Трилион цикади ще затрупат тази пролет САЩ и това ще остави незабравима воня (видео)

Събитието ще се случи заради рядко съвпадение

Ваня Милева Последна промяна на 07 февруари 2024 в 00:00 2909 0

Кредит Chen Mengtong/China News Service чрез Getty Images)hip Somodevilla/Getty Images

Периодични цикади от поколение X, вкопчени в листата, на 17 май 2021 г. във Вирджиния Бийч, Вирджиния. Периодична цикада от поколение X. Известни са 12 поколения 17-годишни цикади и три поколения 13-годишни цикади.

Периодичните цикади, принадлежащи към две отделни поколения - поколение XIII и поколение XIX, ще се появят едновременно в рядко събитие, случващо се веднъж на 221 години, при което трилион цикади ще зажужат в 16 американски щата.

Повече от трилион цикади могат да се появят в Средния Запад и Югоизтока на САЩ тази пролет, тъй като графиците на две отделни поколения се изравняват за първи път от 1803 г. насам.

Поколението XIII и поколението XIX представляват две различни групи периодични цикади (Magicicada), които се появяват съответно по 17- и 13-годишни жизнени цикли. В рядко природно събитие, което се случва веднъж на всеки 221 години, тези две ята синхронно ще пробият тунел през почвата към повърхността, в края на април в 16 щата.

Събитието, известно като двойна поява, може да доведе до кръстосване на двете ята, твърдят специалисти пред The New York Times.

"При точно определени обстоятелства и с точния брой кръстосани индивиди има възможност за създаване на ново поколение, което да започне нов цикъл", разказва пред "Таймс" Флойд Шокли (Floyd Shockley), ентомолог и ръководител на колекциите в Националния природонаучен музей "Смитсониън".

Периодична цикада от поколение X, на 03 юни 2021 г. в Колумбия, Мериленд. Кредит: Chip Somodevilla/Getty Images

Периодичните цикади, които включват седем вида, прекарват по-голямата част от живота си под земята като нимфи и се хранят със сок, който изтича от корените на дърветата.

Нимфа

С термина "нимфа" се обозначава незрялата форма на някои насекоми, при която те претърпяват постепенна метаморфоза, преди да достигнат зрялост и за разлика от обичайните ларви, по форма нимфата прилича на възрастния индивид, като се изключи липсата на крила (при крилатите видове). Освен това, въпреки че нимфата линее, тя никога не навлиза в етап на какавида. Вместо това, последният процес на линеене води до възрастно насекомо.

След 13 или 17 години без дневна светлина (в зависимост от вида) насекомите се измъкват на повърхността с помощта на предните си крака и се превръщат във възрастни. Мъжките вибрират с мембрани отстрани на тялото си, за да издадат песен - потенциално по-силна от тази на самолетен хор - която привлича партньорки, посочва The New York Times. След като двойката приключи с чифтосването, женските изрязват прорези в клоните на дърветата, за да снесат яйцата си.

Възрастните периодични цикади оцеляват от три до четири седмици и не доживяват да видят как яйцата им се излюпват приблизително три седмици по-късно. След това новоизлюпените нимфи падат на земята и се промъкват в почвата, за да повторят цикъла.

Поколение XIII, което има 17-годишен цикъл, и поколение XIX, което има 13-годишен цикъл, ще се припокрият в тясна ивица в северната част на Илинойс и източната част на Айова. ХІІІ поколение, известно още като Северно Илинойско поколение, ще се появи и в малки части на Уисконсин и Индиана, докато ХІХ поколение, или Голямото южно поколение, ще бъде широко разпространено в целия Среден Запад и Югоизток.

Зоната на припокриване е толкова тясна, че броят на цикадите може да не е забележимо по-голям в Илинойс и Айова, отколкото в други щати, казва Джийн Крицки (Gene Kritsky), почетен професор по биология в университета "Маунт Сейнт Джоузеф" в Охайо и автор на книгата "A Tale of Two Broods: The 2024 Emergence of Periodical Cicada Broods XIII and XIX" (Ohio Biological Survey, 2024).

Новопоявила се цикада от поколение X линее и изпълзява от обвивката си. Кредит: Getty Images

Повече от 1,5 милиона цикади могат да се появят в рамките на един акър (0,4 хектара) гориста земя, разказва за Live Science Крицки, но обезлесяването е премахнало голяма част от короните, от които тези насекоми се нуждаят, за да се развиват.

Цикадите вероятно ще се струпват в горските площи и зелените градски пространства в близост до местата, където се появяват насекомите, разказва Флойд Шокли пред Times. "В градските райони те ще бъдат достатъчно на брой, за да се наложи отстраняването на телата им", което създава незабравима миризма, подобна на тази на гниещи разлагащи се ядки, добавя Шокли.

Цикадите поколение X се появяват след 17 години под земята, Мериленд. Купчина мъртви и умиращи периодични цикади от поколение X и техните изхвърлени обвивки на нимфи ​​се събират в основата на дърво на 03 юни 2021 г. в Колумбия, Мериленд. Милиарди периодични цикади Magicicada излизат от почвата в източните Съединени щати и Средния запад, за да линеят, да се чифтосват, снасят яйца и умират, след като са живели под земята в продължение на 17 години. Кредит: Chip Somodevilla/Getty Images

Тази година двойната поява вероятно ще приключи в началото на юли. Учените препоръчват цикадите да се оставят на мира, ако е възможно, тъй като те са полезни за екосистемитеа, не хапят и не жилят и не пренасят болести.

Появяващите се цикади аерират почвата, когато се заравят в повърхността, а когато женските снасят яйцата си, те извършват естествена резитба, в резултат на която през следващата година растат повече цветове и плодове - казва Крицки.

"Големият брой възрастни цикади осигурява храна за всички видове хищници, което може да има положително въздействие върху техните популации", отбелязва Крицки. "И накрая, след като цикадите умрат, техните разлагащи се тела внасят огромно количество азот и други хранителни вещества в почвата."

"И накрая, след като цикадите умрат, техните разлагащи се тела внасят в почвата огромно количество азот и други хранителни вещества."

"Не се страхувайте от тях", призовава Шокли. "Приемете го като удивително събитие, каквото е, и приемете факта, че е много временно. Ще бъде екстремно, но краткотрайно."

Източник: A trillion cicadas will descend on the US this spring in rare event that could leave unforgettable stench

Периодичните цикади и простите числа

Периодичните цикади имат изненадващо дълъг жизнен цикъл, с продължителност 13 или 17 години. Но защо не 12 и 14? Или 16 и 18?

Според изследователите тази странност не е случайна - цикадите се възползват от свойствата на простите числа.

Съществува хипотеза, че продължителността на циклите на повечето цикади представлява интервали от прости числа (числа, делими без остатък само на себе си -.. 3, 5, 7, 11, 13, 17 и така нататък) и че това е най-ефективната стратегия за оцеляване и размножаване.

Проучванията показват, че числеността на животните, които се хранят с цикади - обикновено птици, паяци, оси, богомолки, риби и змии - често има по-кратък цикъл от 2-6 години между пика и спада на популацията. Ако цикадите се появяваха, например, на всеки 12 години, то всеки хищник с жизнения цикъл 2, 3, 4 или 6 години може да синхронизира циклите си на възход на числеността си с редовната поява на цикадите.

Такъв жизнен цикъл позволява на цикадите "да се разминат" не само с хищниците, но и със своите роднини, които имат различна продължителност на жизнения цикъл. Може би, ако различните видове цикади се появяваха едновременно, това щеше да доведе до близковидово кръстосване и появата на потомство с нередовен цикъл.

Кредит: Sam Baron

Вижте графиката по-горе: P1–P9 представляват циклични хищници. Числовата права представлява години. Подчертаните пропуски показват как 13 и 17-годишните цикади успяват да избегнат своите хищници.

Ако сравните 13-годишен жизнен цикъл и 12-годишен жизнен цикъл, ще видите, че когато цикада с 12-годишен жизнен цикъл излезе на повърхността, 2-годишните, 3-годишните и 4-годишните хищници също ще бъдат заплаха, защото 2, 3 и 4 всички делят 12 без остатък.

Когато цикада с 13-годишен жизнен цикъл излезе от почвата, никой от нейните хищници няма да бъде готов за нападение, защото нито едното от числата 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 или 9 не дели без остатък 13. Същото важи и за 17.

Изглежда, че цикадите са еволюирали, за да използват основни факти за числата.

Справка: Mathematical Explanation: A Pythagorean Proposal; Samuel Baron
British Journal for the Philosophy of Sciencehttps://www.journals.uchicago.edu/doi/pdf/10.1086/716181

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !