Птичият грип - факти, лечение, превенция

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 януари 2015 в 15:04 109 0

Днес бе съобщено, че са открити две мъртви птици заразени с птичи грип край Бургас. Кои са основните факти за птичия грип според Световната здравна организация:

  • Птичият грип (ПГ) е инфекционна вирусна болест у птиците.
  • Повечето вируси на птичия грип не заразяват хората, но някои от тях, като например A (H5N1) и A (H7N9), предизвикват сериозни инфекции при хората.
  • Огнищата на ПГ сред домашните птици могат да предизвикат безпокойство в областта на здравеопазването в световен мащаб по отношение на тяхното въздействие върху популацията от домашни птици, както и поради възможността да причини сериозно заболяване у хората и потенциала им за пандемия.
  • Съобщенията за епидемии за високопатогенния ПГ при домашни птици, като например A (H5N1), биха могли да окажат сериозно въздействие върху местната и световната икономика и международната търговия.
  • Повечето случаи на заразяване на хора с A ( H5N1) и A (H7N9) са свързани с директен или индиректен контакт със заразени живи или мъртви птици. Доказателства, че болестта може да се предава на хората от правилно приготвени храни няма.
    Борба със заболяването при животните е първата стъпка, която намалява рисковете за хората.

Диагноза на птичия грип

Продължителността на инкубационния период (от заразата до появата на симптомите) за грип A (H5N1), е често 2-3 дни, но може да варира от 1 до 8 дни, а в редки случаи до 2 седмици.

Заради сходството на симптомите на птичия грип A (H5N1) със симптомите на обикновения грип, е трудно в началото да се постави правилната диагноза на болестта. Подпомагат диагнозата съобщения за огнища на грип A (H5N1) при домашни птици в места, близки до пребиваването на пациента или ако е имал контакт с болни с потвърдена инфекция или идва от страна с пандемия птичи грип, а също и професионални заразявания – при ветеринари, работници във птицеферми.

Симптоми за птичи грип при хората:

  1. Висока температура, кашлица и задух от първите дни на заболяването;
  2. Разстройство (при отсъствие на слуз и кръв в изпражненията);
  3. Бързо влошаване на състоянието.

Окончателно потвърждение на птичия грип A (H5N1) може да стане със следните методи:

  • имунологични методи (имунофлуоресцентен анализ за H5 антиген с използване на моноклонални антитела или определяне на специфични H5 антитела в сдвоени серуми на пациента),
  • молекулярно-генетични методи (ПВР - полимеразна верижна реакция на A / H5)
  • вирусологични методи - изолиране на вируса (положителна вирусна култура за A / H5).

Лечението при птичи грип

  1. Мерки за сигурност: всички пациенти със съмнение за птичи грип се хоспитализират. Изписването става само след като температурата се нормализира в продължение на 7 дни.
  2. Лечението включва антивирусни лекарства със широк спектър на действие като Tamiflu.
  3. Симптоматично лечение: при високо температурна реакция се използват антипиретици (парацетамол, ибупрофен). Те оказват подсилващ ефект на антивирусната терапия.

Лекарства, които не се използват за лечение на грип A (H5N1): салицилати (аспирин), аналгин. Aналгинът и антигрипните средства са абсолютно противопоказни за лечение на птичи грип.

Антибиотици се предписват само при съмнение за пневмония със смесен характер (т.е., вирусно-бактериален). При тежка пневмония със заплахата от усложнения се изписват хормонални препарати.

Профилактично лечение или спешна профилактика. Като средство за спешна превенция се препоръчва Амиксин, Циклоферон и други индуктори на интерферон. Те се препоръчват на рискови групи и медицинския персонал в инфекциозните болници, за хора, които се грижат за пациенти с грипна пневмония, както работници в птицеферми със заразени птици с H5N1.

В момента основният проблем е възможността за предаване на вируса от човек на човек. Това ще доведе до развитие на тежка и широко разпространена грипна пандемия завладяваща много страни и континенти.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !