63% от българите вярват в съществуването на НЛО (видео)

Продукцията „НЛО: Разследване на непознатото“ ни поднася разкрития всеки вторник от 22 часа

National Geographic Последна промяна на 01 юни 2023 в 00:01 7609 0

63% от българите вярват в съществуването на НЛО, показва местно проучване през май, инициирано от National Geographic по повод премиерното излъчване на поредицата в България.

Кредит 2022 Vice Media LLC

63% от българите вярват в съществуването на НЛО, показва местно проучване през май, инициирано от National Geographic по повод премиерното излъчване на поредицата в България.

63% от българите вярват в съществуването на НЛО, показва местно проучване през май, инициирано от National Geographic по повод премиерното излъчване на поредицата в България

Този май по National Geographic стартира излъчването на документална поредица, която навлиза в дълбочина в темата за НЛО. Петте епизода на „НЛО: Разследване на непознатото" се фокусират върху разследванията на американското правителство в рамките на десетилетия, като хвърлят светлина върху програмата на Пентагона за НЛО и начина, по който властите се отнасят към подобна информация. Поредицата се излъчва всеки вторник от 22:00 ч. по National Geographic.

Във връзка с премиерата на новата поредица National Geographic инициира проучване на местните нагласи към НЛО. Проучването е направено от Talk Online Panel, онлайн, в периода 15-21 май 2023 г. сред 1 000 респонденти на възраст между 18 и 65 години.

 Проучването сочи, че 63% от запитаните българи вярват в съществуването на НЛО, 22% заявяват, че не вярват в НЛО, а останалите 15% нямат мнение по темата. Данните сочат също, че мъжете (67%) са по-склонни да смятат, че НЛО съществуват, в сравнение с жените (59%).

Проучването сочи още, че 8% от българите или 8 от всеки 100 души признават, че са виждали НЛО или са имали контакт с извънземни. По- голям процент се наблюдава сред младите хора, на възраст 18-29 г.

Според трима от всеки петима анкетирани (63%) има доказателства за съществуването на извънземна цивилизация, докато почти една пета от анкетираните (20%) са на противоположното мнение, а 17 % нямат мнение. Проучването показва, че отново сред младите хора 18-29 г. има повече вярващи (68%), както и сред хората от Северозападна България.

Важен въпрос, включен в проучването, е свързан с това дали контакта с НЛО би представлявал потенциалната заплаха или полза за човечеството. Най-голям брой хора (40%) смятат, че двете са с еднаква тежест, 21% твърдят, че по-скоро би било от полза, отколкото заплаха, а 11% са на обратното мнение. Интересно е, че по-възрастните участници в проучването подкрепят в по-висока степен мнението, че човечеството би могло да има повече ползи от контакта с НЛО.

Анкетираните са запитани и каква трябва да бъде правителствената политика по отношение на НЛО според тях. Мнозинството (72%) смятат, че правителствата трябва да събират и разкриват информация за НЛО. 12% от респондентите отговарят, че правителствата трябва да събират и да не разкриват информация за НЛО, като младите хора между 18 и 39 г. подкрепят тази теза в по-висока степен. Само 3 процента смятат, че правителствата не трябва да събират данни за НЛО.

НЛО: Разследване на непознатото“ представя тема, която дълго време е смятана за табу в научната сфера. Документалната поредица показва, че разследвания на НЛО е имало в САЩ и други страни от десетилетия, но едва сега се разкриват подробности. Продукцията проследява богатата история на наблюденията на НЛО в Америка от 40-те години на миналия век до наши дни и включва много архивни документи, снимки и записи, свидетелства на очевидци и интервюта с експерти.

   Ето и темите, представени във всеки от епизодите:

Секретната програма на Пентагона

Разкриваме истината за секретна програма на Пентагона, посветена на проучването на неидентифицирани въздушни явления, по-известни като НЛО.

Проект „Синя книга“

Астрономът Джоузеф Алън Хайнек ръководи научната програма в проекта „Синя книга“ за категоризиране и разследване на доклади от цивилни очевидци на НЛО.

Близки срещи от ядрен вид

Повреда в американски ядрени ракети след поява на НЛО оставя Съединените щати без защита. Трима бивши служители на Военновъздушните сили разказват историята.

Стотици очевидци говорят

Разкази за разминаване на косъм от сблъсък с неидентифицирани въздушни явления по време на полет пораждат дискусия за сериозна заплаха в небето – в Америка и по целия свят.

Правителството нарушава мълчанието си

През 2015 г. пилоти от Военноморските сили на САЩ докладват за странни срещи с НЛО без криле, кабина и следи от изгорели газове, които по някакъв начин изпълняват изкусни маневри.

Гледайте  „НЛО: Разследване на непознатото“ всеки вторник от 22:00 ч. по National Geographic.

* Проучването е проведено от Talk Online Panel в периода 15-21 май 2023 г., онлайн, сред 1000 респондента на възраст 18-65 години.

 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !