ритуали и усилия за контакт със света на духовете, честота, която рядко се среща в естествени условия.

Пещерата "Дяволската църква" е била използвана от мистици и шамани от векове

В тяхната работа, публикувана в списанието Open Archaeology, Риита Райнио (Riitta Rainio), изследовател археолог в Университета в Хелзинки, и Елина Хитьонен (Elina Hytönen-Ng), специалист по културни изследвания в Университета на Източна Финландия, очертават уникалната история на обекта "Дяволската църква".

Техният основен фокус е върху това как 34-метровата пукнатина в района на Кололи в източна Финландия е била използвана от векове от лечители и мистици, претендиращи за магически способности, както и от съвременни мистици, които също извършват ритуали на мястото.

Трябва да се отбележи, че първоначалното им изследване установяваи, че много от древните магически ритуали, практикувани на мястото, включват барабани, викове, удари и други силни звуци.

"Според легендите Кинолайнен (известен местен древен мистик) е водел пациентите си в "църквата", за да говорят с Дявола за причините и лечението на техните заболявания", обяснява Райнио в ЕurekАlert. "Този ​​вид лечебен ритуал често е включвал силно викане, тропане с крака, писъци и трясъци."

Същият модел продължава и сега, където съвременните шамани и други самозвани лечители използват песнопения, барабани и други силни звуци в своите ритуали. В резултат на това учените подозират, че нещо акустично може да се случва на мястото, което оказва влияние върху тези свръхестествени преживявания.

Особен резонансен феномен може да обясни мистичните свойства на пещерата

Първо, Хитьонен интервюира един от тези съвременни шамани, които използват мястото за своите ритуали. 

"В пещерата има специална енергия, създаваща силна връзка със заобикалящата природа и със собствените корени."

След допълнителен анализ екипът установява, че много от тези дейности изглежда са съсредоточени на конкретно място в Дяволската църква. Това включва интервюирания практикуващ, който казва, че техните сеанси с барабани, "особено в задната част на пещерата", са отворили "нови хоризонти".

Изследователите провеждат акустичен анализ на "подобния на коридор" гладкостенен гръб на пещерата и откриват "отчетлив резонансен феномен, който усилва и удължава звука при определена честота". Това явление е най-силно изразено при честота от 231 Hz.

Това явление, обясняват те, "се причинява от стояща вълна между гладките успоредни стени, генерираща тон с честотата на собствените трептения (или собствената честота) на пещерата, 231 Hz. Като добавим към мистичното качество на феномена на резонанса, изследователите установяват, че звуците, издавани на магическата честота, остават чуваеми "за около една секунда" след звуци като пляскане, барабанене или силни удари.

Резонанс Резонанс възниква, когато една система е в състояние да съхранява и лесно да прехвърля енергия между два или повече различни режим на съхранение (като кинетична енергия и потенциална енергия в случай на обикновено махало). Има обаче някои загуби от цикъл на цикъл, наречени затихване. Когато затихването е малко, резонансната честота е приблизително равна на собствената честота на системата, която е честота на непринудени вибрации. Някои системи имат множество различни собствени резонансни честоти.

Не е изненадващо, откриват изследователите, че съвременните шамани използват тази уникална честота в своите ритуали.

"Записахме практикуващия шаман и открихме, че те многократно издават тонове при 231 Hz, които след това се усилват от пещерата на собствената им честота", пишат изследователите.

Фотографска обиколка в пещерата Pirunkirkko: (c) изглед от най-тъмното място; (d) среден коридор, гледан от запад. "Прозорецът" се вижда отзад; (e) вътрешен коридор, гледан от север (горна част). (f) вътрешен коридор, гледан от север (долна част). Дъсченият мост и изследователят Райнио на преден план. Кредит: Julia Shpinitskaya.

Резонансът е рядък в природните обекти

В своето проучване изследователите посочват, че такова дълго и продължително ехо може да е нещо обичайно в съвременните сгради. Такава перфектно оформена пещерна стена като тази в пещерата Дяволската църква обаче е изключително рядко явление в природата.

За древните хора, които не са били наясно с научните аспекти на акустиката и звука, ефектите от дълга, стояща вълна може да са изглеждали почти магически.

"Там, където един изследовател на акустиката чува резонанс, хората от миналото може да са го усещали като присъствие на дух, а практикуващият шаман може да почувства присъствието на изключителна енергия", заключават изследователите, "всеки според опита си".

Справка: Rainio, Riitta and Hytönen-Ng, Elina. "Ringing Tone and Drumming Sages in the Crevice Cave of Pirunkirkko, Koli, Finland" Open Archaeology, vol. 9, no. 1, 2023, pp. 20220328. https://doi.org/10.1515/opar-2022-0328 

Източник: ‘Мagical’ Properties Of Devil’s Church Cave, Used By Shamans And Healers For Centuries, Linked To Site’s Rare Acoustics, Тhe Debrief

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !