Женските тритони са много по-отровни от мъжките

Ваня Милева Последна промяна на 29 ноември 2023 в 00:00 2225 0

Калифорнийски тритон  Taricha torosa

Кредит Wikimedia Commons

Калифорнийски тритон Taricha torosa.

В едно интригуващо развитие в изследването на токсични земноводни, изследователи откриват, че женските тритони притежават значително по-високи нива на тетродотоксин, мощен невротоксин, отколкото мъжките тритони.

Това откритие, докладвано от д-р Гари Бучиарели (Gary Bucciarelli) от Калифорнийския университет Дейвис и неговия екип в списанието Frontiers in Amphibian and Reptile Science, предполага потенциална роля на токсина отвъд обикновената защита срещу хищници, вероятно повлияване на избора на партньор и репродуктивните стратегии.

Концентрации на токсини

"Отдавна се смяташе, че концентрациите на токсини в тритоните не се променят през целия им живот и че мъжките и женските имат еднаква концентрация на токсини. Сега показахме, че женските тритони всъщност съдържат повече токсини от мъжките тритони", обяснява Бучиарели.

Това откритие повдига интригуващи въпроси относно еволюционните и екологичните роли на тетродотоксина при тези земноводни.

Изследването на екипа включва анализ на кожни проби от над 850 тритони от рода западноамерикански тритони (Taricha) на различни места в Калифорния.

Ключови контатации

Чрез количествено определяне на нивата на токсините и изследване на корелациите с други характеристики, които са различни между двата пола (т.нар. полов диморфизъм), като размер на тялото и височина на опашката, те наблюдават интересна закономерност: женските постоянно съдържат повече токсини от мъжките.

"За бъдещите хищници тези по-високи концентрации представляват сериозна заплаха“, коментира Бучиарели.

Смъртоносната природа на тетродотоксина, присъстващ в много по-големи количества при женските, прави боравенето с тези тритони рисковано без подходящ опит.

Жълтокоремен тритон Taricha granulosa. Кредит: Wikimedia Commons

Важни фактори

Интересното е, че проучването също така разкрива, че нивата на тетродотоксините се колебаят и при двата пола през целия размножителен сезон, като женските показват по-голяма променливост.

Тези колебания, съчетани с взаимодействието между нивата на токсините и други полово диморфни черти, предполага, че производството на токсини може да бъде повлияно от фактори като телесно тегло и репродуктивен статус.

Последици от изследването

Тези открития не само допринасят за нашето разбиране на биологията на западноамериканските тритони, но също така откриват нови пътища за изследване на това как фактори на околната среда като суша и пожари влияят върху тези земноводни и техните уникални химически защити.

Продължавайки своите разследвания Бучиарели и неговият екип се стремят да хвърлят повече светлина върху сложното взаимодействие между производството на тетродотоксин и суровите условия на околната среда, пред които са изправени тези очарователни същества.

Кредит: Rawpixel

Западноамериканските тритони (Taricha)

Западноамериканските тритони се срещат предимно в Северна Америка, особено по крайбрежието на Тихия океан. Те принадлежат към семейство "Саламандри" (Salamandridae) и са известни със своя поразителен външен вид и мощни токсини.

Външен вид

Тези тритони обикновено се характеризират с ярките си цветове, които могат да варират от ярко оранжево до жълто, служейки като предупреждение за хищниците за тяхната токсичност.

Токсини

Една от най-забележителните характеристики на западноамериканските тритони е способността им да произвеждат тетродотоксин. Този токсин е същият, който се намира в рибата балон и е изключително мощен, способен да отблъсне повечето хищници.

Интересното е, че въпреки тяхната токсичност, някои хищници са развили резистентност към токсина, което води до уникална еволюционна "надпревара във въоръжаването" (коеволюция) между тритоните и техните хищници.

Жизнен цикъл

Тритоните имат сложен жизнен цикъл, включващ както водни, така и сухоземни етапи. Размножават се във вода, където женските снасят яйца. Ларвите живеят изцяло във водата и претърпяват метаморфоза, развивайки се в сухоземни. Когато достигнат полова зрялост, те се връщат във водната среда, за да се размножават, завършвайки цикъла.

Млад тритон. Кредит: Rawpixel

Екологична роля

Западноамериканските тритони играят важна роля в техните екосистеми, както като хищници, така и като плячка. Те се хранят с различни водни и сухоземни безгръбначни и присъствието им в дадена екосистема може да бъде индикатор за здравето на околната среда. Тяхната чувствителност към замърсители ги прави ценни за екологичен мониторинг.

Опазване

Усилията за опазване на калифорнийските тритони се фокусират върху запазването на техните местообитания и смекчаване на въздействието на заплахите за околната среда като замърсяване и унищожаване на местообитанията.

Поради техните специфични изисквания към местообитанията, те са особено уязвими към промени в околната среда, което прави усилията за опазване от решаващо значение за тяхното продължаващо оцеляване.

Справка: An amphibian toxin phenotype is sexually dimorphic and shows seasonal concordant change between sexes; Anna R. Frey, Gary M. Bucciarelli, Daniel D. Hu1 Lee B. Kats, David B. GreenFront. Amphib. Reptile Sci., 28 November 2023 Sec. Behavior and Ecology Volume 1 - 2023; https://doi.org/10.3389/famrs.2023.1279848

Източник: Female Taricha newts are much more poisonous than males, Earth.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !