Неочакван приют: Тихоокеанското "петно от боклук" кипи от живот

Ваня Милева Последна промяна на 19 юли 2023 в 00:01 9441 0

Синият колониален представител на хидровидните мешести, известен с научното си наименование Porpita, плава на повърхността на океана с помощта на кръгъл диск и се носи натам, накъдето го отвежда течението.

Кредит Denis Riek, The Global Ocean Surface Ecosystem Alliance (GO-SEA) Field Guide (CC-BY 4.0)

Синият колониален представител на хидровидните мешести, известен с научното си наименование Porpita, плава на повърхността на океана с помощта на кръгъл диск и се носи натам, накъдето го отвежда течението.

Ново проучване, разкрива разрастването на морския живот в "петното от боклук" в северната част на Тихия океан.

Севернотихоокеанското "Петно от боклук" или "боклукчийският пач" е не само печално известно с натрупването на пластмасови отпадъци, но и служи като местообитание на множество морски видове като медузи, охлюви, морски жълъди и ракообразни според проучване, проведено от Ребека Хелм (Rebecca Helm)  и нейния екип от Университета "Джорджтаун", САЩ.

Изображение, очертаващо океанските течения и къде са най-големите пластмасови тихоокеански петна от боклук в океана. Кредит: www.theoceancleanup.com 

Съществуват пет големи океански гира - зони, в които се събират множество океански течения - като най-големият е Северният тихоокеански субтропичен гир (NPSG - North Pacific Subtropical Gyre). Този регион, често наричан "боклукчийско петно" в северната част на Тихия океан, се характеризира с висока концентрация на пластмасови отпадъци заради океанските течения. Въпреки това различни плаващи морски видове, включително медузи (cnidarians), охлюви, морски жълъди и ракообразни, също могат да се възползват от тези течения, за да се придвижват в открито море, въпреки че точните им местообитания остават до голяма степен неизвестни.

Velella. Тези сини мешести, известни като медузи ветроходци, се носят по вятъра с помощта на специално живо платно. Кредит: Denis Riek, The Global Ocean Surface Ecosystem Alliance (GO-SEA) Field Guide (CC-BY 4.0)

Изследователите се възползват от 80-дневното плаване на дълги разстояния през NPSG през 2019 г., за да проучат тези плаващи форми на живот, като помолят екипажа на ветроходците, придружаващи експедицията, да събере проби от повърхностни морски обитатели и пластмасови отпадъци. Маршрутът на експедицията е планиран с помощта на компютърни симулации на повърхностните океански течения, за да се предвидят областите с висока концентрация на морски отпадъци.

Екипът събира ежедневно проби от плаващи живи същества и отпадъци в източната част на NPSG и установява, че морските същества са по-многобройни във вътрешността на NPSG, отколкото в периферията. Наличието на пластмасови отпадъци е положително свързано с изобилието на три групи плаващи морски обитатели: медузите платноходци (Velella sp), сини порпити (Porpita sp) и виолетови морски охлюви (Janthina sp).

Виолетовите морски охлюви Janthina конструират плаващи салове от мехурчета, като потапят тялото си във въздуха и улавят по едно мехурче, което след това увиват в слуз и залепват за плувката си. Кредит: Denis Riek, The Global Ocean Surface Ecosystem Alliance (GO-SEA) Field Guide (CC-BY 4.0)

Същите океански течения, които концентрират пластмасовите отпадъци в океанските гири, може да са жизненоважни за жизнения цикъл на плаващите морски организми, като ги събират заедно, за да се хранят и чифтосват, отбелязват авторите. Въпреки това човешките дейности могат да окажат отрицателно въздействие върху тези места за срещи в открито море и върху дивата природа, която зависи от тях.

"Боклукчийското петно" е нещо повече от просто петно от боклук. Това е екосистема, но не заради пластмасата, а въпреки нея", добавя Хелм. 

Справка: “High concentrations of floating neustonic life in the plastic-rich North Pacific Garbage Patch” by Fiona Chong, Matthew Spencer, Nikolai Maximenko, Jan Hafner, Andrew C. McWhirter and Rebecca R. Helm, 4 May 2023, PLOS Biology.
DOI: 10.1371/journal.pbio.3001646

Източник: An Unexpected Haven: North Pacific “Garbage Patch” Teems With Life, PLOS

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !