Асирийски военни сцени са открити върху каменна порта, повредена от "Ислямска държава" (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 25 октомври 2022 в 00:01 1733 0

Кредит Wikimedia Commons

Портата Машки

Археолози в Ирак са открили каменни релефи на 2700 години, които са били изсечени в неоткрита досега секция на портата Машки, емблематична структура в някогашната древна асирийска столица Ниневия.

Осемте сложно издълбани мраморни барелефа, които изобразяват военни сцени, лозя, палми и други мотиви, са намерени в днешен Мосул по време на проект за възстановяване на портата, след като я разрушават екстремистите на групировката "Ислямска държава".

Експертите смятат, че декоративната порта датира от времето на цар Сенахериб, управлявал Асирийската империя от 705 г. пр. н. е. до 681 г. пр. н. е., съобщава Иракския съвет за антики и наследство, цитиран от BBC News.

Почистване на каменните релефи в новоткритата секция на портата Машки. Скрийшот от видеото.

По време на управлението си цар Сенахериб премества асирийската столица в Ниневия, където става известен с огромните си военни кампании. 

„Смятаме, че тези гравюри са били преместени от двореца на Сенахериб и използвани повторно от внука на краля за обновяване на портата Машки и за разширяване на стаята за караул“, разказва пред Ал Джазира Фадел Мохамед Ходр (Fadel Mohammed Khodr), ръководител на иракския археологически екип

Тъй като голяма част от портата е била заровена под земята поради начина, по който е била ориентирана по време на първоначалната си конструкция, единствените части, които археолозите са успели да спасят, са били под земята.

„Само частта, заровена под земята, е запазила своите барелефи“, разказва Ходр.

Фрагмент от откритите каменни релефи, изобразяваш асирийски бойци. Скрийшот от видеото.

През 2016 г. бойци от ИД (наричана още ИДИЛ или ДАЕШ) унищожават емблематичната порта с булдозер. Базираният в Швейцария Международен алианс за защита на наследството в зоните на конфликти работи с иракските власти, както и с археолози от Университета на Пенсилвания и Университета в Мосул по възстановяването на портата.

Източник:

Ancient carvings of Assyrian war scenes revealed on stone gate in Iraq damaged by Islamic State group
Jennifer Nalewicki, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !