Табу ли е НЛО за науката?

National Geographic Последна промяна на 19 май 2023 в 00:01 9006 0

Кредит 2022 Vice Media LLC

От много години насам НЛО се възприемат като научна фантастика или като обилен извор за шеги и дори подигравки. В масовата култура НЛО обикновено се свързва с малки зелени човечета, летящи чинии, много светлини и зрелища, характерни за холивудските блокбъстъри, и др. Около темата има определена стигма не само в обществото, но и в научната сфера. Много учени по света са смятали НЛО за нещо несериозно или недостатъчно достоверно, за да го изследват и анализират. И така, табу ли е НЛО за науката?

Новата поредица на National Geographic, чиято премиера предстои на 23 май в 22:00 ч., се опитва да намери отговор на този и на много други въпроси, свързани с НЛО. Документалната продукция „НЛО: Разследване на непознатото“ се фокусира върху продължаващите десетилетия разследвания на американското правителство и хвърля светлина върху програмата на Пентагона за НЛО, както и съпътстващите я усилия на властите да скрият информацията от обществеността. Поредицата показва преобладаващия всеобщ скептицизъм и нежеланието на властите и на мнозинството учени да разследват НЛО. Въпреки това в нея участват представители и на двете групи, които са осъзнали нивото на важност на анализа на данните и намирането на научно обяснение на въздушните явления.

Дерик Питс, главен астроном в Института „Франклин“, който е един от участниците в „НЛО: Разследване на непознатото“, казва: „Това е явление, което все още не разбираме. Няма нищо лошо в това да не го разбираме. Има много неща във Вселената, които не разбираме, но това ни кара да ги изследваме и да научим повече. Точно както искаме да научим повече за всяка от звездите и галактиките, които виждаме във Вселената, и за всяко от новите същества на дъното на нашите океани“.

Към темата за НЛО трябва да се подхожда внимателно, тъй като границата между фактите и слуховете е много тънка. Тук идва ролята на науката – да разгледа въпроса по рационален начин, да събере данни, да ги анализира, да направи изводи и да ги сподели с обществеността.

„Можем да съберем информацията, да съберем данните и след това да поканим експерти, които са квалифицирани да ги анализират по систематичен начин. Ето защо смятам, че е важно да дестигматизираме въпроса“, коментира лейтенант Алекс Дитрих, бивш военноморски пилот в американската армия, който е един от участниците в „НЛО: Разследване на непознатото“.

В поредицата е представена една много интересна история, която доста добре илюстрира табутата в науката, свързани с НЛО. Професор Джоузеф Алън Хайнек е американски астроном, известен най-вече с изследванията си на НЛО и с разработването на класификационната система „Близки срещи“, която категоризира наблюденията на НЛО въз основа на обсега и въздействието. Той е сред първите хора, които извършват научен анализ на данните и особено на следите, за които се твърди, че са оставени от НЛО. Тези „Близки срещи“ на Хайнек дори вдъхновяват Стивън Спилбърг за култовия филм „Близки срещи от третия вид“, за който ученият дори се превръща в консултант на снимачната площадка. Преди да се зарови по-дълбоко в НЛО, Хайнек е научен консултант на проучвания на НЛО, предприети от Военновъздушните сили на САЩ в три проекта: „Знак“, „Недоволство“ и „Синя книга“ (1952-1969 г). В този период той се отнася скептично към докладите за НЛО и смята, че всички те са ненадеждни. Той дори казва, че „цялата тема изглежда напълно нелепа“. Няколко години по-късно обаче той напълно променя мнението си.

„НЛО: Разследване на непознатото“ съдържа кадри с Алън Хайнек, в които той коментира случаите на НЛО, докладвани от свидетели, сред които има бивши представители на правителството и на армията. „Хайде, колко време още ще наричам тези хора луди? Когато промените гледната си точка, ще видите, че тези хора не са луди. И аз започнах да осъзнавам що за хора са те – добри, стабилни хора, и си казах – може би е дошло време да променя отношението си", казва той.

Дестигматизацията на НЛО в науката вероятно е дълъг процес, който ще отнеме време и усилия, но със сигурност ще донесе ползи за обществото. Колкото повече знаем за нещо, толкова по-добре бихме могли да се справим с него. А науката е единственото рационално средство за мъдро разрушаване на табутата и за обясняване на това, което по принцип е трудно обяснимо.

Можете да проследите документалната поредица „НЛО: Разследване на непознатото“ всеки вторник от 22:00 ч. по National Geographic, с премиера на 23 май.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !