Котките имат близо 300 изражения на лицето, а ние - само 44 (видео)

Изследователи са записали стотици изражения на лицето на котки, откривайки, че те не са толкова асоциални

Ваня Милева Последна промяна на 01 ноември 2023 в 00:00 4292 0

Kолаж от различни гримаси на коткaта на потребителя на Reddit DishsoapOnASponge

Кредит Reddit/DishsoapOnASponge

Kолаж от различни гримаси на коткaта на потребителя на Reddit DishsoapOnASponge

Котките могат да използват стотици изражения на лицето, за да общуват, разкрива ново проучване, което опровергава представата, че тези домашни любимци са индивидуалисти, често са безстрастни и дори антисоциални.

Екипът установява и че нашите приятели - котките може да са развили тази широка гама от презрителност, усмивки и гримаси в хода на нашата обща 10 000-годишна история.

В течение на една година двама изследователи - Британи Флоркевич (Brittany Florkiewicz), асистент по психология в Lyon College в Арканзас и Лорън Скот, студентка по медицина от Калифорнийския университет, Лос Анджелис - са записали общо 276 различни изражения на лицето, използвани сред колония от 50 котки, живеещи в котешко кафене в Лос Анджелис. Лицата на котките са варирали от игриво до агресивно и всички нюанси между тях според проучване, публикувано на 18 октомври в списание Behavioural Processes.

Изражението на лицето при кучета, шимпанзета и хора е добре проучено, разкривайки, че хората имат 44 изражения на лицето, кучетата имат 27, а шимпанзетата имат цели 357, разказва статия за изследването в Science.

Настоящото проучване установява, че по-голямата част от израженията на котките са или ясно приятелски (45%), или ясно агресивни (37%), съобщават учените. Останалите 18% са като усмивката на Чеширската котка - толкова двусмислени, че попадат и в двете категории.

Какво точно са си "казвали" котките с тези изрази остава неясно, признава Флоркевич, но обяснява:

"Тези открития показват, че е добре да погледнете ушите, очите и мустаците на котката, за да разберете дали се чувства приятелски настроена."

"Устата им предоставя много информация за това дали има вероятност да се сбие с друга котка."

"Хората може да си помислят, че изражението на лицето на котката цели да предупреждава другите котки и хората, но то показва колко социални и толерантни могат да бъдат всъщност домашните котки."

На снимката: Илюстрация на изражения на лицето, които е значително по-вероятно да бъдат получени в (B) приятелски контекст и (C) неприятелски контекст, заедно с неутрално лице (A)

Според проучването всяко отделно изражение комбинира приблизително четири от 26 уникални движения на лицето, включително разтворени устни, разширени или свити зеници, мигане, извити ъгли на устата, облизване на носа и различни позиции на ушите. 

Повече от половината от тези изражения показват, че искат да играят - например, когато устните на котката са изтеглени навън, показвайки долните зъби, отворената уста и опъната челюст. Интересното е, че някои от приятелските изражения на котките приличат на тези от хора, кучета, маймуни и други животни, разказва Даниел Милс (Daniel Mills), ветеринарен бихевиорист от Университета на Линкълн, който не е участвал в проучването. Той намеква, че тези видове може да имат "универсално изражение за готовност за игра".

Обикновено тази игривост е приятелска.

Но издайническите признаци, че котките не се разбират и може да хвърчи козина, са четири мускулни движения, наблюдавани в различни изражения на лицето, установява новото проучване.

Вижте дали котката е отдръпнала назад мустаците си, дали облизва устните си, ушите ѝ са отместени настрани и сплескани, а зениците - стеснени.

Последните три от тези движения са наблюдавани и при котки, недоволни от хората в предишни проучвания.

Смята се, че ядосаните котки, изправени пред възможността да се сбият с котки или дори се готвят да ударят или одраскат човек, инстинктивно сплескват ушите си и стесняват зениците си, за да предпазят главата и очите си от нараняване.

Четирите мускулни движения, наблюдавани в приятелски изражения на лицето в рамките на проучването, са затворени очи, уши, приближени едно до друго и избутани напред, и мустаци също обърнати напред.

Това може да означава, че котка се готви да се отърка в друга котка или да я подуши любопитно.

Изследователите са успели да идентифицират дружелюбни и недружелюбни котешки изражения на лицето въз основа на контекста, като например дали котките са се докоснали нежно или са изсъскали и избягали.

Въпреки че изследователите не са успели да сравнят резултатите си с тези на дивите котки, те знаят, че всички близки роднини на домашната котка (включително нейния пряк предшественик, африканската дива котка) са много самотни животни. Домашните котки може да са запазили част от тази отбранителна комуникация, разказва Флоркевич, но тези домашни потомци вероятно са започнали да улавят приятелски изражения на лицето, когато са се събирали да чакат остатъците от вечерята на хората.

Проучването може да помогне на собствениците да разберат по-добре поведението на котката си и кога тя има нужда да остане насаме.

Справка: Lauren Scott et al, Feline Faces: Unraveling the Social Function of Domestic Cat Facial Signals, Behavioural Processes (2023). DOI: 10.1016/j.beproc.2023.104959

Източници: 

Cats have nearly 300 facial expressions, including a 'play face' they share with humans, Jennifer Nalewicki, Live Science

Housecats use hundreds of facial expressions to interact with other cats, Bob Yirka, Phys.org

Cats have nearly 300 facial expressions,  Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !