В Исландия се очакват още вулканични изригвания без предупреждение (видео)

Две нови пукнатини, бълващи лава, бяха забелязани в Гриндавик без предварителни сигнали

Ваня Милева Последна промяна на 16 януари 2024 в 09:40 4176 0

Тук можете да видите карта, която показва разпространението и дебелината на лавата въз основа на измервания от Института по естествена история на Исландия и Института по геология на университета, които са извършени два пъти вчера.

Кредит Veðurstofa Íslands/Institute of Natural History of Iceland and the Institute of Geology of the University

Тук можете да видите карта, която показва разпространението и дебелината на лавата въз основа на измервания от Института по естествена история на Исландия и Института по геология на университета, които са извършени два пъти вчера.

Вулканичната активност в югозападна Исландия изглежда е намаляла, съобщават властите на 15 януари, ден след като изригналата лава потече в рибарския град Гриндавик, поглъщайки няколко къщи. Вулканичното изригване започна рано на 14 януари близо до Гриндавик, югозападно от столицата Рейкявик, и се отвориха две пукнатини.

Двете пукнатини, бълващи лава, се отвориха близо до Гриндавик и унищожиха три къщи в града. Специалистите предупреждават, че всеки момент може да има нови вулканични изригвания.

Две снимки, направени с дрон на 15 януари 2024 г., показват вулканична активност близо до Гриндавик, западна Исландия след изригването.

Кредит: Hörður Kristleifsson

Кредит: Hörður Kristleifsson

Вулканични изригвания в Исландия

Метеорологичната служба на Исландия предупреждава, че още вулканични изригвания може да засегнат полуостров Рейкянес през следващите дни или седмици. Миналата неделя две нови пукнатини се появиха в южната част на страната, близо до Гриндавик. Тези пукнатини в крайна сметка унищожиха три къщи.

Вулканологът Дейвид Пайл (David Pyle) от Оксфордския университет обяснява, че не са били свидетели на подобно събитие на полуостров Рейкянес през последните 800 години. Понастоящем обаче в района са извършени пет малки изригвания само за три години.

Последното изригване идва след силна серия от малки трусове и деформация на земята в ранните часове на неделя сутрин. Това бе преди лавата да изригна от земята през 900-метрова пукнатина точно преди 8 часа сутринта. Друга пукнатина, обхващаща 100 метра, също се отвори до първата, в покрайнините на Гриндавик.

Наблюдавайте на живо от уебкамерата на Vísis, разположена на върха на Þorbjarna с гледка към пукнатината на полуостров Рейкянес:

В изявление, публикувано от IMO (Исландската метеорологична служба) миналия понеделник, се казва, че изтичащата лава от пукнатината, която е близо до Гриндавик, привидно е спряла, а от по-голямата пукнатина на север значително се е забавила. Изглежда обаче известно движение на магма все още продължава под Гриндавик.

Данните се преглеждат, за да се знае повече за това какво се случва под повърхността.

Без предупредителни сигнали. Възможни са още изригвания

Представители на IMO отбелязват в изявлението си, че не може да се изключи възможността други пукнатини да се отворят без предварителни сигнали или предупреждение. Такъв бе случаят с пукнатината, която се отвори до границата на Гриндавик в неделя. Нямаше забелязани сигнали в измервателните уреди, които да се свържат с конкретно изригване.

Според специалиста по природни опасности от IMO Ловиса Мьол Гудмундсдотир (Lovísa Mjöll Guðmundsdóttir) не може да се изключи възможността да се случат още изригвания. GPS данните разкриват, че още повече магма се влива в камерата. Това осначава, че има вероятност да се отворят повече пукнатини.

"Гриндавик: Най-близката пукнатина спря да изригва! Първите обнадеждаващи новини най-накрая започват да пристигат: малката еруптивна фрактура, която се е отворила пред портите на град Гриндавик и която е причинила разрушаването на най-малко три сгради, спря да изригва посред нощ. Следователно отделеният поток от лава постепенно се охлажда и втвърдява, след като е изминал само сто метра. Въпреки това, основната пукнатина, която се отвори в началото на изригването на север от защитните диги, остава активна, дори ако нейната скорост на отделяне на лава е намаляла драстично. По-малко обнадеждаващата новина обаче е тази, която идва от GPS станциите на IMO. Повече от 24 часа след началото на изригването данните от мониторинга не само не показват признаци на слягане на земята, но напротив, вече записват ново издигане, концентрирано в района на Синята лагуна и Гриндавик. Това означава, че притокът на магма в дълбините вероятно все още не е приключил. Ако случаят е такъв, бихме могли да очакваме два различни сценария: или изригването ще продължи за дълъг период от време, или, както през декември, изригването ще приключи в рамките на няколко дни и след това ще се възобнови през следващите няколко седмици, месеци или години." Кредит: Il Mondo dei Terremoti

Скорошни изригвания

Сигналите за предстоящо вулканично изригване в Исландия започнаха през ноември 2023 г. след 15-километрова магмена дига, образувана в североизточната част на полуостров Рейкянес до Гриндавик и направо в морето. Това накара жителите на Гриндавик да се евакуират.

На 18 декември вулканът избухна и изригна. Това изпрати магмени струи до 30 метра нагоре във въздуха. След това вулканичната дейност утихва и спира в рамките на няколко дни.

Пайл обяснява, че повдигането на зоната около геотермалната електростанция Свартсенги през януари, декември и ноември показва, че магмата се е вливала в зоната за съхранение в кората и че в резултат на това повърхността на земята се е повдигнала. Декемврийските изригвания и тези, които се случиха тази седмица, са от система от пукнатина и диги, за които се смята, че е нахлула магма в този специфичен регион на натрупване. Пайл обяснява, че е вероятно, тъй като все повече магма продължава да се натрупва в Свартсенги, изригванията от пукнатината да продължат.

Интерактивна 360-градусова панорама на Гриндавик. Кредит: Ísak Atli Finnbogason, https://panoraven.com/en/embed/YzbK6fHUc2 

Торвалдур Тордарсон (Þorvaldur Þórðarson), професор по вулканология и петрология в Исландския университет, заявява пред Iceland Monitor, че еруптивната активност се е изместила от горната пукнатина, изпълзявайки по-близо до Гриндавик, предвещавайки два възможни сценария.

"Единият [сценарий] е, че ако е станала промяна, тогава активността ще продължи в долната пукнатина [до Гриндавик]", казва Тордарсон. Ако случаят е такъв и изригването продължи, лавата "ще продължи да тече към града. Другият сценарий, който е още по-лош, е, че това е допълнение към горната пукнатина. Това разширява изригването."

Изглежда вероятно магмата да навлезе в дигата и да я разшири по-надолу по полуострова, обяснява Тордарсон. "Струва ми се, че пукнатината винаги се удължава," той каза. "Ситуацията за съжаление стана много мрачна за Гриндавик."

Скорошно сравнително изследване на фрактуриране (т.е. образуване на пукнатини) на повърхностните слоеве на полуостров Рейкянес от 2019-2021 г. Вижда се направлението на натиска (линейна посока) и времето на образуване на тези мрежи от фрактури. Едно от заключенията е драматичното намаляване на пукнатините на полуострова след изригването през 2021 г. Но за съжаление се случва точно обратното - текущата тектоника и вулканизъм на Свартсенги изглежда предизвикват макропукнатини дори след изригването. Кредит: https://link.springer.com/article/10.1007/s00445-023-01699-0 

Изригванията на полуостров Рейкянес идват като част от вулканичен цикъл с продължителност 1000 години и това може да продължи векове.

Източник:

Iceland volcano: Situation in Grindavík has 'become very bleak' following new eruption, Live Science

Iceland May See More Volcanic Eruptions Without Warning as Two New Lava-Spewing Fissures Were Seen in Grindavík With No Prior Signals, Kendra Stacy, Science Тimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !