Древен месопотамски град е изграден на острови, подобно на Венеция

Това селище не е имало нито градски център, нито заобикаляща го защитна стена

Ваня Милева Последна промяна на 18 октомври 2022 в 00:01 5161 0

Иракският обект Тел ал-Хиба - обширен пустинен пейзаж, видян от въздуха
Нови проучвания с дистанционно наблюдение на огромния обект Тел ал-Хиба в Южен Ирак, показан тук от въздуха, подкрепят очертаващото се мнение, че древният град там до голяма степен се е състоял от четири блатисти острова. Кредит: Lagash Archaeological Project

Проучване с дрон на Лагаш, древен град, разположен между реките Тигър и Ефрат, показва, че преди близо 5000 години селището е било построено на четири блатисти острова.

Този град в южната част на Месопотамия е определен като Венеция на Плодородния полумесец с помощта на проучване от въздуха с LiDAR, революционна технология за лазерно сканиране, която е способна да разкрие отдавна изгубени характеристики на ландшафта.

Данни от дистанционно наблюдение, събрани предимно от специално оборудван дрон, показват, че огромното градско селище, наречено Лагаш, до голяма степен се е състояло от четири блатисти острова, свързани с водни пътища, разказва археологът Емили Хамър (Emily Hammer) от Университета на Пенсилвания.

Статията, публикувана в декемврийския брой на Journal of Anthropological Archaeology, представя резултати, които оспорват установените идеи за произхода и развитието на най-старите градски центрове в света в Южен Ирак. Стандартният модел на месопотамските градове от третото хилядолетие пр. н. е. ги представя като компактни селища, разположени в напоявана земеделска територия, разширяваща се непрекъснато от монументален религиозен комплекс.

Тъй като в Лагаш не е имало географски или ритуален център, всеки градски сектор е развил отличителни икономически практики на отделен остров, подобно на по-късния италиански град Венеция, подозира Хамър. Например, водни пътища са се събирали в един от остров, където може би са преобладавали риболовът и събирането на тръстика за строителство.

Два другиострова на Лагаш показват доказателства, че са били оградени с крепостни стени, които са заграждали внимателно планирани градски улици и райони с големи пещи, което предполага, че тези сектори са били изграждани на етапи и може би са били първите заселени. Възможно е там да са се отглеждали култури и да са се извършвали дейности като изработване на керамика.

Снимки от дрон на това, което вероятно е било пристанище на всеки блатист остров, предполагат, че пътуването с лодки е свързвало градските сектори. Останки от мостчета, които може да са били пешеходни, се появяват във и в съседство с водните пътища между островите - възможност, която може да бъде проучена при по-нататъшни разкопки.

Лагаш, който формира ядрото на една от най-ранните държави в света, е основан между около 4900 и 4600 години. Жителите са изоставили обекта, известен сега като Тел ал-Хиба, преди около 3600 години, показват минали разкопки. Първите разкопки са направени преди повече от 40 години.

Скрит град

Снимки, направени с дрон на огромен обект в Южен Ирак, разкриват, че погребаните структури, показани в жълто, от древния месопотамски град Лагаш са групирани в четири сектора, които вероятно са били блатисти острови. Стените, показани в червено, са обграждали два големи сектора. Сега пресъхналите водни пътища, показани в тъмносиньо, са свързвали секторите и са се пресичали в един от тях, крайно вдясно.

Композитна карта на Лагаш въз основа на данни от дистанционно наблюдение


Карта, която наслагва древния месопотамски град Лагаш върху мястото в днешен Ирак. Трите зелени точки обозначават храмовете, няколко светлосини линии показват възможни канали или улици, няколко малки черни групи показват стари разкопки, дълги сини пасажи предимно в дясната половина показват реликтови водни пътища, жълти точки, групирани в дясната половина, но разпръснати из целия обект, показват структури в близост до повърхността, а червените линии предимно в лявата половина показват градски стени.
Кредит: E. Hammer/J. Anthropological Archaeology 2022

Предишни анализи на времето на разширяване на древните влажни зони в Южен Ирак, проведени от антропологичния археолог Дженифър Пурнел (Jennifer Pournelle) от Университета на Южна Каролина в Колумбия, показват, че Лагаш и други южномесопотамски градове са построени върху издигнати могили в блатата. Въз основа на сателитни снимки археоложката Елизабет Стоун (Elizabeth Stone) от Университета "Стоуни Брук" в Ню Йорк предполага, че Лагаш да се е състоял от около 33 блатисти острова, много от които са съвсем малки.

Снимките с дрон дават възможност за по-подробен поглед върху погребаните структури на Лагаш, отколкото това е възможно със сателитни изображения, разказва Хамър. Ръководейки се от първоначалните данни от дистанционното наблюдение, събрани от нивото на земята, през 2019 г. дронът прекарва шест седмици в правене на снимки с висока резолюция на голяма част от повърхността на обекта. Влажността на почвата и абсорбцията на сол от неотдавнашните проливни дъждове помагат на технологията на дрона да открие останки от сгради, стени, улици, водни пътища и други градски елементи, погребани близо до нивото на земята.

Данните от дрона позволяват на Хамър да ограничи гъсто населените части на древния град до три острова. Съществува вероятност тези острови да са били част от каналите на делтата, простиращи се към Персийския залив. На по-малък, четвърти остров е доминирал голям храм.

Справка: E. Hammer. Multi-centric, marsh-based urbanism at the early Mesopotamian city of Lagash (Tell al-Hiba, Iraq). Journal of Anthropological Archaeology. Vol. 68, December 2022, 101458. doi: 10.1016/j.jaa.2022.101458.

Източник: Drone photos reveal an early Mesopotamian city made of marsh islands, Science News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !