Ранните примати вероятно са живели по двойки (видео)

Как това е повлияло на еволюцията на социалната организация при хората?

Ваня Милева Последна промяна на 10 януари 2024 в 00:00 2995 0

Двойка лемури се топлят взаимно.

Кредит PICRYL

Двойка лемури се топлят взаимно.

В продължение на няколко десетилетия изследователите предполагаха, че приматите са водели самотен живот. Нов анализ на международен екип от учени обаче показва, че това не е вярно - повечето от нашите далечни предци от семейство бозайници са живели по двойки.

Състав на социалните групи при приматите

Приматите, включително хората, имат различни форми на социална организация. Много видове от висшите  примати, маймуните, живеят на групи, докато нисшите примати, наричани полумаймуни (Strepsirrhini или "мокроноси"), са по-скоро самотници. Затова се смята, че груповият начин на живот и този по двойки, са се развили по-късно.

Изследователите се опитват да определят социалното поведение на общия прародител на всички примати като се фокусират върху предшествениците на полумаймуните - подразред примати, включващ лемури, лори, галаго и техните роднини. Те се отделят от общия предшественик на изчезналата основна група от така наречените панпримати - по-рано от маймуните или сухоносите примати (Haplorhini), сред които са и хората. Изучавайки полумаймуните, учените искат да разберат как са живели предците на всички маймуни (и на нас).

Това да си част от голяма общност, помага на маймуните да си осигурят защита срещу враговете и да опазят оскъдните си хранителни ресурси. Това е особено вярно за полумаймуните, които разчитат на плодове за храна. От друга страна, листоядните маймуни обикновено образуват по-малки социални групи, тъй като при тях конкуренцията за храна е малка.

Същевременно приматите, които повече или по-малко контактуват с други членове на общността, обикновено са обвързани с определено място. Тяхната дистанцираност от другите групи предотвратява високата концентрация на индивиди, която в противен случай би могла да доведе до бързо изчерпване на ресурсите.

Двойка лемури. Кредит: Pixabay

Животът по двойки като стратегия за оцеляване

За да разберат по-добре формите на социална организация на приматите, изследователи от университетите в Цюрих и Страсбург събират подробна информация за състава на социалните единици в популациите на приматите в дивата природа. Учените създават сложна база данни от първични теренни проучвания под ръководството на Шарлот Оливие (Charlotte Olivier) от мултидисциплинарния институт "Хуберт Кюриен". Тази база данни обхваща почти 500 популации от повече от 200 вида примати.

В изследването "Социалната организация на приматите е еволюирала от гъвкав, живеещ по двойки, предшественик" изследователите посочват, че над половината от видовете примати, регистрирани в базата данни, демонстрират повече от една форма на социална организация. Най-често срещаната социална организация са били групите, в които множество мъжки и множество женски са живели заедно, следвани от групите само с един мъжки и множество женски. От тази база данни една четвърт от всички видове са живели по двойки.

Изследователите изчисляват вероятността за различни форми на социална организация на нашите предци, живели преди 70 милиона години. Те взели под внимание няколко социално-екологични и жизнени променливи като хранителен режим, размер на тялото или местообитание. Междувременно експертите разчитат на вкаменелости, за да реконструират състоянието на предците на приматите. Тези вкаменелости сочат, че ранните примати са били със сравнително малки тела и са обитавали дърветата, което корелира с живота по двойки.

Моделът показва, че социалната организация на предците на приматите е била различна.

Животът по двойки е най-вероятната форма, докато само около 15 % са били самотници. Въз основа на този резултат изследователите допускат, че животът в по-големи групи би могъл да е еволюирал едва по-късно в историята на приматите.

Това откритие може да означава, че социалната структура на ранните примати вероятно е била по-близка до тази на съвременните хора, отколкото се смяташе досега.

Много от нас живеят по двойки, като същевременно са част от разширени семейства, по-големи организации и общества.

Според съавтора на изследването Адриан Джаеги (Adrian Jaeggi) обаче тази тенденция да се живее по двойки не е била равнозначна на сексуална моногамия или съвместна грижа за бебетата. По-вероятно е конкретна женска и конкретен мъжки да бъдат виждани заедно през повечето време, споделяйки един и същи дом, което е по-изгодно от самотата. Това им е позволявало да отблъскват конкуренти или да се топлят взаимно.

Справка: Charlotte-Anaïs Olivier, Jordan S. Martin, Camille Pilisi, Paul Agnani, Cécile Kauffmann, Loren Hayes, Adrian V. Jaeggi, C. Schradin. Primate social organization evolved from a flexible pair-living ancestor. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2023; 121 (1) DOI: 10.1073/pnas.2215401120

ИзточникEarly primates likely lived in pairs, University of Zurich

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !