Дива котка от амазонските джунгли имитира звуци на маймуни, за да ги лови (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 11 август 2023 в 00:01 6886 0

Някои диви котки в Амазония, известни като маргаи, имитират виковете на плячката си, маймуни тамарин, за да заблудят приматите.

Кредит Flickr | Proyecto Asis (CC BY-SA 2.0)

Някои диви котки в Амазония, известни като маргаи, имитират виковете на плячката си, маймуни тамарин, за да заблудят приматите.

Един вид диви котки използва не само физическия камуфлаж, за да улови плячката си - тя прикрива гласа си, имитирайки призивите на своите жертви, установява проучване.

Дългоопашатата котка (Leopardus wiedii), известна повече като маргай е дива котка, произхождаща от амазонските джунгли. Тези котки са наблюдавани да имитират виковете на маймуни с размер на катерица, известни като двуцветни тамарини. Това е първият записан случай на вид дива котка в Америка, копиращ звуците на своята плячка, разказват изследователите.

Някои диви котки в Амазонка, известни като маргаи, имитират виковете на плячката си, маймуни тамарин, за да заблудят приматите. Кредит: Tófoli/Rohe, Wildlife Conservation Society

Наблюденията потвърждават това, което досега са били само спорадични съобщения от обитатели на Амазонка за видове диви котки (включително ягуари и пуми), които имитират в поразителен диапазон примати, гризачи и други видове, за да ги привлекат.

Двуцветен тамарин (Saguinus bicolor) е вид бозайник от семейство Остроноктести маймуни (Callitrichidae). Кредит: Wikimedia Commons Маргай (Leopardus wiedii) в джунглите на Коста Рика. Тази котка ловува тамарини, имитирайки звуците им. Кредит: Wikimedia Commons


"Котките са известни със своята физическа пъргавина, но тази вокална манипулация на видовете, които ловуват, показва психологическа хитрост, която заслужава по-нататъшно проучване", посочва изследователят Фабио Роухе (Fabio Rohe) от Обществото за опазване на дивата природа (WCS - Wildlife Conservation Society).

Проучването е проведено в амазонските гори на резервата Florestal Adolpho Ducke в Бразилия.

Изследователите за първи път записват такъв случай през 2005 г., когато група от осем двуцветни тамарини се хранят във фикусово дърво. След това те наблюдават как маргай издава звуци, подобни на тези, издавани от бебетата тамарини. Това привлича вниманието на тамарин "на пост", който слезе от дървото, за да проучи звуците, идващи от плетеницата лиани.

Докато маймуна-страж започна да крещи, за да предупреди останалата част от групата за странните звуци, маймуните очевидно са объркани от тези познати гласове, избирайки да проучат какво е това, вместо да избягат.

Четири други тамарини се спускат, за да преценят естеството на виковете. В този момент от листата се появява маргай, който се катери по ствола на едно дърво като катерица, скача надолу и след това се приближава към маймуните. Осъзнавайки хитростта, стражът надава вик тревога и изпраша другите тамарини да избягат.

Въпреки че този специфичен случай на мимикрия е неуспешен, изследователите са изумени от изобретателността на стратегията за лов.

"Това наблюдение допълнително доказва надеждността на информацията, получена от жителите на Амазонка", коментира Авесита Чичон (Avecita Chicchón), директор на програмата за Латинска Америка на WCS. "Това означава, че разказите за ягуари и пуми, използващи една и съща гласова мимикрия, за да привлекат плячка – но все още не са записани от учените – също заслужават разследване."

Дългоопашатата котка (Leopardus wiedii), известна повече като маргай е дива котка, произхождаща от амазонските джунгли. Тези котки са наблюдавани да имитират виковете на маймуни с размер на катерица, известни като двуцветни тамарини. Turvo State Park, Rio Grande do Sul, Brazil. Кредит: Wikimedia Commons

Справка: Hunting Strategy of the Margay (Leopardus wiedii) to Attract the Wild Pied Tamarin (Saguinus bicolor); Fabiano de Oliveira Calleia, Fabio Rohe, Marcelo Gordo; Neotropical Primates, ISSN 1413-4703 http://static1.1.sqspcdn.com/static/f/1200343/18198297/1337026355873/NP161_L.p.+wiedii+and+S.+bicolor_Calleia+et+al.pdf?token=JqhS%2FZOuRUjQNIFA3UbvNZxsZFk%3D 

Източник: Wild Cat Mimics Monkey Sounds to Capture Prey, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !