Древни селища край Мъртво море са унищожени от метеорит. Намерен ли е библейският Содом?

Процъфтяващи градове и ферми от бронзовата епоха в района на Мъртво море са били изгорени от експлозия на метеорит

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 ноември 2018 в 15:32 9263 0

Разкопките на Тал Ел Хамам.

Някога, в далечното минало, Мъртво море не е било толкова солено и районът около него не е бил толкова пустинен, както днес. Все още има многобройни следи от древни градове и села в околностите му.

Разкопките на останките от пет ниско разположени градове на йорданския бряг на Мъртво море показват, че били обитавани през цялата бронзова епоха, поне в продължение на 2500 години. Наблизо са открити около 120 по-малки населени места - учените смятат, че до края на този период местното население е достигало 40-50 хил. души.

Всичко се променя драматично преди около 3700 години - връхлита огнено торнадо от небето - нагорещен до червено метеор - избухва във въздуха и внезапно унищожава живота на цялата някога плодородна равнина.

За този епизод разказва археологът Филип Силвия (Phillip Silvia) от Тринити Югозападен университет (Trinity Southwestern University) в Ню Мексико на годишната среща на Американските школи за ориенталски изследвания (American Schools of Oriental Research - ASOR). Ученият води разкопките в Тал Ел Хамам (Tall el-Hammam) в продължение на 13 години - оградено укрепление от бронзовата епоха в сегашна Йордания.

Разкопките на Тал Ел Хамам.

Следите от огнената катастрофа

Традиционното радиовъглеродно датиране показа, че в града, някога населен и процъфтяващ, престава да се строи изведнъж и внезапно - на някои места са останали само основите, като работата по строежа е изоставена наполовина. Силвия и колегите му отдават това на бедствието, настъпило в резултат на падането на небесно тяло.

Доказателсва за това са намерените минерали, претърпели импактен или шоков метаморфизъм (Shock metamorphism/impact metamorphism), случил се внезапно при изключително висока температура и налягане - тоест при удар от небесно тяло.

Керамика от Тал Ел Хамам.

Друго свидетелство за падането на огромен метеорит са парчетата древна глинена керамика, чиято повърхност е частично превърната в стъкло и в която са изпечени кристали циркон. Той се е образувал за секунди на непосредственото място на удара, откъдето фини негови частици са се разнесли от силния и горещ вятър. Районът е покрит с половин метър дебел пласт черна пепел. Разпръснатите човешки кости в цялата околност показват, че хората са били буквално издухани от катастрофата. 

Възможно е ударът да е довел до прегряване на водата в Мъртво море, което би могло да наводни крайбрежните зони със солена вряла вода. Според Филип Силвия хората не се връщат на тези места още 600-700 години, след което отново заселват брега до следващото бедствие.

Тази катастрофа удивително напомня на библейската история за Содом, "развратният" град, унищожен от Бога

Д-р Стивън Колинс (Steven Collins), също от Университета Тринити, който ръководи проекта по разкопките на Тал Ел Хамам смята, че градът, открит от него, вероятно е библейският Содом.

Най-големият от "градовете на равнината"

Содом трябва да е бил най-големият от "градовете на равнината" от библейския текст - това е единственият град, споменат по име, и царят на Содом сякаш е говорител на всички останали (Бит. 14: 17-24).

Със своите 100 акра Тал Ел Хамам е най-големият град, който е съществувал в региона. За сравнение, Йерихон е 10 акра. Ерусалим по време на бронзовата епоха е бил също около 10 акра. Всъщност, Тал Ел-Хамам притежава титлата най-голям град в равнините в продължение на 2200 години. 

Доказателствата сочат, че е бил разположен на брега на река Йордан и е на важен търговски маршрут, както е описан в Библията.

Описанието на Битие предполага, че Содом е имал защитна стена. Изкопките в Тал Ел Хамам показват, че градът е имал впечатляваща стена от кирпичени тухли с дебелина до 8 метра.

Фалшив цвят, показващ ширината на градските стени.

"Дим от пещ"

Метеоритът предизвиква толкова мощен въздушен взрив и може да се движи толкова бързо и да преминава през атмосферата с толкова голяма скорост, че всъщност може да създаде вортекс - ефект като вакуум, при който материал от повърхностната се всмуква в атмосферата и след това "вали" надолу. Такава огромна колона от пепел, мръсотия и дим би могла да се види от километри.

Това е в съответствие с описанието в Битие:

"Тогава Господ изля върху Содом и Гомор сяра и огън от Господа от небето ... Сутринта Авраам подрани на мястото, дето беше стоял пред Господа; и погледна към Содом и Гомор и към цялата земя на равнината, и, ето видя, че дим, като дим от пещ, се издигаше от земята "(Битие 19:24, 27-28)

Соленият стълб

Библията казва, че съпругата на Лот "погледна назад и стана стълб от сол" (Битие 19:26).

Когато се е случил въздушният взрив, температурата е достигнала 6000-8000 градуса. Разплисканата вода в такъв случай би покрил целия ландшафт със сол. Поради изключително високата температура, ако някой е бил до брега (например съпругата на Лот), мигновено ще загине, напълно обкован в сол.

Ужасното реално събитие, което са преживели хората на това място, изглежда много ги е изплашило и вероятно хората са смятали, че районът е прокълнат. Град Тал Ел Хамам е бил много голям и идеално разположен. И все пак градът пустее 700 години след унищожението му. За това се съди по липсата всякакви артефакти от късната бронзова епоха.

Но дори мястото да не е Содом, изследователите смятат, че откритието им все пак е важно, защото хвърля светлина върху древната история на района.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !