Предците на хората са живели сред динозаври и са оцелели след удара на астероида

Ваня Милева Последна промяна на 03 юли 2023 в 06:50 5195 0

Задълбочен анализ на вкаменелостите, направен от изследователи от Бристолския университет и Университета във Фрибург, показва, че плацентните бозайници - група, която включва видове като човека, кучетата и прилепите - са еволюирали през периода Креда, съж

Кредит University Of Bristol

Задълбочен анализ на вкаменелостите, направен от изследователи от Бристолския университет и Университета във Фрибург, показва, че плацентните бозайници - група, която включва видове като човека, кучетата и прилепите - са еволюирали през периода Креда, съжителствайки за кратко с динозаврите преди тяхното изчезване.

Анализът на фосилните находки показва, че плацентните бозайници - групата, която включва хората, кучетата и прилепите - са се появили в периода креда, като са съществували заедно с динозаврите за кратко време, преди те да изчезнат. Приматите, групата, която включва човешката линия, са еволюирали точно преди масовото измиране.

Катастрофалното разрушение, предизвикано от удара на астероид в Земята, е довело до смъртта на всички нептичи динозаври в събитие, наречено масово измиране през креда и палеоген (нарича се от палеонтолозите K-Pg). Сред изследователите отдавна се водят спорове дали плацентните бозайници са съществували заедно с динозаврите преди масовото измиране, или са се развили едва след като динозаврите са били унищожени.

Вкаменелости на плацентни бозайници са открити само в скали на възраст по-млада от 66 милиона години, когато астероидът е ударил Земята, което предполага, че групата е еволюирала след масовото измиране. Молекулярните данни обаче отдавна сочат по-стара възраст на плацентарните бозайници.

В нова статия, публикувана в списание Current Biology, екип от палеобиолози от Бристолския университет и Университета във Фрибург използва статистически анализ на фосилните записи, за да определи, че плацентните бозайници са възникнали преди масовото измиране, което означава, че са съществували заедно с динозаврите за кратко време. Едва след удара на астероида обаче започват да се развиват съвременните линии на плацентните бозайници, което предполага, че те са имали по-добра възможност да се диверсифицират, след като динозаврите са изчезнали.

Изследователите са събрали богати фосилни данни от групи плацентни бозайници, които се простират чак до масовото измиране преди 66 милиона години.

"Събрахме хиляди вкаменелости на плацентни бозайници и успяхме да видим моделите на възникване и изчезване на различните групи. Въз основа на това можем да преценим кога са се развили плацентарните бозайници", разказва водещият автор Емили Карлайл (Emily Carlisle) от Факултета по науки за Земята в Бристол.

"Моделът, който използвахме, оценява възрастта на възникване въз основа на това кога линиите се появяват за първи път във фосилните записи и модела на видовото разнообразие във времето за линията. Той може също така да оцени възрастта на изчезване въз основа на последните появи, когато групата е изчезнала", обяснява съавторът Даниеле Силвестро (Daniele Silvestro) от Университета Фрибург.

"Като изследваме както произхода, така и изчезването, можем да видим по-ясно въздействието на събития като масовото измиране K-Pg или палеоцен-еоценския термичен максимум (PETM)", добавя съавторът професор Фил Донохю (Phil Donoghue), също от Бристол.

Приматите, групата, която включва човешката линия, заедно с Lagomorpha (зайци) и Carnivora (кучета и котки), са еволюирали точно преди масовото измиране K-Pg, което означава, че нашите предци са били смесени с динозаврите. След като оцеляват след удара на астероида, плацентарните бозайници бързо се разнообразяват, може би подтикнати от загубата на конкуренция от страна на динозаврите.

Справка: “A timescale for placental mammal diversification based on Bayesian modeling of the fossil record” by Emily Carlisle, Christine M. Janis, Davide Pisani, Philip C.J. Donoghue and Daniele Silvestro, 27 June 2023, Current Biology.
DOI: 10.1016/j.cub.2023.06.016

Източник: Shocking Study: Humans’ Ancestors Lived Among Dinosaurs and Survived Asteroid Strike, University Of Bristol

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !