Косатка изяжда 6 морски видри в руски води. Седмата засяда в гърлото й

Ваня Милева Последна промяна на 05 октомври 2023 в 12:34 18024 1

морска видра (Enhydra lutris)

Кредит Gratis Graphics Copyright: Free to use under Creative Commons License

Жертвата е от морските видри (Enhydra lutris).

Косатка, вероятно много гладна, се е задавила, поглъщайки малко необичайна за нея храна.

Намерена е мъртва в руски води през 2020 г. Последвалата аутопсия разкрива, че стомахът й е пълен с видри. Успяла е да се натъпче с цели шест от тези животни, но седмата видра изглежда е довела до гибелта ѝ. (има снимка по-долу)

Тази последна видра е намерена здраво заседнала в гърлото й. Учените предполагат, че това е причината за смъртта.

Но това не е най-интересното в откритието.

Косатката и нейното последно хранене представляват първото пряко доказателство, че косатките се хранят с морски видри край Командорските острови край далечното източно крайбрежие на Русия. Това е важна информация за това как живеят тези великолепни животни – и какво можем да направим, за да ги защитим в променящия се климат.

Всички косатки в света понастоящем са класифицирани като един вид, Orcinus orca, но има все повече доказателства, че различните регионални групи принадлежат към различни подвидове или дори видове. Тези групи се хранят с различна храна и имат свои собствени стратегии за лов и собствени навици в зависимост от обстановката.

Обикновено косатките ловуват сьомга, тюлени и морски лъвове, акули и китове. Нападали са морски видри рядко, ако изобщо е наблюдавано. През 90-те години се забелязва намаляване на морските видри в Аляска и Алеутските острови. Заподозрени са косатките и дори са били забелязани да атакуват морски видри, но липсват преки доказателства за консумация.

Някои косатки в този регион принадлежат към подгрупа, известна като косатки на Биг (Преходни). Техният геном е различен от този на другите косатки и не се кръстосват с други групи. Те плуват в по-малки общности и диетата им изглежда се състои предимно от бозайници – тюлени, морски лъвове, китове, делфини и морски свине.

Такива са наблюденията - няма да попитаме една косатка какво е яла за обяд.

Досега е документирано само едно нападение на косатка срещу морски видри през 1970 г. край Командорските острови. 

Трупът на косатката с шестте морски видри, намерени в стомаха й. Шестте видри имат общо тегло от 110 килограма. Кредит: Олга Филатова/Фейсбук 

Но на 14 април 2020 г. е открит труп на косатка, изхвърлен на плажа на остров Беринг, в умерено състояние на разлагане. Това е възрастна женска, с размери 6,3 метра дължина без очевидни признаци на нараняване.

При проверка на съдържанието на стомаха й екип от учени, ръководен от биолога Сергей Фомин от Камчатския клон на Тихоокеанския географски институт на Руската академия на науките, открива странното съдържанието на стомаха й. Шест цели морски видри (Enhydra lutris), със седма, заседнала в гърлото й с глава, сочеща към корема.

Те също така открихват 256 горни и долни части на човки на главоноги в нейния стомашно-чревен тракт, което предполага, че тези косатки ядат и рядко срещаните калмари.

Дори и с пълно гърло с видра обаче, причината за смъртта на косатката е трудно да се определи със сигурност. Изследователите са открили ясни признаци на вагинален пролапс, които не могат да бъдат изключени като фактор. Изглежда по-вероятно обаче видрата да е заседнала в хранопровода й, което е довело до задушаване.

"Фактът, че морската видра е останала заседнала в хранопровода й, означава, че това всъщност е причината за смъртта, блокирайки дихателните й пътища", пишат изследователите в статията си.

"Съобщава се за фатално задушаване в резултат на заседнала риба в хранопровода при делфини афали. Следователно е вероятно косатката да е умряла от задушаване, причинено от морската видра, заседнала в хранопровода й. Възможно е също така задушаването да е причинило мъртво раждане и вагинален пролапс."

Констатациите според изследователите, макар и трагични, предлагат известна представа за диетата на косатките на Биг, но повдигат повече въпроси.

Главоногите и видрите типични ли са за тези косатки? Дали това е специализация, развита в групата, към която принадлежи тази косатка, за да заобиколи конкуренцията за по-типична плячка? И дали нормалната плячка става все по-оскъдна, което води до необходимостта от нови стратегии?

Справка: 

Sea Otters (Enhydra lutris) Found in the Stomach of a Stranded Killer Whale (Orcinus orca) in the Commander Islands, Western North Pacific; Sergey V. Fomin, Ivan D. Fedutin, Ekaterina A. Borisova, Ilya G. Meschersky, and Olga A. Filatova; Aquatic Mammals DOI: https://doi.org/10.1578/AM.49.5.2023.462 Page Numbers: 462-467 

Източник: Orca Appears to Have Been Felled by A Single, Small Creature, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

1

Гьорче2

05.10 2023 в 15:25

Снимката си я Запазвам като МЕМЕ с Една Дума:

ЛАКОМИЯ!

TOO MUCH IS NEVER ENOUGH!
X.Trump!