Учени казват, че са разговаряли с кит - тренировка за разговор с извънземни

Ваня Милева Последна промяна на 21 декември 2023 в 00:00 4921 0

Учени, търсещи живот извън нашата планета, казват, че най-накрая са установили контакт – с гърбат кит.

Кредит Getty Images

Учени, търсещи живот извън нашата планета, казват, че най-накрая са установили контакт – с гърбат кит.

Изследователи от Калифорнийския университет, Дейвис, Института SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence - Търсене на извънземен разум) и Фондацията за китове в Аляска съобщават в ново проучване, че са имали 20-минутен "разговор" с гърбат кит на име Твен.

Проучването, публикувано в списанието Peer J Life and Environment, описва подробно как изследователите записват и възпроизвеждат обаждане на кит към Твен, който отговаря на почти всеки контакт с другия кит, който е от  същия вид. Учените заявяват, че макар това изследване да е много предварително, то може да предостави отправна точка за бъдещи опити за общуване с други интелигентни видове, както на Земята, така и потенциално отвъд нея.  

"Това ни дава представа какво може да се наложи да направим, за да възпроизведем нещо подобно с други животни, други индивиди от тази популация или други популации, или други видове в този смисъл", отбелязва пред Mashable Бренда Маккоуън (Brenda McCowan), професор в Калифорнийския университет, Дейвис и водещ автор на изследването.

Общуване с кит

Учените са записали звуците, използвани за "разговора" с Твен, когато са се натъкнали на група от девет гърбати кита близо до лодката си по време на експедиция в Аляска. Един от китовете по-късно бе разпознат като Tвен, 38-годишен женски кит, идентифициран от предишни срещи с изследователи. 

Екипът записва обаждане, наречено "whup", направено от един от китовете, което според изследователите е "зов за контакт", използван между майката и малките ѝ, за да им помогне да се намерят едно друго и обикновено се използва от китовете при хранене, както и в много други контексти. Китовете използват своите "песни" за привличане на партньор, но непесенни обаждания като "whup" изглежда се използва социални взаимодействия.

"Изглежда, че има такъв набор от вероятно около 15 до 20, може би 25, основни социални звуци", обяснява Фред Шарп (Fred Sharpe), главен изследовател и биолог във фондацията за китове в Аляска и един от авторите на изследването,.

След като записва призивите на китовете, още на следващия ден екипът забелязва Твен сама близо до тяхната лодка. Използвайки подводни високоговорители, те пускат записа и след първите няколко обаждания тя започва да отговаря също с "whup". По време на взаимодействието изследователите променят времето между обажданията. Анализът показва, че Твен понякога повтаря промените, особено към началото на взаимодействието. Тя също така прави няколко обаждания преди да отплува, след като изследователите спират да пускат записа си "whup".

Комуникация с извънземен живот

Въпреки че проучването документира само едно взаимодействие, изследователите казват, че това е първото по рода си междувидово взаимодействие, при което изглежда, че кит прави продължителни усилия да общува гласово с хората (или поне не с другите китове ).

Предишни изследвания също откриват реакциите на китовете при възпроизвеждане на "whup" обаждания, но изследователите казват, че не е толкова фокусирано върху откриването на двупосочна комуникация. Желанието на Твен да комуникира с екипа също е окуражаващ знак за мисията на института SETI, която се стреми да открива комуникации от дълбокия космос.  

"Ние разчитаме на напредналата цивилизация, [която е] любопитна и иска да или да ни отговори, или да изпрати собствени съобщения", обяснява Шарп.

Вселената гъмжи от планети. НАСА подозира, че само нашата галактика Млечен път може да побере над 1 трилион планети И може да има около 2 трилиона галактики в космоса. Наистина, относително малко от тези планети могат да поддържат условия за живот, примитивен или интелигентен; но дори близката слънчева система TRAPPIST, със своите седем планети с размерите на Земята, може да има условия за живот. Статистически погледнато, SETI подозира, че разумният живот може да съществува някъде.

Сложността на езика на китовете

Въпреки че взаимодействието между човек и кит включва само един тип обаждане, проучването показва колко сложна може да бъде комуникацията на китовете. Въпреки че има много изследвания върху песента на китовете, има по-малко върху социалните разговори, които не са песни.

Всъщност изследователите не знаят защо Твен продължава да отговаря на обажданията им. Тъй като тя е била част от групата, която изследователите са записали, може да е отговаряла на повикване от кит, когото е познавала. 

Бъдещи проучвания за възпроизвеждане като това може да използват множество типове повиквания или да променят повикванията по повече начини. Други изследвания биха могли да изследват негласовите методи на комуникация.

Екипът съобщава, че има проучване в процес на преглед за това как "пръстените от балончета", които китовете създават, за да събират рибата, също могат да служат като негласов метод за комуникация с хората. Все пак смятат, че това изследване е добра първа стъпка в изследването на междувидовата комуникация.

"Признаваме, че това е много предварително проучване", коментира Маккоуън, водещият автор на изследването. Но, казва тя, " е много окуражаващо."

Справка: McCowan B, Hubbard J, Walker L, Sharpe F, Frediani J, Doyle L. 2023. Interactive bioacoustic playback as a tool for detecting and exploring nonhuman intelligence: “conversing” with an Alaskan humpback whale. PeerJ 11:e16349 https://doi.org/10.7717/peerj.16349

ИзточникScientists say they conversed with a whale. It may be practice for aliens, Мashable

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !